Σόλοι Κιλικίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Σόλοι.


Σόλοι Κιλικίας
ViransehirSäulen.jpg
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Σόλοι Κιλικίας
36°44′31″N 34°32′24″E
ΧώραΤουρκία
Διοικητική υπαγωγήΕπαρχία Μερσίνης
Υψόμετρο10 μέτρο
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Η γεωγραφική θέση της αρχαίας πόλης Σόλοι της Κιλικίας σε σύγχρονο χάρτη της Τουρκίας. Η κόκκινη τελεία δείχνει τη θέση της Μερσίνης, που στην παρούσα κλίμακα συμπίπτει με την ελάχιστα δυτικότερη θέση των Σολών.

Οι Σόλοι ήταν ελληνική παράκτια πόλη και λιμάνι της Κιλικίας, 11 χλμ δυτικά από τη σημερινή Μερσίνη (κοντά στο χωριό Viransehir) την οποία έκτισαν οι Ρόδιοι πιθανώς κατά τον 7ο αιώνα π.Χ. και ίσως αργότερα επανίδρυσαν οι Αθηναίοι (κατά τον Στράβωνα).

Αρχαιολογικές έρευνες δείχνουν ότι η πόλη κατοικούνταν ήδη από την εποχή του χαλκού, από τους Χιττίτες. [1] Οι Σόλοι αναφέρονται επίσης και από τον Σκύλακα τον Καρυανδέα, εξερευνητή του 5ου αιώνα.

Σε αρκετά από τα νομίσματα των Σόλεων εμφανίζεται στη μια πλευρά ως σύμβολο ένα τσαμπί σταφύλια.[2]

Το 83 π.Χ. οι Σόλοι καταλήφθηκαν από τον Βασιλέα της Αρμενίας Τιγράνη τον Μέγα ο οποίος και την κατέστησε νέα πρωτεύουσα της Χώρας του.[εκκρεμεί παραπομπή] Δύο δεκαετίες μετά καταστράφηκε και ξανακτίστηκε από τον Ρωμαίο στρατιωτικό και πολιτικό ηγέτη Πομπήιο, όταν νίκησε εκεί τους κιλικιανούς πειρατές. Τότε προς τιμήν του η πόλη μετονομάστηκε σε Πομπηιόπολη, όπου και σε απόσταση μισού χιλιομέτρου δημιουργήθηκε περίφημος ρωμαϊκός λιμένας.

Κατά τον Στράβωνα και τον Διογένη Λαέρτιο[3] από το όνομα της πόλης αυτής προέρχεται ο όρος σολοικισμός, ο οποίος αναφέρεται σε λανθασμένη χρήση συντακτικών δομών της αρχαίας αττικής γλώσσας.

Γνωστοί Σολείς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κράντωρ (περί τα μέσα του 4ου αι. π.Χ. - 275 π.Χ.), φιλόσοφος της Ελληνιστικής Περιόδου (μαθητής του Πολέμωνα), προσκείμενος στην πλατωνική σκέψη και αναφερόμενος ως ο πρώτος σχολιαστής του Πλάτωνα.
  • Άρατος ο Σολεύς (305 - 240 π.Χ.) Αλεξανδρινός ποιητής καταγόμενος από τους Σόλους
  • Χρύσιππος ο Σολεύς (280 π.Χ. – 206 π.Χ.), φιλόσοφος, ένας από τους σημαντικότερους της Στωικής σχολής, θεωρούμενος ως ένας από τους θεμελιωτές της (γεννημένος είτε στους Σόλους είτε στην Ταρσό)
  • Καστορίων ο Σολεύς, ποιητής[4]
  • Φιλήμων περίπου 362 π.Χ. – περίπου. 262 π.Χ., Αθηναίος ποιητής και τραγωδός γεννημένος είτε στους Σολους της Κιλικίας είτε στις Συρακούσες της Σικελίας

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Soli/Pompeiopolis Αρχειοθετήθηκε 2007-08-29 στο Wayback Machine. στον ιστοχώρο Current Archaeology in Turkey του Πανεπιστημίου της Νέας Αγγλίας, Armidale, Αυστραλία
  2. Νομίσματα από τις Σόλεις [1], [2] Αρχειοθετήθηκε 2007-09-28 στο Wayback Machine. Σε αρκετά από αυτά υπάρχει τσαμπί με σταφύλια ως σύμβολο
  3. Νεώτερο Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό Ηλίου τ.17ος
  4. Αθήναιος 10, 454f-455b «Τὸ δὲ Καστορίωνος τοῦ Σολέως, ὡς ὁ Κλέαρχός φησιν, εἰς τὸν Πᾶνα ποίημα τοιοῦτόν ἐστι· τῶν ποδῶν ἕκαστος ὅλοις ὀνόμασιν περι­ειλημμένος πάντας ὁμοίως ἡγεμονικοὺς καὶ ἀκολουθητικοὺς ἔχει τοὺς πόδας...»