Κατάλογος εθνικών ονομάτων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Εμπεριέχοονται εδώ πρώτα οι λογιότεροι τύποι των ονομάτων και ακολουθούν οι λαϊκότεροι. Για τις ονομασίες των κατοίκων των εκτός Ελλάδος πόλεων δείτε τα αντίστοιχα λήμματα.

Ήπειροι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήπειρος Ουσιαστικό (αρσ.) Ουσιαστικό (θηλ.) Επίθετο
Αμερική Αμερικανός/Αμερικάνος Αμερικανή/Αμερικάνα/Αμερικανίδα αμερικανικός/αμερικάνικος
Ανταρκτική ανταρκτικός
Ασία Ασιάτης Ασιάτισσα ασιατικός
Αφρική Αφρικανός/Αφρικάνος Αφρικανή/Αφρικάνα αφρικανικός/αφρικάνικος
Ευρώπη Ευρωπαίος Ευρωπαία ευρωπαϊκός
Ωκεανία Ωκεάνιος Ωκεάνια ωκεάνιος

Κράτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Ουσιαστικό (αρσ.) Ουσιαστικό (θηλ.) Επίθετο
Flag of Angola.svg Ανγκόλα Αγκολέζος Αγκολέζα αγκολέζικος
Flag of Azerbaijan.svg Αζερμπαϊτζάν Αζέρος Αζέρα αζερικός/αζερμπαϊτζανικός
Flag of Egypt.svg Αίγυπτος Αιγύπτιος Αιγύπτια αιγυπτιακός
Flag of Ethiopia.svg Αιθιοπία Αιθίοπας Αιθίοπας αιθιοπικός
Αϊτή Αϊτή Αϊτινός Αϊτινή αϊτικός
Ακτή Ελεφαντοστού Ακτή Ελεφαντοστού ΑϊβοριανόςΑϊβοριανήΑϊβοριανός
Αλβανία Αλβανία Αλβανός Αλβανή/Αλβανίδα αλβανικός
Αλγερία Αλγερία Αλγερινός Αλγερινή αλγερινός
Flag of Argentina.svg Αργεντινή Αργεντινός/Αργεντίνος Αργεντινή/Αργεντίνα αργεντινός/αργεντίνικος
Flag of Armenia.svg Αρμενία Αρμένιος/Αρμένης Αρμένια/Αρμένισσα αρμενιακός/αρμενικός/αρμένικος
Flag of Australia.svg Αυστραλία Αυστραλός Αυστραλή/Αυστραλέζα αυστραλιανός/αυστραλέζικος
Flag of Austria.svg Αυστρία Αυστριακός Αυστριακή αυστριακός
Αφγανιστάν Αφγανιστάν Αφγανός Αφγανή αφγανικός
Βέλγιο Βέλγιο Βέλγος Βέλγα/Βελγίδα βελγικός/βέλγικος
Βενεζουέλα Βενεζουέλα Βενεζουελανός Βενεζουελανή/Βενεζουελάνα βενεζουελανός
Βιετνάμ Βιετνάμ Βιετναμέζος Βιετναμέζα βιετναμικός/βιετναμέζικος
Βολιβία Βολιβία Βολιβιανός Βολιβιανή βολιβιανός
Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Βοσνία και Ερζεγοβίνη Βόσνιος Βόσνια βοσνιακός
Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία Βούλγαρος Βουλγάρα βουλγαρικός/βουλγάρικος
Βόρεια Κορέα Βόρεια Κορέα Βορειοκορεάτης Βορειοκορεάτισσα βορειοκορεατικός/βορειοκορεάτικος
Flag of North Macedonia.svg Βόρεια Μακεδονία Σλαβομακεδόνας/Βορειομακεδόνας Σλαβομακεδόνισσα/Βορειομακεδόνισσα σλαβομακεδονικός/βορειομακεδονικός
Flag of Brazil.svg Βραζιλία Βραζιλιάνος Βραζιλιάνα βραζιλιάνικος/βραζιλιανικός
Flag of France.svg Γαλλία Γάλλος Γαλλίδα γαλλικός
Flag of Germany.svg Γερμανία Γερμανός Γερμανίδα γερμανικός
Flag of Georgia.svg Γεωργία Γεωργιανός Γεωργιανή γεωργιανός
Γουατεμάλα Γουατεμάλα Γουατεμαλτέκος Γουατεμαλτέκα ;
Γροιλανδία Γροιλανδία Γροιλανδός Γροιλανδή/Γροιλανδέζα γροιλανδικός
Flag of Denmark.svg Δανία Δανός Δανή/Δανέζα δανικός/δανέζικος
Δομινικανή Δημοκρατία Δομινικανή Δημοκρατία Δομινικανός Δομινικανή δομινικανός
Ελβετία Ελβετία Ελβετός Ελβετή/Ελβετίδα ελβετικός
Flag of Greece.svg Ελλάδα Έλληνας Ελληνίδα ελληνικός
Ερυθραία Ερυθραία Ερυθραίος Ερυθραία ερυθραΐκος
Εσθονία Εσθονία Εσθονός Εσθονή εσθονικός
Flag of the United States.svg ΗΠΑ Αμερικανός/Αμερικάνος Αμερικανή/Αμερικάνα/Αμερικανίδα αμερικανικός/αμερικάνικος
Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο Βρετανός Βρετανή/Βρετανίδα βρετανικός
Ιαπωνία Ιαπωνία Ιάπωνας/Γιαπωνέζος Ιαπωνίδα/Γιαπωνέζα ιαπωνικός/γιαπωνέζικος
Ινδία Ινδία Ινδός Ινδή ινδικός
Ινδονησία Ινδονησία Ινδονήσιος Ινδονήσια ινδονησιακός
Flag of Jordan.svg Ιορδανία Ιορδανός Ιορδανή ιορδανικός
Ιράκ Ιράκ Ιρακινός Ιρακινή ιρακινός
Ιράν Ιράν Ιρανός Ιρανή ιρανικός
Flag of Ireland.svg Ιρλανδία Ιρλανδός Ιρλανδή/Ιρλανδέζα ιρλανδικός/ιρλανδέζικος
Ισραήλ Ισλανδία Ισλανδός Ισλανδή/Ισλανδέζα ισλανδικός/ισλανδέζικος
Flag of Spain.svg Ισπανία Ισπανός/Σπανιόλος Ισπανίδα/Σπανιόλα ισπανικός/σπανιόλικος
Flag of Israel.svg Ισραήλ Ισραηλινός/Ισραηλίτης Ισραηλινή/Ισραηλίτισσα ισραηλινός
Flag of Italy.svg Ιταλία Ιταλός/Ιταλιάνος Ιταλίδα/Ιταλιάνα ιταλικός/ιταλιάνικος
Flag of Kazakhstan.svg Καζακστάν Καζάκος Καζάκα καζαχικός/καζάχικος
Καμπότζη Καμπότζη Καμποτζιανός Καμποτζιανή καμποτζιανός
Flag of Canada.svg Καναδάς Καναδός Καναδή/Καναδέζα καναδικός/καναδέζικος
Δημοκρατία Κεντρικής Αφρικής Κεντροαφρικανική Δημοκρατία Κεντροαφρικανός Κεντροαφρικανή κεντροαφρικανικός
Flag of Kenya.svg Κένυα Κενυάτης Κενυάτισσα κενυάτικος
Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας Κίνα Κινέζος Κινέζα κινεζικός/κινέζικος
Κιργιζιστάν Κιργιζία Κιργίζιος Κιργίζια κιργιζιανός
Κολομβία Κολομβία Κολομβιανός Κολομβιανή κολομβιανός
Κομόρες Κομόρες Κομόριος Κομόρια κομορικός
Κογκό Δημοκρατία του Κονγκό Κονγκολέζος Κονγκολέζα κονγκολέζικος
Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό Κονγκολέζος Κονγκολέζα κονγκολέζικος
Flag of Costa Rica.svg Κόστα Ρίκα Κοσταρικανός Κοσταρικανή κοσταρικανός
Flag of Cuba.svg Κούβα Κουβανός Κουβανή/Κουβανέζα κουβανικός/κουβανέζικος
Flag of Kuwait.svg Κουβέιτ Κουβεϊτιανός Κουβεϊτιανή κουβεϊτιανός
Flag of Croatia.svg Κροατία Κροάτης Κροάτισσα κροατικός/κροάτικος
Flag of Cyprus.svg Κύπρος Κύπριος/Κυπραίος/Κυπριώτης Κύπρια/Κυπραία/Κυπριώτισσα κυπριακός/κυπριώτικος
Flag of Laos.svg Λάος Λαοτινός Λαοτινή λαοτινός
Flag of Latvia.svg Λετονία Λετονός Λετονή λετονικός
Flag of Belarus.svg Λευκορωσία Λευκορώσος Λευκορωσίδα λευκορωσικός
Flag of Lebanon.svg Λίβανος Λιβανέζος Λιβανέζα λιβανέζικος
Flag of Liberia.svg Λιβερία Λιβεριανός Λιβεριανή λιβεριανός
Flag of Libya.svg Λιβύη Λίβυος Λίβυα λιβυκός
Flag of Lithuania.svg Λιθουανία Λιθουανός Λιθουανή λιθουανικός
Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο Λουξεμβούργιος Λουξεμβούργια λουξεμβουργιανός
Flag of Madagascar.svg Μαδαγασκάρη Μαλγάσιος Μαλγάσια μαλγασικός
Flag of Malaysia.svg Μαλαισία Μαλαισιανός Μαλαισιανή μαλαισιανός
Flag of Malta.svg Μάλτα Μαλτέζος Μαλτέζα μαλτέζικος
Flag of Morocco.svg Μαρόκο Μαροκινός Μαροκινή μαροκινός
Flag of Mauritius.svg Μαυρίκιος Μαυρικιανός Μαυρικιανή μαυρικιανός
Μαυριτανία Μαυριτανία Μαυριτανός Μαυριτανή μαυριτανικός/μαυριτάνικος
Μαυροβούνιο Μαυροβούνιο Μαυροβούνιος Μαυροβούνια μαυροβουνιακός
Μεξικό Μεξικό Μεξικανός/Μεξικάνος Μεξικανή/Μεξικάνα μεξικανικός/μεξικάνικος
Μογγολία Μογγολία Μογγόλος Μογγόλα μογγολικός/μογγόλικος
Μοζαμβίκη Μοζαμβίκη Μοζαμβικιανός Μοζαμβικιανή μοζαμβικιανός
Flag of Moldova.svg Μολδαβία Μολδαβός Μολδαβή μολδαβικός/μολδαβιανός
Μονακό Μονακό Μονεγάσκος Μονεγάσκα μονεγασκικός
Μποτσουάνα Μποτσουάνα Μποτσουανός Μποτσουανή μποτσουανός
Flag of Burundi.svg Μπουρούντι Μπουρουντιανός Μπουρουντιανή μπουρουντιανός
Μπουτάν Μπουτάν Μπουτανέζος Μπουτανέζα μπουτανέζικος
Νέα Ζηλανδία Νέα Ζηλανδία Νεοζηλανδός Νεοζηλανδή/Νεοζηλανδέζα νεοζηλανδικός/νεοζηλανδέζικος
Νεπάλ Νεπάλ Νεπαλέζος Νεπαλέζα νεπαλέζικος
Νίγηρας Νίγηρας Νιγήριος Νιγήρια νιγηρικός
Νιγηρία Νιγηρία Νιγηριανός Νιγηριανή νιγηριανός
Νικαράγουα Νικαράγουα Νικαραγουανός Νικαραγουανός νικαραγουανός
Νορβηγία Νορβηγία Νορβηγός Νορβηγή/Νορβηγίδα νορβηγικός
Flag of South Africa.svg Νότια Αφρική Νοτιοαφρικανός/Νοτιοαφρικάνος Νοτιοαφρικανή/Νοτιοαφρικάνα νοτιοαφρικανικός/νοτιοαφρικάνικος
Νότια Κορέα Νότια Κορέα Νοτιοκορεάτης Νοτιοκορεάτισσα νοτιοκορεατικός/νοτιοκορεάτικος
Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία Ολλανδός Ολλανδή/Ολλανδέζα ολλανδικός/ολλανδέζικος
Flag of Hungary.svg Ουγγαρία Ούγγρος/Ουγγαρέζος/Μαγιάρος Ουγγαρέζα/Μαγιάρα ουγγρικός/ουγγαρέζικος
Ουγκάντα Ουγκάντα Ουγκαντέζος Ουγκαντέζα ουγκαντέζικος
Ουζμπεκιστάν Ουζμπεκιστάν Ουζμπέκος Ουζμπέκα ουζμπεκικός/ουζμπέκικος
Flag of Ukraine.svg Ουκρανία Ουκρανός Ουκρανή/Ουκρανέζα/Ουκρανίδα ουκρανικός
Flag of Uruguay.svg Ουρουγουάη Ουρουγουανός Ουρουγουανή ουρουγουανός
Πακιστάν Πακιστάν Πακιστανός Πακιστανή πακιστανικός
Flag of Palestine.svg Κράτος της Παλαιστίνης Παλαιστίνιος Παλαιστίνια παλαιστινιακός
Παναμάς Παναμάς Παναμέζος Παναμέζα παναμαϊκός/παναμέζικος
Παραγουάη Παραγουάη Παραγουανός Παραγουανή παραγουανικός
Flag of Peru.svg Περού Περουβιανός/Περουβιάνος Περουβιανή/Περουβιάνα περουβιανός/περουβιάνικος
Flag of Poland.svg Πολωνία Πολωνός Πολωνή/Πολωνέζα/Πολωνίδα πολωνικός
Πουέρτο Ρίκο Πουέρτο Ρίκο Πορτορικανός/Πορτορικάνος Πορτορικανή/Πορτορικάνα πορτορικανός/πορτορικάνικος
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία Πορτογάλος Πορτογαλίδα/Πορτογαλέζα πορτογαλικός/πορτογαλέζικος
Ρουάντα Ρουάντα Ρουαντέζος Ρουαντέζα ρουαντέζικος
Flag of Romania.svg Ρουμανία Ρουμάνος Ρουμάνα ρουμανικός/ρουμάνικος
Flag of Russia.svg Ρωσία Ρώσος Ρωσίδα ρωσικός/ρώσικος
Σαμόα Σαμόα Σαμοανός Σαμοανή σαμοϊκός
Σαουδική Αραβία Σαουδική Αραβία Σαουδάραβας Σαουδαράβισσα σαουδαραβικός
Σενεγάλη Σενεγάλη Σενεγαλέζος Σενεγαλέζα σενεγαλέζικος
Flag of Serbia.svg Σερβία Σέρβος Σέρβα/Σερβίδα σερβικός/σέρβικος
Σιγκαπούρη Σιγκαπούρη Σιγκαπουριανός Σιγκαπουριανή σιγκαπουριανός
Flag of Slovakia.svg Σλοβακία Σλοβάκος Σλοβάκα σλοβακικός/σλοβάκικος
Flag of Slovenia.svg Σλοβενία Σλοβένος Σλοβένα σλοβενικός/σλοβένικος
Σομαλία Σομαλία Σομαλός Σομαλή σομαλικός
Εσουατίνι Εσουατίνι Σουαζιλανδός Σουαζιλανδή σουανζιλανδικός
Σουδάν Σουδάν Σουδανός Σουδανή/Σουδανέζα σουδανικός/σουδανέζικος
Flag of Sweden.svg Σουηδία Σουηδός Σουηδή/Σουηδέζα σουηδικός/σουηδέζικος
Σουρινάμ Σουρινάμ Σουριναμέζος Σουριναμέζα σουριναμέζικος
Συρία Συρία Σύριος Σύρια συριακός
Ταϊβάν Ταϊβάν Ταϊβανός/Ταϊβανέζος Ταϊβανή/Ταϊβανέζα ταϊβανέζικος
Ταϊλάνδη Ταϊλάνδη Ταϊλανδός Ταϊλανδή ταϊλανδικός/ταϊλανδέζικος
Τανζανία Τανζανία Τανζανός Τανζανή τανζανικός
Τατζικιστάν Τατζικιστάν Τατζίκος Τατζίκα τατζικικός
Τζαμάικα Τζαμάικα Τζαμαϊκανός Τζαμαϊκανή τζαμαϊκανός
Τόγκο Τόγκο Τογκολέζος Τογκολέζα τογκολικός/τογκολέζικος
Τόνγκα Τόνγκα Τόγκιος Τόγκισσα τογκικός
Τουβαλού Τουβαλού Τουβαλουανός Τουβαλουανή τουβαλουανός
Flag of Turkey.svg Τουρκία Τούρκος Τουρκάλα τουρκικός/τούρκικος
Τουρκμενιστάν Τουρκμενιστάν Τουρκμένιος/Τουρκμένος Τουρκμένα/Τουρκμένισσα τουρκμενικός/τουρκμένικος
Flag of the Czech Republic.svg Τσεχία Τσέχος Τσέχα τσεχικός/τσέχικος
Τυνησία Τυνησία Τυνήσιος Τυνήσια τυνησιακός
Υεμένη Υεμένη Υεμένιος/Γεμενίτης Υεμένια/Γεμενίτισσα υεμενικός/γεμενίτικος
Φιλιππίνες Φιλιππίνες Φιλιππινέζος Φιλιππινέζα φιλιππινέζικος
Flag of Finland.svg Φινλανδία Φινλανδός Φινλανδή/Φινλανδέζα φινλανδικός/φινλανδέζικος
Χιλή Χιλή Χιλιανός/Χιλιάνος Χιλιανή/Χιλιάνα χιλιανός/χιλιάνικος

Τοπωνύμια της Ελλάδας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περιοχή Ουσιαστικό (αρσ) Ουσιαστικό (θηλ.) Επίθετο
Αθήνα Αθηναίος Αθηναία αθηναϊκός/αθηναίικος
Άγιον Όρος Αγιορείτης/Αγιονορείτης αγιορείτικος/αγιονορείτικος
Άγραφα Αγραφιώτης Αγραφιώτισσα αγραφιώτικος
Αγρίνιο Αγρινιώτης Αγρινίωτισσα αγρινιώτικος
Αίγινα Αιγινίτης Αιγινιώτισσα αιγινίτικος
Αίγιο Αιγιώτης Αιγίτισσα αιγιώτικος
Αλεξανδρούπολη Αλεξανδρουπολίτης Αλεξανδρουπολίτισσα αλεξανδρουπολίτικος
Αλεποχώρι Αλεποχωρίτης Αλεποχωρίτισσα αλεποχωρίτικος
Αμοργός Αμοργιανός Αμοργιανή/Αμοργίτισσα αμοργιανός
Αμύνταιο Αμυνταιώτης Αμυνταιώτισσα αμυνταιίκος
Άμφισσα Αμφισσαίος Αμφισσίωτισσα αμφισσαίικος
Αράχωβα Αραχωβίτης Αραχωβίτισσα αραχωβίτικος
Άργος Αργείος/Αργίτης Αργίτισσα αργίτικος
Αρκαδία Αρκαδίτης/Αρκάς Αρκαδίτισσα αρκαδικός
Άρτα Αρτινός Αρτινή αρτινός
Βελούχι Βελουχιώτης Βελουχιώτισσα βελουχιώτικος
Βέροια Βεροιώτης Βεροιώτισσα βεροιώτικος
Βοιωτία Βοιωτός Βοιωτή βοιωτικός
Βόλος Βολιώτης Βολιώτισσα βολιώτικος
Βόνιτσα Βονιτσιώτης Βονιτσιώτισσα βονιτσιώτικος
Γαλαξίδι Γαλαξιδιώτης Γαλαξιδιώτισσα γαλαξιδιώτικος
Γαλάτσι Γαλατσιώτης Γαλατσιώτισσα γαλατσιώτικος
Γιαννιτσά Γιαννιτσιώτης Γιαννιτσιώτισσα γιαννιτσιώτικος
Γλυφάδα Γλυφαδιώτης Γλυφαδιώτισσα γλυφαδιώτικος
Γρανίτσα Γρανιτσιώτης Γρανιτσιώτισσα γρανιτσιώτικος
Γρεβενά Γρεβενιώτης Γρεβενίτισσα γρεβενιώτικος
Γύθειο Γυθειώτης Γυθείτισσα γυθειώτικος
Διόνυσος Διονυσιώτης Διονυσιώτισσα διονυσιώτικος
Δίστομο Διστομίτης Διστομίτισσα διστομίτικος
Δολιανά Δολιανίτης Δολιανιώτισσα δολιανίτικος
Δράμα Δραμινός Δραμινή δραμινός
Δωδεκάνησα Δωδεκανήσιος Δωδεκανήσια δωδεκανησιακός
Έδεσσα Εδεσσαίος Εδεσσαία εδεσσαϊκός
Ελευσίνα Ελευσίνιος Ελευσίνια ελευσίνιος/ελευσινιακός
Επίδαυρος Επιδαύριος Επιδαύρια επιδαύριος
Επτάνησα Επτανήσιος Επτανήσια επτανησιακός
Ερμούπολη Ερμουπολίτης Ερμουπολίτισσα ερμουπολίτικος
Εύβοια Ευβοιώτης Ευβοιώτισσα ευβοιωτικός/ευβιώτικος
Ζάκυνθος Ζακυνθινός Ζακυνθινή/Ζακύνθια ζακυνθινός
Ήπειρος Ηπειρώτης Ηπειρώτισσα ηπειρωτικός/ηπειρώτικος
Ηράκλειο Ηρακλειώτης Ηρακλειώτισσα ηρακλειώτικος
Ημαθία Ημαθιώτης Ημαθιώτισσα ημαθιώτικος
Θάσος Θασίτης Θασίτισσα θασίτικος
Θεσσαλονίκη Θεσσαλονικέας/Θεσσαλονικιός/Σαλονικιός Θεσσαλονικιώτισσα/Σαλονικιώτισσα θεσσαλονικιώτικος/σαλονικιώτικος
Θεσσαλία Θεσσαλός Θεσσαλή θεσσαλικός
Θεσπρωτία Θεσπρωτός Θεσπρωτή θεσπρωτικός
Θήβα Θηβαίος Θηβαιώτισσα θηβαϊκός/θηβαίικος
Θράκη Θρακιώτης Θρακιώτισσα θρακικός/θρακιώτικος
Ιθάκη Ιθακήσιος/Θιακός Ιθακήσια ιθακήσιος
Ίος Ιήτης/Νιώτης Ιήτισσα/Νιώτισσα ιητικός/νιώτικος
Ιωάννινα Ιωαννίτης/Γιαννιώτης Ιωαννίτισσα/Γιαννιώτισσα γιαννιώτικος
Καβάλα Καβαλιώτης Καβαλιώτισσα καβαλιώτικος
Καλάβρυτα Καλαβρυτινός Καλαβρυτινή καλαβρυτινός
Καλαμάτα Καλαματιανός Καλαματιανή καλαματιανός
Καλαμπάκα Καλαμπακιώτης Καλαμπακιώτισσα καλαμπακιώτικος
Καλύβια Καλυβιώτης Καλυβιώτισσα καλυβιώτικος
Κάλυμνος Καλύμνιος Καλύμνια καλυμνιώτικος/καλύμνικος
Καρδίτσα Καρδιτσιώτης Καρδιτσιώτισσα καρδιτσιώτικος
Καρπενήσι Καρπενισιώτης Καρπενιώτισσα καρπενισιώτικος
Κάρυστος Καρυστινός Καρυστινή καρυστινός
Καστελλόριζο Καστελλοριζιός Καστελλορίτισσα καστελλοριζιώτικος
Καστοριά Καστοριανός Καστοριανή καστοριανός
Κατερίνη Κατερινιώτης Κατερινιώτισσα κατερινιώτικος
Κάτω Αχαΐα Αχαιός/Αχαγιώτης Αχαγιώτισσα Αχαιός
Κερατέα Κερατιώτης Κερατιώτισσα κερατιώτικος
Κέρκυρα Κερκυραίος Κερκυραία κερκυραϊκός/κερκυραίικος
Κεφαλλονιά Κεφαλλονίτης Κεφαλονίτισσα κεφαλληνιακός/κεφαλλονίτικος
Κηφισιά Κηφισιώτης Κηφισιώτισσα κηφισιώτικος
Κιλκίς Κιλκισαίος Κιλκισιώτισσα κιλκισιακός
Κοζάνη Κοζανίτης Κοζανίτισσα κοζανίτικος
Κολωνός Κολωνιώτης Κολωνιώτισσα κολωνιώτικος
Κομοτηνή Κομοτηναίος Κομοτηνιαιώτισσα κομοτηναίικος
Κόρινθος Κορίνθιος Κορινθιώτισσα κορινθιακός
Κορώνη Κορωναίος/Κορωνιός Κορωνιώτισσα κορωναίικος
Κρανίδι Κρανιδιώτης Κρανιδιώτισσα κρανιδιώτικος
Κρέστενα Κρεστενίτης Κρεστενίτισσα κρεστενίτικος
Κρήτη Κρητικός Κρητικιά κρητικός
Κύθηρα Κυθηρίτης/Τσιριγώτης Κυθηριώτισσα κυθηραϊκός/τσιριγώτικος
Κυκλάδες Κυκλαδίτης Κυκλαδίτισσα κυκλαδικός/κυκλαδίτικος
Κύμη Κουμιώτης Κουμιώτισσα κουμιώτικος
Κυψέλη Κυψελιώτης Κυψελιώτισσα κυψελιώτικος
Κως Κώος/Κώτης Κώα/Κώτισσα κώος
Λαγκαδάς Λαγκαδινός Λαγκαδιώτισσα λαγκαδίτικος
Λαμία Λαμιώτης Λαμιώτισσα λαμιακός/λαμιώτικος
Λάρισα Λαρισινός/Λαρισαίος Λαρισαία λαρισινός/λαρισαϊκός/λαρισαίικος
Λαύριο Λαυριώτης/Λαυριώτης Λαυριώτισσα λαυρεωτικός/λαυριώτικος
Λέρος Λέριος/Λεριός Λέρια λεριακός/λεριώτικος
Λέσβος Λέσβιος Λέσβια λεσβιακός
Λευκάδα Λευκαδίτης Λευκαδίτισσα λευκαδίτικος
Λήμνος Λήμνιος/Λημνιός Λημνιώτισσα λημνιακός/λημνιώτικος
Λιβαδειά Λιβαδιώτης/Λεβαδίτης Λιβαδιώτισσα/Λεβαδιώτισσα λιβαδιώτικος/λεβαδίτικος
Μακεδονία Μακεδόνας Μακεδόνισσα μακεδονικός/μακεδονίτικος
Μάνη Μανιάτης Μανιάτισσα μανιάτικος
Μαραθώνας Μαραθώνιος Μαραθώνια μαραθώνιος
Μαρκόπουλο Μαρκοπουλιώτης Μαρκουπολίτισσα μαρκοπουλιώτικος
Μαρούσι Μαρουσιώτης Μαρουσιώτισσα μαρουσιώτικος
Μέγαρα Μεγαρέας/Μεγαρίτης Μεγαρίτισσα μεγαρικός/μεγαρίτικος
Μεσολόγγι Μεσολογγίτης Μεσολογίτισσα μεσολογγίτικος
Μεταξουργείο Μεταξουργιώτης Μεταξουργιώτισσα μεταξουργιώτικος
Μέτσοβο Μετσοβίτης Μετσοβίτισσα μετσόβιος/μετσοβίτικος
Μήλος Μήλιος/Μηλιός Μηλίτισσα μήλιος/μηλιακός
Μύκονος Μυκονιάτης Μυκονιάτισσα μυκονιάτικος
Μυστράς Μυστριώτης Μυστριώτισσα μυστριώτικος
Μυτιλήνη Μυτιληναίος/Μυτιληνιός Μυτιληνιώτισσα/Μυτιληνιά μυτιληναίικος/μυτιληνιός
Νάξος Ναξιώτης/Αξιώτης Ναξίωτισσα/Αξιώτισσα ναξιακός/ναξιώτικος/αξιώτης
Νάουσα Ναουσαίος Ναουσαία ναουσιώτικος
Ναύπακτος Ναυπάκτιος Ναυπακτιώτισσα ναυπακτιώτικος
Ναύπλιο Ναυπλιώτης/Αναπλιώτης Ναυπλιώτισσα/Αναπλιώτισσα ναυπλιακός/ναυπλιώτικος/αναπλιώτικος
Νέα Σμύρνη Νεοσμυρνιώτης Νεοσμυρνιώτισσα νεοσμυρνιώτικος
Νίσυρος Νισύριος/Νισυριός Νισυριώτισσα νισύριος/νισυριακός
Ξάνθη Ξανθιώτης/Ξανθινός Ξανθιώτισσα/Ξανθινή ξανθιώτικος
Όλυμπος Ολύμπιος Ολύμπια/Ολυμπιώτισσα ολύμπιος
Παγκράτι Παγκρατιώτης Παγκρατιώτισσα παγκρατιώτικος
Παπάγου Παπαγιώτης Παπαγίτισσα παπαγιώτικος
Πάρος Πάριος/Παριανός Πάρια/Παριανή πάριος/παριανός
Πασαλιμάνι Πασαλιμανιώτης Πασαλιμανιώτισσα πασαλιμανιώτικος
Πατήσια Πατησιώτης Πατησιώτισσα πατησιώτικος
Πάτμος Πάτμιος/Πατινιώτης Πατμιώτισσα πάτμιος/πατινιώτικος
Πάτρα Πατρινός/Πατρέας Πατρινιά/Πατραιώτισσα πατραϊκός/πατρινός
Πειραιάς Πειραιώτης Πειραιώτισσα πειραϊκός/πειραιώτικος
Πελοπόννησος Πελοποννήσιος/Μοραΐτης Πελοποννήσια/Μοραΐτισσα πελοποννησιακός/μοραΐτικος
Περιστέρι Περιστεριώτης Περιστεριώτισσα περιστεριώτικος
Πεύκη Πευκιώτης Πευκιώτισσα πευκιώτικος
Πιερία Πιέριος Πιέρια πιερικός
Πήλιο Πηλειορίτης Πηλειορίτισσα πηλειορίτικος
Πολύγυρος Πολυγυριώτης Πολυγυριώτισσα πολυγυριώτικος
Πόρος Ποριώτης Ποριώτισσα ποριώτικος
Πρέβεζα Πρεβεζάνος Πρεβεζάνισσα πρεβεζάνικος
Πτολεμαΐδα Πτολεμαΐτης Πτολεμαΐτισσα πτολεμαΐτικος
Πύλος Πύλιος Πυλίτισσα πύλιος
Πύργος Πυργιώτης Πυργίτισσα πυργιώτικος
Ρέθυμνο Ρεθυμνιώτης Ρεθυμνίτισσα ρεθυμνιώτικος
Ρόδος Ρόδιος/Ροδίτης Ροδίτισσα ροδιακός/ροδίτικος
Ρούμελη Ρουμελιώτης Ρουμελιώτισσα ρουμελιώτικος
Σαλαμίνα Σαλαμίνιος Σαλαμίνια σαλαμίνιος
Σαμοθράκη Σαμοθρακίτης/Σαμοθρακιώτης Σαμοθρακίτισσα σαμοθράκειος/σαμοθρακίτικος/σαμοθρακιώτικος
Σάμος Σάμιος/Σαμιώτης Σαμιώτισσα σαμιακός/σαμιώτικος
Σαντορίνη Σαντοριναίος/Σαντορινιός Σαντορινιά θηραϊκός/σαντορινιός
Σέρρες Σερραίος Σερραία σερραϊκός/σερραίικος
Σίκινος Σικινιώτης Σικινίωτισσα σικινιώτικος
Σίφνος Σιφναίος/Σιφνιός Σιφνιώτισσα/Σίφνια σιφναϊκός/σιφνιός
Σκιάθος Σκιαθίτης Σκιαθίτισσα σκιαθίτικος
Σκόπελος Σκοπελίτης Σκοπελίτισσα σκοπελίτικος
Σούλι Σουλιώτης Σουλιώτισσα σουλιώτικος
Σπάρτη Σπαρτιάτης Σπαρτιάτισσα σπαρτιατικός/σπαρτιάτικος
Στερεά Ελλάδα Στερεοελλαδίτης Στερεοελλαδίτισσα στερεοελλαδίτικος
Στύρα Στουραΐτης Στουραΐτισσα στουραΐτικος
Σύμη Συμαίος/Συμιακός Συμιώτισσα συμαίος/συμιακός
Σύρος Συριανός Συριανή συριανός
Σφακιά Σφακιανός Σφακιανή σφακιανός
Τήλος Τηλιακός Τηλιακίτισσα τηλιακός
Τήνος Τηνιακός Τήνια τηνιακός
Τρίκαλα Τρικαλινός/Τρικαλιώτης Τρικαλινή/Τρικαλίτισσα τρικαλινός/τρικιαλιώτικος
Τρίπολη Τριπολίτης/Τριπολιτσιώτης Τριπολίτισσα/Τριπολιτσίωτισσα τριπολίτικος/τριπολιτσιώτικος
Τσακωνιά Τσάκωνας Τσακώνισσα τσακωνικός/τσακώνικος
Ύδρα Υδραίος Υδραιώτισσα υδραϊκός/υδραίικος
Φάληρο Φαληριώτης Φαληριώτισσα φαληρικός/φαληριώτικος
Φλώρινα Φλωρινιώτης Φλωρινιώτισσα φλωρινιώτικος
Φολέγανδρος Φολεγάνδριος/Πολυκανδριώτης Φολεγάνδρια/Πολυκανδριώτισσα φολεγάνδριος/πολυκανδριώτικος
Χάλκη Χαλκίτης Χαλκίτισσα χαλκίτικος
Χαλκίδα Χαλκιδαίος/Χαλκιδιώτης Χαλκιδίτισσα χαλκιδικός/χαλκιδέικος/χαλκιδιώτικος
Χαλάνδρι Χαλανδριότηςχαλανδριώτικος
Χαλκιδική Χαλκιδικιώτης Χαλκιδικιώτισσα χαλκιδικιώτικος
Χανιά Χανιώτης Χανιώτισσα χανιώτικος
Χίος Χιώτης Χιώτισσα χιώτικος
Ψαρά Ψαριανός Ψαριανή ψαριανός

Τοπωνύμια εκτός Ελλάδας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περιοχή Ουσιαστικό (αρσ) Ουσιαστικό (θηλ.) Επίθετο
Αβάνα Αβανέζος Αβανέζα αβανέζικος
Αγγλία Άγγλος/Εγγλέζος Αγγλίδα/Εγγλέζα αγγλικός/εγγλέζικος
Αϊβαλί Αϊβαλιώτης Αϊβαλιώτισσα αϊβαλιώτικος
Αλεξάνδρεια Αλεξανδρινός Αλεξανδρινή αλεξανδρινός
Άμστερνταμ Αμστελοδαμιανός Αμστελοδαμιανότισσα αμστελοδαμιανός
Βαυαρία Βαυαρός Βαυαρή/Βαυαρέζα βαυαρικός
Βενετία Βενετός/Βενετσιάνος Βενετή/Βενετσιάνα βενετικός/βενετσιάνικος
Βερολίνο Βερολινέζος Βερολινέζα βερολινέζικος
Βερόνα Βερονέζος Βερονέζα βερονέζικος
Βιέννη Βιεννέζος Βιεννέζα βιεννέζικος
Γένοβα Γενοβέζος/Γενουάτης Γενοβέζα/Γενουάτισσα γενοβέζικος/γενουάτικος
Δουβλίνο Δουβλινέζος Δουβλινέζα δουβλινέζικος
Καλαβρία Καλάβριος Καλάβρια/Καλαβρέζα καλαβρέζικος
Καλιφόρνια Καλιφορνέζος Καλιφορνέζα καλιφορνέζικος
Καταλονία Καταλανός Καταλόνια καταλανικός
Καύκασος Καυκάσιος Καυκάσια καυκασιανός
Κονγκό Κονγκολέζος Κονγκολέζα κονγκολέζικος
Κορσική Κορσικανός Κορσικανή κορσικανικός
Κουρδιστάν Κούρδος Κούρδα/Κούρδισσα κουρδικός/κούρδικος
Κόσοβο Κοσοβάρος Κοσοβάρα ;
Κωνσταντινούπολη Κωνσταντινουπολίτης/Πολίτης Κωνσταντινουπολίτισσα/Πολίτισσα κωνσταντινουπολίτικος/πολίτικος
Κατεχόμενη Κύπρος Τουρκοκύπριος Τουρκοκύπρια τουρκοκυπριακός
Λαπωνία Λάπωνας Λαπωνέζα λαπωνικός
Λευκωσία Λευκωσιάτης Λευκωσιάτισσα λευκωσιάτικος
Λεμεσός Λεμεσιώτης Λεμεσιώτισσα λεμεσιανός
Λιβόρνο Λιβορνέζος Λιβορνέζα λιβορνέζικος
Λονδίνο Λονδρέζος Λονδρέζα λονδρέζικος
Λυών Λυωνέζος Λυωνέζα λυωνέζικος
Μακάου Μακανέζος Μακανέζα μακανέζικος
Μάλαγα Μαλάγιος Μαλαγιένα μαλάγιος
Μασσαλία Μασαλλιώτης/Μαρσεγέζος Μασαλλιώτισσα/Μαρσεγέζα μασσαλιώτικος/μαρσεγέζικος
Μικρονησία Μικρονήσιος Μικρονήσια μικρονησιακός
Μιλάνο Μιλανέζος Μιλανέζα μιλανέζικος
Μόσχα Μοσχοβίτης Μοσχοβίτισσα μοσχοβίτικος
Μπολόνια Μπολονέζος Μπολονέζα μπολονέζικος
Νάπολη Ναπολιτάνος Ναπολιτάνα ναπολιτάνικος
Νταγκεστάν Νταγκεστανός Νταγκεστανή νταγκεστανικός
Νέα Υόρκη Νεοϋορκέζος Νεοϋορκέζα νεοϋορκέζικος
Οξφόρδη Οξφορδιανός Οξφορδιανή οξφορδιανός
Ουαλία Ουαλός Ουαλή/Ουαλέζα ουαλικός/ουαλέζικος
Παρίσι Παριζιάνος Παριζιάνα παρισινός/παριζιάνικος
Πάφος Παφίτης Παφίτισσα παφίτικος
Πολυνησία Πολυνήσιος Πολυνήσια πολυνησιακός
Ρώμη Ρωμαίος Ρωμαία ρωμαϊκός
Σαμάρεια Σαμαρείτης Σαμαρείτισσα σαμαρειτικός
Σικελία Σικελός/Σικελιώτης/Σιτσιλιάνος Σικελή/Σικελιώτισσα/Σιτσιλιάνα σικελικός/σικελιώτικος/σιτσιλιάνικος
Σκανδιναβία Σκανδιναβός Σκανδιναβή σκανδιναβικός
Σκόπια Σκοπιανός Σκοπιανή σκοπιανικός
Σκωτία Σκώτος/Σκωτσέζος Σκωτσέζα σκωτσέζικος
Σμύρνη Σμυρναίος/Σμυρνιός Σμυρναία/Σμυρνιά σμυρναϊκός/σμυρναίικος/σμυρνιώτικος
Ταϊτή Ταϊτινός Ταϊτινή ταϊτινός
Ταταρστάν Τάταρος Τατάρα ταταρικός
Τζαμάικα Τζαμαϊκανός Τζαμαϊκανή τζαμαϊκανός
Τηλλυρία Τηλλύριος Τηλλυρκώτισσα τηλλυρικός
Τιρόλο Τιρολέζος Τιρολέζα τιρολέζικος
Τορίνο Τορινέζος Τορινέζα τορινέζικος
Τσετσενία Τσετσένος Τσετσένα τσετσένικος
Φανάρι Φαναριώτης Φαναριώτισσα φαναριώτικος
Φλωρεντία Φλωρεντινός/Φλωρεντίνος Φλωρεντινή/Φλωρεντίνα φλωρεντινός/φλωρεντίνικος
Χαβάη Χαβανέζος Χαβανέζα χαβανέζικος
Χονγκ Κονγκ Χονγκονγκέζος Χονγκονγκέζα χονγκονγκέζικος

Ιστορικά Τοπωνύμια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περιοχή Ουσιαστικό (αρσ) Ουσιαστικό (θηλ.) Επίθετο
Αβησσυνία Αβησσύνιος Αβησσύνια αβησσυνιακός
Βαβυλώνα Βαβυλώνιος Βαβυλώνια βαβυλωνιακός
Βυζαντινή Αυτοκρατορία Βυζαντινός Βυζαντινή βυζαντινός
Γαλατία Γαλάτης Γαλάτισσα γαλατικός
Γιουγκοσλαβία Γιουγκοσλάβος Γιουγκοσλάβα γιουγκοσλαβικός/γιουγκοσλάβικος
Ζαΐρ Ζαϊρινός Ζαϊρινή ζαϊρινός
Ιλλυρία Ιλλύριος Ιλλύρια ιλλυρικός
Ιουδαία Ιουδαίος Ιουδαία ιουδαϊκός
Καρχηδόνα Καρχηδόνιος Καρχηδόνια καρχηδονιακός
Μηδία Μήδος Μήδια μηδικός
Οθωμανική Αυτοκρατορία Οθωμανός Οθωμανή οθωμανικός
Περσία Πέρσης Περσίδα περσικός/πέρσικος
Πόντος Πόντιος Πόντια ποντιακός
Πρωσία Πρώσος Πρωσίδα πρωσικός
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία Ρωμαίος Ρωμαία ρωμαϊκός
Σιάμ Σιαμαίος/Σιαμέζος Σιαμαία/Σιαμέζα σιαμαίος/σιαμέζικος
Σοβιετική Ένωση Σοβιετικός Σοβιετική σοβιετικός
Σουμερία Σουμέριος Σουμέρια σουμερικός
Τροία Τρώας Τρωάδα τρωικός
Τσεχοσλοβακία Τσεχοσλοβάκος Τσεχοσλοβάκα τσεχοσλοβακικός/τσεχοσλοβάκικος
Φρυγία Φρύγας Φρύγισσα φρυγικός

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα List of adjectival forms of place names της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).