Σόλοι Κιλικίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Η γεωγραφική θέση της αρχαίας πόλης Σόλοι της Κιλικίας σε σύγχρονο χάρτη της Τουρκίας. Η κόκκινη τελεία δείχνει τη θέση της Μερσίνης, που στην παρούσα κλίμακα συμπίπτει με την ελάχιστα δυτικότερη θέση των Σολών.

Οι Σόλοι ήταν ελληνική παράκτια πόλη και λιμάνι της Κιλικίας, 11 χλμ δυτικά από τη σημερινή Μερσίνη (κοντά στο χωριό Viransehir) την οποία έκτισαν οι Ρόδιοι πιθανώς κατά τον 7ο αιώνα π.Χ. και ίσως αργότερα επανίδρυσαν οι Αθηναίοι (κατά τον Στράβωνα).

Αρχαιολογικές έρευνες δείχνουν ότι η πόλη κατοικούνταν ήδη από την εποχή του χαλκού, από τους Χιττίτες. [1] Οι Σόλοι αναφέρονται επίσης και από τον Σκύλακα τον Καρυανδέα, εξερευνητή του 5ου αιώνα.

Σε αρκετά από τα νομίσματα των Σόλεων εμφανίζεται στη μια πλευρά ως σύμβολο ένα τσαμπί σταφύλια.[2]

Το 83 π.Χ. οι Σόλοι καταλήφθηκαν από τον Βασιλέα της Αρμενίας Τιγράνη τον Μέγα ο οποίος και την κατέστησε νέα πρωτεύουσα της Χώρας του.[εκκρεμεί παραπομπή] Δύο δεκαετίες μετά καταστράφηκε και ξανακτίστηκε από τον Ρωμαίο στρατιωτικό και πολιτικό ηγέτη Πομπήιο, όταν νίκησε εκεί τους κιλικιανούς πειρατές. Τότε προς τιμήν του η πόλη μετονομάστηκε σε Πομπηιόπολη, όπου και σε απόσταση μισού χιλιομέτρου δημιουργήθηκε περίφημος ρωμαϊκός λιμένας.

Κατά τον Στράβωνα και τον Διογένη Λαέρτιο[3] από το όνομα της πόλης αυτής προέρχεται ο όρος σολοικισμός, ο οποίος αναφέρεται σε λανθασμένη χρήση συντακτικών δομών της αρχαίας αττικής γλώσσας.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Soli/Pompeiopolis στον ιστοχώρο Current Archaeology in Turkey του Πανεπιστημίου της Νέας Αγγλίας, Armidale, Αυστραλία
  2. Νομίσματα από τις Σόλεις [1], [2] Σε αρκετά από αυτά υπάρχει τσαμπί με σταφύλια ως σύμβολο
  3. Νεώτερο Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό Ηλίου τ.17ος