Σφενδόνη (όπλο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σφενδόνη αρχαία

Η σφενδόνη είναι ένα αρχαίο όπλο, αποτελούμενο από ένα λουρί σχοίνινο, δερμάτινο ή υφασμάτινο, με μια φαρδύτερη κοιλότητα στη μέση. Ο σφενδονιστής βάζει στην κοιλότητα μια πέτρα ή ένα μολυβένιο βαρίδι και πιάνοντας τις δύο άκρες του λουριού το στριφογυρίζει δυο-τρεις φορές και αφήνει τη μια άκρη, ώστε το βλήμα να φύγει ("εκσφενδονιστεί") με μεγάλη ταχύτητα. Στην αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν στο κυνήγι αλλά και στον πόλεμο, πρωτοχρησιμοποιήθηκε δε από τον άνθρωπο ήδη από την 7η χιλιετία π.Χ.[1] Γνωστότατο περιστατικό χρήσης σφενδόνης είναι η εξιστορούμενη στη Βίβλο μονομαχία μεταξύ του νεαρού βοσκού Δαβίδ και του γιγαντόσωμου πολεμιστή Γολιάθ.[2]

Σφεντόνα λαστιχέρα

Η λέξη επιζεί στη δημοτική ως "σφεντόνα", που σήμερα όμως σημαίνει συνήθως μια διχάλα με δυο λάστιχα κι ένα πετσάκι στη μέση. Ως παιχνίδι που χρησιμοποιείται κυρίως από παιδιά, για κυνήγι πουλιών και άλλες σκανταλιές, χρησιμοποιείται η σφεντόνα μικρής δύναμης (λόγω υλικών κατασκευής) από ξύλινο ή πλαστικό πλαίσιο. Το παιδικό αυτό παιχνίδι, που λέγεται και "λάστιχο", δεν πρέπει να συγχέεται με το αρχαίο φονικό όπλο. Όμως υπάρχουν και σφεντόνες μεταλλικού πλαισίου, με δύναμη πρόωσης βλήματος μεγάλης δυναμικής, άλλοτε και βέλους τόξου (πολυεστερικό) ή ψαρέματος (μεταλλικό) που χρησιμοποιείται από κυνηγούς και ψαράδες στις ΗΠΑ κυρίως (slingshot-slingbow).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αρχαιολογία, άρθρο του αρχαιολόγου Νίκου Βουτυρόπουλου» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 9 Απριλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2011. 
  2. Βικιθήκη, Βίβλος Βασιλειών Α Καὶ ἐκραταίωσε Δαυὶδ ὑπὲρ τὸν ἀλλόφυλον ἐν τῇ σφενδόνῃ καὶ ἐν τῷ λίθῳ