Δωριεύς ο Ρόδιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δωριεύς ο Ρόδιος
Προσωπικές Πληροφορίες
Γέννηση5ος αιώνας π.Χ.
Ιαλυσός
Άθλημα
Αγώνισμα Περίοδος (αρχαίος αθλητισμός) , παγκράτιο
Ημίδραχμο της Ολυμπίας, χρονολογούμενο μεταξύ 87ης (432 π.Χ.) και 90ης (420 π.Χ.) διοργάνωσης των αγώνων
Αναπαράσταση[νεκρός σύνδεσμος] του πατέρα του Δωριέα, ολυμπιονίκη Διαγόρα, ο οποίος μεταφέρεται στο στάδιο από τους γιους του Δαμάγητο και Ακουσίλαο, επίσης ολυμπιονίκες και αδερφούς του Δωριέα.

Ο Δωριεύς ο Ρόδιος ή Δωριεύς του Διαγόρα ή Δωριέας (5ος αιώνας π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας ολυμπιονίκης, γεννήθηκε στην Ιαλυσό στο νησί της Ρόδου, και πιθανώς ένας από τους ιδρυτές της πόλης της Ρόδου το 408 π.Χ., ο οποίος στέφθηκε τρεις φορές ολυμπιονίκης στο άθλημα του παγκράτιου στους 87ους (432 π.Χ.), 88ους (428 π.Χ.), και 89ους (424 π.Χ.) ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας. Αναφέρεται πως υπήρξε επίσης περιοδονίκης με 4 νίκες στους αγώνες των Πύθιων, 8 στους Ίσθμιους αγώνες, και 7 στα αγωνίσματα των Νέμεων.[1][2][3] Οι εγγονοί και οι γιοί του ήταν επίσης Ολυμπιονίκες.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο τρίτος και μικρότερος γιος του διάσημου ολυμπιονίκη Διαγόρα του Ρόδιου, και οι αδερφοί του Δαμάγητος και Ακουσίλαος ήταν επίσης πολυολυμπιονίκες στο παγκράτιο και πυγμαχία αντίστοιχα,[4] ενώ η αδερφή τους Καλλιπάτειρα ήταν η πρώτη γυναίκα η οποία μπήκε στον αθλητικό χώρο και παρακολούθησε τους ολυμπιακούς αγώνες.

(οι ολυμπιονίκες με κίτρινη σκίαση)

 
 
 
 
 
Διαγόρας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Δαμάγητος
 
Ακουσίλαος
 
Δωριέας
 
ΚαλλιπάτειραΦερενίκη
 
 
 
 
Πεισίρροδος
 
Ευκλής


Αναφέρεται πως είχε ανεγερθεί μνημείο με αγάλματα όλης της οικογένειας στην Άλτι της Ολυμπίας.[1]

Πελοποννησιακός πόλεμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συμμετείχε στον Πελοποννησιακό Πόλεμο εναντίον των Αθηναϊκών δυνάμεων, και αιχμαλωτίστηκε από τους Αθηναίους οι οποίοι ωστόσο αποφάσισαν να τον απελευθερώσουν από σεβασμό προς τα αθλητικά του επιτεύγματα. Αργότερα όμως συνελήφθη από τους Σπαρτιάτες, οι οποίοι τον έκριναν από τον τόπο καταγωγής του και το γεγονός πως η Ρόδος ήταν σύμμαχος των Αθηνών, οπότε και τον εκτέλεσαν.[1][5]

Σύμφωνα με τον Ξενοφώντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

[1.5.19] οὗτος περιτυχὼν δυοῖν τριήροιν Θουρίαιν ἔλαβεν αὐτοῖς ἀνδράσι· καὶ τοὺς μὲν αἰχμαλώτους ἅπαντας ἔδησαν Ἀθηναῖοι, τὸν δὲ ἄρχοντα αὐτῶν Δωριέα, ὄντα μὲν Ῥόδιον, πάλαι δὲ φυγάδα ἐξ Ἀθηνῶν καὶ Ῥόδου ὑπὸ Ἀθηναίων κατεψηφισμένων αὐτοῦ θάνατον καὶ τῶν ἐκείνου συγγενῶν, πολιτεύοντα παρ᾽ αὐτοῖς, ἐλεήσαντες ἀφεῖσαν οὐδὲ χρήματα πραξάμενοι. Ξενοφών, Ελληνικά, 1.5.19 [6]

[1.5.19] Τούτος απάντησε δύο πολεμικά των Θουρίων και τα αιχμαλώτισε μαζί με τα πληρώματά τους. Τους αιχμαλώτους τους φυλάκισαν όλους οι Αθηναίοι, τον αρχηγό τους όμως Δωριέα (που καταγόταν από τη Ρόδο αλλά ήταν πολίτης των Θουρίων) τον λυπήθηκαν και τον άφησαν ελεύθερο δίχως καν να του ζητήσουν λύτρα, μόλο που τον είχαν εξορίσει από καιρό κι από την Αθήνα κι από τη Ρόδο, καταδικάζοντας σε θάνατο κι αυτόν και τους συγγενείς του.

Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

[3.8.1] Οἱ δὲ ἐπὶ τῆς πρώτης νεὼς ἐκπεμφθέντες Μυτιληναίων πρέσβεις, ὡς αὐτοῖς οἱ Λακεδαιμόνιοι εἶπον Ὀλυμπίαζε παρεῖναι, ὅπως καὶ οἱ ἄλλοι ξύμμαχοι ἀκούσαντες βουλεύσωνται, ἀφικνοῦνται ἐς τὴν Ὀλυμπίαν· ἦν δὲ Ὀλυμπιὰς ᾗ Δωριεὺς Ῥόδιος τὸ δεύτερον ἐνίκα. Από τη Βικιθήκη - Θουκυδίδης, Πελοποννησιακός Πόλεμος, 3.8.1 [7]

[3.8.1] Οι πρέσβεις της Μυτιλήνης που είχαν σταλεί με το πρώτο καράβι, πήγαν στην Ολυμπία όπου οι Λακεδαιμόνιοι τους είχαν καλέσει να πάνε για να τους ακούσουν όλοι οι σύμμαχοι. Στους Ολυμπιακούς εκείνους αγώνες νίκησε για δεύτερη φορά ο Ρόδιος Δωριεύς.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Δωδεκανησιακός Αθλητικός Ναυτικός Σύλλογος Δωριεύς έχει πάρει την ονομασία του από τον Δωριέα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]