Αχαιός (στρατηγός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αχαιός (στρατηγός)
Γέννηση 4ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος 213 π.Χ.
Σάρδεις
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα μονάρχης
στρατιωτικός
Οικογένεια
Γονείς Andromachus
Αδέλφια Λαοδίκη Β' της Συρίας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα στρατηγός
σατράπης

Ο Αχαιός (αρχαία ελληνικά: Ἀχαιός, θάνατος 213 π.Χ.) ήταν στρατηγός, ο οποίος αργότερα αποσχίστηκε και έγινε ηγεμόνας μέρους της Αυτοκρατορίας των Σελευκιδών. Ήταν γιος του Ανδρόμαχου, του οποίου η αδελφή Λαοδίκη Β' ήταν παντρεμένη με τον Σέλευκο Β' Καλλίνικο, τον πατέρα του Αντίοχου Γ' του Μέγα. Ο ίδιος ο Αχαιός ήταν παντρεμένος με την Λαοδίκη, μία από τις κόρες της Λαοδίκης του Πόντου και του Μιθριδάτης Β΄[1]. Συνόδευσε τον Σέλευκο Γ' Κεραυνό στην εκστρατεία στον Ταύρο εναντίον του Άτταλου Α΄ και μετά την δολοφονία του Σέλευκου Γ΄ εκδικήθηκε το θάνατό του. Αν και θα μπορούσε να καταλάβει εύκολα την εξουσία, παρέμεινε πιστός στον Οίκο των Σελευκιδών.

Το 223 π.Χ. ο Αντίοχος Γ΄, ο διάδοχος του Σέλευκου Γ΄, τον διόρισε διοικητή όλης της Μικράς Ασίας δυτικά του Ταύρου. Ο Αχαιός ανακατέλαβε όλες τις περιοχές τις οποίες είχε κερδίσει ο Άτταλος για τους Σελευκίδες. Όμως κατηγορήθηκε ψευδώς από τον Ερμεία, τον υπουργό του Αντίοχου Γ΄, ότι είχε πρόθεση να επαναστατήσει, κάτι που ο Αχαιός τελικά έκανε σε αυτοάμυνα: πήρε τον τίτλο του βασιλιά και βασίλευσε σε όλη την περιοχή της Ασίας δυτικά του όρους του Ταύρου. Όσο ο Αντίοχος Γ΄ ήταν σε πόλεμο με τον Πτολεμαίο Δ΄, δεν μπορούσε να βαδίσει εναντίου του Αχαιού. Όμως με την ολοκλήρωση της συνθήκης ειρήνης με τον Πτολεμαίο Δ΄, διέσχισε τον Ταύρο, και ενώνοντας τις δυνάμεις του με αυτές του Αττάλου, απέσπασε από τον Αχαιό όλα τα εδάφη του και κατέλαβε τις Σάρδεις εκτός από την ακρόπολη. Η τελευταία έπεσε στα χέρια του Αντίοχου Γ΄ το 213 π.Χ. μετά από πολιορκία δύο χρόνων, με προδοσία του Βόλη (ο οποίος ήταν στην υπηρεσία του Σωσίβιου, υπουργού του Πτολεμαίου Δ΄). Ο Βόλης υποσχέθηκε στον Αχαιό ότι θα τον διασώσει, αλλά τον παρέδωσε στον Αντίοχο Γ΄, ο οποίος τον θανάτωσε αμέσως[2].

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Acaeus (general) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]