Λύκειο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το Λύκειο είναι σχολική δομή σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Συνήθως ανήκει στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στην Ελλάδα ανήκει επίσης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ακολουθώντας το Γυμνάσιο. Έχει διάρκεια παρακολούθησης 3 χρόνια. Δεν ανήκει στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

Ανά χώρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας μαθητής μπορεί να σπουδάσει σε Λύκειο εφόσον το επιθυμεί και αν έχει τελειώσει το Γυμνάσιο. Αποτελεί προϋπόθεση για να συνεχίσει τις σπουδές του σε τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Γενικό Λύκειο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σχολική δομή με διάρκεια υποχρεωτικής φοίτησης τα τρία έτη. Ο μαθητής αφού ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Λύκειο, συμμετέχει σε πανελλήνιες εξετάσεις σε ορισμένα μαθήματα. Οι επιδόσεις του σε αυτά τα μαθήματα, λαμβάνονται υπόψη με ειδική στάθμιση, για να κριθεί εάν μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές σε Α.Ε.Ι (Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, πανεπιστήμιο). Από το 1997 (νόμος 2525/1997) έως το 2006 ονομάζονταν Ενιαίο Λύκειο. Με την ψήφιση του νόμου 3475/2007 ξαναπήρε το όνομα Γενικό Λύκειο.

Το Απολυτήριο του Γενικού Λυκείου αποτελεί επίσημη βεβαίωση ότι κάποιος παρακολούθησε μαθήματα γενικής παιδείας και δεν παρέχει επαγγελματικά δικαιώματα.

Ωρολόγιο πρόγραμμα γενικής παιδείας κατά το σχολικό έτος 2016-2017

Μάθημα Ώρες Α' Τάξης Ώρες Β' Τάξης Ώρες Γ' Τάξης
Θρησκευτικά 2 2 1
Ιστορία 2 2 2
Νεοελληνική Γλώσσα 2 2 2
Λογοτεχνία 2 2 1
Αρχαία Ελληνικά 5 2 ---
Φιλοσοφία --- 2 ---
Πολιτική Παιδεία 3 2 ---
Ιστορία Κοινωνικών Επιστημών --- --- 1
Άλγεβρα (Μαθηματικά/Στοιχεία Στατιστικής στην Γ') 3 3 2
Γεωμετρία 2 2 ---
Φυσική 2 2 ---
Χημεία 2 2 ---
Βιολογία 2 2 2
Εισαγωγή στην επιστήμη Η/Υ --- 1 ---
Ξένη Γλώσσα (Αγγλικά ή Γαλλικά ή Γερμανικά) 2 2 2
Φυσική Αγωγή 2 1 2
Ερευνητική Εργασία (Project) 2 1 ---
*Μάθημα Επιλογής 2 --- 2
Σύνολο ορών γενικής παιδείας 35 30 17

*Στην Α' τάξη οι μαθητές επιλέγουν 1 από τα μαθήματα: Εφαρμογές Πληροφορικής, Ελληνικός και Ευρωπαικός Πολιτισμός, Καλλιτεχνική Παιδεία, Γεωλογία και Διαχείριση Φυσικών Πόρων

*Στην Γ' τάξη οι μαθητές επιλέγουν 1 από τα μαθήματα: Β' ξένη γλώσσα, Ιστορία της Τέχνης, Ελεύθερο Σχέδιο, Γραμμικό Σχέδιο, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών

Στην Β' Λυκείου οι μαθητές επιλέγουν μία εκ των δύο ομάδων προσανατολισμού: Θετικών Σπουδών(3 ώρες Φυσική, 2 ώρες Μαθηματικά), Ανθρωπιστικών Σπουδών(3 ώρες Αρχαία, 2 ώρες Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών).

Στην Γ' Λυκείου οι μαθητές επιλέγουν μία εκ των τριών ομάδων προσανατολισμού: Θετικών Σπουδών(5 ώρες Μαθηματικά, 3 ώρες Φυσική, 3 ώρες Χημεία, 2 ώρες Βιολογία, 2 ώρες Πληροφορική), Σπουδών Οικονομίας/Πληροφορικής(5 ώρες Μαθηματικά, 3 ώρες Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, 3 ώρες Ιστορία, 2 ώρες Ανάπτυξη Εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον, 2 ώρες Κοινωνιολογία), Ανθρωπιστικών Σπουδών(5 ώρες Αρχαία, 3 ώρες Ιστορία, 3 ώρες Λατινικά, 2 ώρες Λογοτεχνία, 2 ώρες Κοινωνιολογία).[1]

Οι μαθητές και στις 3 τάξεις βαθμολογούνται σε όλα τα μαθήματα με εξαίρεση τη Φυσική Αγωγή και εξετάζονται γραπτά σε όλα τα βαθμολογούμενα μαθήματα εκτός της Ερευνητικής Εργασίας.

Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Επαγγελματικά Λύκεια ιδρύθηκαν με το νόμο 3475/2006, με τον οποίο καταργήθηκαν τα ΤΕΕ του Νόμου 2640/98. Οι απόφοιτοι του ΕΠΑ.Λ, προβλέπεται από τον ίδιο Νόμο να έχουν πρόσβαση σε όλες τις σχολές των ΑΕΙ. Το απολυτήριο του Επαγγελματικού Λυκείου είναι ισότιμο αυτού του Γενικού Λυκείου, ενώ ο απόφοιτος μπορεί να αποκτήσει και Πτυχίο εξειδίκευσης βαθμού 4.Και με την μαθητεία το πτυχίο θα αναβαθμιστεί σε βαθμό 5[2][1]

Εσπερινό Λύκειο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και τα νυχτερινά σχολεία υπήρχαν από την ίδρυση του Νεοελληνικού κράτους, η εσπερινή εκπαίδευση εντάχθηκε στην ουσία στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα με το Νόμο 309/1976, όπου τόσο τα Γυμνάσια όσο και τα Λύκεια διακρίνονται σε ημερήσια και νυχτερινά. Ο Νόμος 1566/1985 ορίζει ότι στα εσπερινά γυμνάσια και λύκεια γίνονται δεκτοί εργαζόμενοι μαθητές εφόσον έχουν συμπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας τους. Με το Νόμο 2525/1997 θεσμοθετήθηκε η τετραετής φοίτηση στο εσπερινό λύκειο: η Α' και Β' Εσπερινού Λυκείου αντιστοιχούν στην Α' Ημερησίου, η Γ' Εσπερινού στη Β' Ημερησίου και η Δ' Εσπερινού στη Γ' Ημερησίου Λυκείου. Οι μαθητές των Εσπερινών Γενικών Λυκείων και ΕΠ.ΑΛ. έχουν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε ορισμένο ποσοστό επί του συνόλου των εισακτέων, μέσω Πανελληνίων εξετάσεων που διενεργούνται με διαφορετική (μειωμένη) ύλη και πάνω σε διαφορετικά θέματα από τα ημερήσια λύκεια.[3]

Καλλιτεχνικό Λύκειο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Καλλιτεχνικό Λύκειο είναι σχολική δομή ενταγμένη στο πλαίσιο ενός Καλλιτεχνικού σχολείου[4]. Το Πρόγραμμα τους είναι διευρυμένο και περιλαμβάνει, εκτός από όλα τα μαθήματα Γενικής Παιδείας του Γενικού Λυκείου, επιπλέον μαθήματα Καλλιτεχνικής Παιδείας τριών κατευθύνσεων Εικαστικών, Θεάτρου - Κινηματογράφου και Χορού[5].[4] Στην Α΄ τάξη Καλλιτεχνικών Λυκείων εγγράφονται μαθητές απόφοιτοι των Καλλιτεχνικών Γυμνασίων ή μαθητές άλλων Γυμνασίων μετά από ειδικές κατατακτήριες εξετάσεις. Οι απόφοιτοι Λυκείων αυτών συμμετέχουν στις Πανελλήνιες εξετάσεις όπως αυτοί του Γενικού Λυκείου.[5]

Τεχνικό λύκειο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει καταργηθεί. Δημιουργήθηκε με το Νόμο 576/77 και λειτούργησε μέχρι την κατάργησή του από το Νόμο 1566/85, οπότε και μετονομάσθηκε σε Τεχνικοεπαγγελματικό Λύκειο. Οι απόφοιτοι του Τεχνικοεπαγγελματικού Λυκείου είχαν πρόσβαση στα ΑΕΙ.

Τεχνικό-επαγγελματικό Λύκειο (ΤΕΛ)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει καταργηθεί.

Δημιουργήθηκε με το Νόμο 1566/85 και αντικατέστησε το Τεχνικό Λύκειο. Το Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο χορηγούσε πτυχία με επαγγελματικά δικαιώματα αντίστοιχα με το σημερινό επίπεδο 3, πτυχία τα οποία εκτός της απόδειξης τεχνικής κατάρτισης που παρεχουν, είναι ισότιμα απολυτηρίου Γενικού Λυκείου.[6]

Υπήρχε η δυνατότητα εισαγωγής στα Τ.Ε.Ι χωρίς εξετάσεις, μόνο από τον βαθμό του πτυχίου. Ο αριθμός των εισαχθέντων αντιστοιχούσε σε ένα ποσοστό 25% των συνολικά εισαχθέντων στα Τ.Ε.Ι ετησίως.[7]

Καταργήθηκε με το Νόμο 2640/98, ο οποίος ίδρυσε τα ΤΕΕ (Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια).

Τεχνικό Επαγγελματικό Εκπαιδευτήριο (ΤΕΕ)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει καταργηθεί με τον νόμο 3475/2006. Αποτελούσε το σχολείο της Τεχνικής Εκπαίδευσης από το 1998 (όταν καταργήθηκαν τα ΤΕΛ - ΤΕΣ) έως το 2006 που ιδρύθηκαν τα ΕΠΑΛ. Οι μαθητές τους μπορούσαν μέσω ξεχωριστών πανελλήνιων εξετάσεων να έχουν πρόσβαση στα ΤΕΙ.

Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο (ΕΠΛ)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει καταργηθεί με τον Νόμο 2525/97 ο οποίος δημιούργησε το Ενιαίο Λύκειο. Ιδρύθηκε με το Νόμο 1566/85 και λειτουργούσε παράλληλα με το τότε Γενικό Λύκειο.

Ιταλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ιταλική λέξη για ένα ανώτερο δευτεροβάθμιο σχολείο, η Liceo, προέρχεται από το Λύκειο. Ανάμεσα στα ιταλικά είδη λυκείων (Licei) είναι τα[8]: Liceo classico(it) (en) (με κατευθύνσεις στις κλασσικές σπουδές, συμπεριλαμβανομένου Λατινικών, Αρχαίων Ελληνικών και φιλοσοφίας), Liceo scientifico (it) (en) (με κατευθύνσεις σε επιστημονικές σπουδές, και με Λατινικά, Αγγλικά και φιλοσοφία για πέντε χρόνια), Liceo artistico(it) (en) (με κατευθύνσεις καλών τεχνών), Liceo linguistico(it) (en) (ειδικευμένο σε ξένες γλώσσες: δύο ξένες γλώσσες για πέντε χρόνια και μια τρίτη ξένη γλώσσα για τα τελευταία τρία έτη) Liceo musicale e coreutico(it)(με κατευθύνσεις μουσικής και χορού -χορογραφίας) και το Liceo delle scienze umane(it)(με κατευθύνσεις σε ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες). Αυτά διαρκούν πέντε χρόνια μεταξύ των ηλικιών των δεκατεσσάρων και δεκαεννιά ετών.

Πορτογαλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1836 μέχρι το 1978, στο Πορτογαλικό εκπαιδευτικό σύστημα, το λύκειο (liceu), ή το εθνικό λύκειο (liceu nacional), ήταν ένα δευτεροβάθμιο σχολείο το οποίο προετοίμαζε τους μαθητές για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια ή στην πιο γενική εκπαίδευση, Από την άλλη, το τεχνικό σχολείο (escola técnica) ήταν ένα σχολείο προσανατολισμένο στα τεχνικά θέματα.

Μετά από αρκετές εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, όλα αυτά τα σχολείο συγχωνεύθηκαν σε ένα μοναδικό σύστημα δευτεροβάθμιων σχολείων (escolas secundárias), τα οποία προσέφεραν τις εκπαιδευτικές βαθμίδες 7 ως 12.

Σερβία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Λύκειο του Σερβικού Πριγκηπάτου ήταν το πρώτο σχολείο ανώτερης εκπαίδευσης στη Σερβία στο οποίο η εκπαίδευση διδασκόταν στην Σερβική γλώσσα. Ιδρύθηκε το 1838 με πρωτοβουλία του Πρίγκηπα Miloš Obrenović του Δεύτερου στο Κραγκούγιεβατς. Όταν το Βελιγράδι έγινε η πρωτεύουσα της Σερβίας το 1841, το Σερβικό Λύκειο μετακόμισε εκεί. Το 1863 μετατράπηκε στο Ανώτερο Σχολείο του Βελγραδίου.

Τουρκία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Τουρκική λέξη για το τελευταίο μέρος της προπανεπιστημιακής εκπαίδευσης είναι lise, η οποία προέρχεται από το Λύκειο.[9] Διαρκεί από 3 ως 5 χρόνια ανάλογα με τον τύπο του σχολείου. Στο τέλος της εκπαίδευσης "lise" τους, οι μαθητές κάνουν το τεστ ÖSS (Öğrenci Seçme Sınavı), δηλαδή την εξέταση για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο, για να αποκτήσουν το δικαίωμα να εγγραφούν σε ένα πανεπιστήμιο.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4327 (ΦΕΚ Α50/14.05.2015) σελ 539 - 562: κεφ. Α.Τροποποίηση διατάξεων του ν. 4186/2013 − Θέματα Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου, Ε.Τ. Ανακτήθηκε 1/9/2017
  2. «Ημερίδα: Επαγγελματικές προοπτικές μετά το Επαγγελματικό Λύκειο». https://www.youtube.com/watch?v=3eY4aDNNPnw. 
  3. Ο Δρόμος από το Εσπερινό Λύκειο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
  4. 4,0 4,1 Υπουργική Απόφαση 88739/Γ7/26-9-2006 (ΦΕΚ 1417/τ.Β΄/29-9-2006): «Λειτουργία Καλλιτεχνικών Γενικών Λυκείων», Ε.Τ. Ανακτήθηκε 30/8/2017
  5. 5,0 5,1 Υπουργική Απόφαση 7885/Δ2/19-1-2016 (ΦΕΚ 190/τ.Β΄/3-2-2016): «Προγράμματα Σπουδών των Μαθημάτων Καλλιτεχνικής Παιδείας των Καλλιτεχνικών Λυκείων»
  6. Γνωμοδότηση Νομικού συμβουλίου του Κράτους.|http://web.archive.org/web/20130810010656/http://www.esos.gr/uploads/gnomodothseis/376-11.pdf
  7. http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=3619704&publDate=
  8. Μεταρρύθμιση Gelmini (2010) it:Riforma Gelmini
  9. Nişanyan, Sevan. «"Lise" in the Sevan Nişanyan Etymological Dictionary» (στα Turkish). http://www.nisanyansozluk.com/search.asp?w=lise&x=0&y=0. Ανακτήθηκε στις 2009-02-13. 

Eξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ειδικότητες ΕΠΑ.Λ.

ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ από το 2016

Πλήρης ενημέρωση για το Νέο ΕΠΑΛ για μαθητές,γονείς και εκπαιδευτικούς