Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αλία της Ρόδου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στην Αρχαία ελληνική μυθολογία η Αλία της Ρόδου (το όνομα της σημαίνει "κάτοικος της θάλασσας") ήταν μυθική μορφή που σύμφωνα με την Ροδιακή παράδοση έγινε η μετέπειτα θεά Λευκοθέα.[1][2] Η Αλία ήταν κόρη της Θάλασσας, οι αδελφοί της ήταν οι θαλάσσιοι Τελχίνες, διάσημα όντα που θεωρούνται μύστες της μυθολογίας και εφευρέτες του πολιτισμού.[3] Ο Διόδωρος Σικελιώτης αναφέρει ότι ο θεός Ποσειδώνας τον οποίο ανέθρεψαν οι Τελχίνες όταν ενηλικιώθηκε ερωτεύτηκε την αδελφή του Αλία. Με τον γάμο τους απέκτησαν έξι γιους και μια κόρη την Ρόδη επώνυμου της νήσου Ρόδος, θα παντρευτεί τον θεό Ήλιο και θα αποκτήσει τους επτά Ηλιάδαι, γενάρχες και οικιστές των πόλεων του νησιού. Την εποχή που η θεά Αφροδίτη ταξίδευε από την Κύπρο στα Κύθηρα οι γιοι της χλευαστικά της απαγόρευσαν να σταματήσει στο νησί. Η θεά εξοργίστηκε, τους έσπειρε έρωτα απέναντι στην μητέρα τους και την βίασαν, η Αλία έπεσε από την ντροπή της στην θάλασσα και πνίγηκε και ο Ποσειδώνας από την οργή του έθαψε τους γιους της κάτω από την γη. Η Αλία έγινε η μετέπειτα θεά Λευκοθέα η οποία ταυτίζεται και με την Ινώ την κόρη του θρυλικού ιδρυτή των Θηβών Κάδμου, οι κάτοικοι της Ρόδου την λάτρεψαν σαν θεότητα.[4]

  1. Kerényi, σ. 64
  2. Smith, s.v. "Αλία"
  3. Διόδωρος Σικελιώτης, "Ιστορική Βιβλιοθήκη", 5.55.4–7
  4. Smith, s.v. "Αλία"
  • Apollodorus. Apollodorus, The Library, with an English Translation by Sir James George Frazer, F.B.A., F.R.S. in 2 Volumes. Cambridge, MA, Harvard University Press; London, William Heinemann Ltd. 1921. Includes Frazer's notes.
  • Diodorus Siculus, Library of History, Volume III: Books 4.59-8, translated by C. H. Oldfather, Loeb Classical Library No. 340. Cambridge, Massachusetts, Harvard University Press, 1939.
  • Kerényi, Karl (1951). The Gods of the Greeks. London: Thames and Hudson.
  • Odes. Pindar. Diane Arnson Svarlien. 1990.
  • William Smith. A Dictionary of Greek and Roman biography and mythology. London. John Murray: printed by Spottiswoode and Co., New-Street Square and Parliament Street.