Στρογγυλή Μεγίστης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 36°07′00″N 29°38′00″E / 36.1167°N 29.6333°E / 36.1167; 29.6333

Στρογγυλή
Το νησάκι Στρογγυλή όπως φαίνεται από τα βορειοανατολικά
Γεωγραφία
Αρχιπέλαγος Αιγαίο Πέλαγος
Νησιωτικό σύμπλεγμα Δωδεκάνησα
Έκταση χλμ2
Χώρα
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Νομός Δωδεκανήσου
Δημογραφικά
Πληθυσμός 0 (απογραφής 2011)

Η Στρογγυλή Μεγίστης ή Στρογγύλη είναι μικρό νησί των Δωδεκανήσων κοντά στη Μεγίστη και είναι το ανατολικότερο Ελληνικό έδαφος. Στο νησί δεν υπάρχουν μόνιμοι κάτοικοι παρά μόνο μικρό απόσπασμα καταδρομέων του Ελληνικού Στρατού.

Το νησί ανήκει διοικητικά στον δήμο Μεγίστης και γεωγραφικά στο σύμπλεγμα της Μεγίστης, η οποία απαρτίζεται από 14 νησίδες εκ των οποίων οι τρεις μεγαλύτερες, Μεγίστη (Καστελλόριζο), Ρω και Στρογγυλή κατοικούνται. Οι εν λόγω τρεις νησίδες δύνανται να συντηρήσουν από μόνες τους ανθρώπινη διαβίωση και αναπτύσσουν οικονομική δραστηριότητα. Στη νότια πλευρά της Στρογγυλής (Υψηλή) υπάρχει φάρος για τους ναυτιλλομένους καθώς και ο ναός του Αγίου Νικολάου που κτίσθηκε το 2014.[1] Την ανατολική πλευρά της Στρογγυλής (λιμενίσκος) μέχρι τον φάρο, συνδέει εμπορικό τελεφερίκ που κατασκευάστηκε το 2015 και χρησιμοποιείται προς το παρόν από το Στρατό.[2]

Όλα τα νησιά που απαρτίζουν το σύμπλεγμα των «Νότιων Σποράδων», όπως είναι γνωστά στους ναυτικούς, είναι: Άγιος Γεώργιος, Αγριελιά, Βουτσάκια (2 βράχοι), Μαύρο Ποΐνι και Μαύρο Ποϊνάκι (2 βραχονησίδες), Μεγίστη (Καστελλόριζο), Πολυφάδος (2 βραχονησίδες), Ρω (ή Ροπή), Στρογγυλή (ή Υψηλή), Τραγόνερα, Ψωμί και Ψωραδιά.

Η Στρογγυλή Μεγίστης είναι πιο κοντά από όλα τα νησιά της Ελλάδας στην Κύπρο καθώς απέχει από αυτήν μόλις 141 ν.μ. Το νησί αποτελούσε μάλιστα το ανατολικότερο όριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέχρι την είσοδο της Κύπρου σε αυτή.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]