Ρωμαϊκή σύγκλητος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σύγκλητος

Senatus
Είδος
ΤύποςΜονοθάλαμο
Τόπος συνεδριάσεων
Κούρια Ιούλια, Αγορά, Ρώμη

Η Ρωμαϊκή Σύγκλητος (λατινικά: Senatus Romanus) ήταν πολιτικό όργανο στην αρχαία Ρώμη. Ήταν ένα από τα πιο ισχυρά όργανα στη ρωμαϊκή ιστορία και ιδρύθηκε κατά τις πρώτες ημέρες της πόλης (παραδοσιακά ιδρύθηκε το 753 π.Χ.). Διασώθηκε από την ανατροπή του Ρωμαϊκού Βασιλείου το 509 π.Χ., την πτώση της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας τον 1ο αιώνα π.Χ., τη διαίρεση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το 395 μ.Χ., την πτώση της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το 476 και την κυριαρχία των βαρβάρων στη Ρώμη κατά τον 5ο, 6ο και 7ο αιώνα.

Κατά τη διάρκεια των ημερών του βασιλείου, ήταν κάτι περισσότερο από ένα συμβουλευτικό συμβούλιο στο βασιλιά. Κατά τα πρώτα χρόνια της Δημοκρατίας, η Σύγκλητος ήταν πολιτικά αδύναμη ενώ οι εκτελεστικοί άρχοντες ήταν αρκετά ισχυροί. Δεδομένου ότι η μετάβαση από τη μοναρχία στη συνταγματική κυβέρνηση ήταν πιθανότατα σταδιακή, χρειάστηκαν πολλές γενιές πριν η Σύγκλητος ήταν σε θέση να επιβληθεί επί των εκτελεστικών αρχόντων.

Λέγεται ότι η πρώτη Σύγκλητος ιδρύθηκε από τον ίδιο το Ρωμύλο στη Ρώμη.

Αναπαράσταση συνεδρίασης της Ρωμαϊκής Συγκλήτου: Ο Μάρκος Τύλλιος Κικέρων καταγγέλει τον Κατιλίνα, από τοιχογραφία του 19ου αιώνα στο Παλάτσο Μαντάμα, έδρα της Γερουσία της Δημοκρατίας. Αξίζει να επισημανθεί ότι οι ιδεαλιστικές μεσαιωνικές και μετέπειτα καλλιτεχνικές απεικονίσεις των συνεδριών είναι σχεδόν ομοιόμορφα ανακριβείς. Οι απεικονίσεις δείχνουν συνήθως τους συγκλητικούς τοποθετημένους σε ένα ημικύκλιο γύρω από έναν ανοιχτό χώρο όπου στέκονται οι ρήτορες. Στην πραγματικότητα η δομή του υφιστάμενου κτιρίου της Κουρίας, που χρονολογείται στην τρέχουσα μορφή του από την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού, δείχνει ότι οι συγκλητικοί κάθονταν σε ευθείες και παράλληλες γραμμές σε κάθε πλευρά του εσωτερικού του κτιρίου. Σε κινηματογραφικές ταινίες, απεικονίζεται σωστά στην ταινία Η Πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και λανθασμένα, για παράδειγμα, στην ταινία Σπάρτακος.

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα στο Wikimedia Commons