Ναυμαχία της Κυζίκου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ναυμαχία της Κυζίκου
Πελοποννησιακός πόλεμος
Thumb
Χρονολογία410 π.Χ.
ΤόποςΚύζικος
ΈκβασηΝίκη των Αθηναίων
Αντιμαχόμενοι
Ηγετικά πρόσωπα
Δυνάμεις
86 τριήρεις
80 τριήρεις
Απώλειες
μικρές απώλειες
ολική καταστροφή του στόλου

Η ναυμαχία της Κυζίκου πραγματοποιήθηκε το το 410 π.Χ. ανάμεσα στους Αθηναίους και τους Σπαρτιάτες στην Κύζικο του Ελλησπόντου, στο πλαίσιο του Πελοποννησιακού πολέμου.

Το ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 411 π.Χ. οι Αθηναίοι νίκησαν σε μια ναυμαχία στην Άβυδο τους Σπαρτιάτες. Παρά την ήττα των Σπαρτιατών στην Άβυδο ο Σπαρτιάτης ναύαρχος Μίνδαρος συγκέντρωσε στόλο 80 πλοίων. Με την υποστήριξη του Φαρνάβαζου οι Σπαρτιάτες πολιόρκησαν το 410 π.Χ. την Κύζικο, μια πόλη του Ελλησπόντου. Τότε οι αρχηγοί του αθηναϊκού στόλου, Αλκιβιάδης, Θηραμένης και Θρασύβουλος, δημιούργησαν ένα στόλο 86 πλοίων για να σταματήσουν τον Μίνδαρο. Επίσης ο Αθηναίος στρατηγός Χάρης με τις χερσαίες του δυνάμεις κατευθυνόταν επίσης προς την Κύζικο προς βοήθεια των άλλων στρατηγών.

Η ναυμαχία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χάρης αποβιβάστηκε κάπου κοντά στην Κύζικο. Στο μεταξύ ο Αλκιβιάδης με 20 πλοία προχώρησε κι αυτός στην Κύζικο μαζί με άλλα δύο τμήματα με αρχηγούς τους Θηραμένη και Θρασύβουλο. Οι ναύαρχοι του αθηναϊκού στόλου δημιούργησαν ένα έξυπνο τέχνασμα. Ο Αλκιβιάδης θα ναυμαχούσε με τον Μίνδαρο και θα τρεπόταν σε φυγή. Στο μεταξύ οι άλλοι δύο στρατηγοί θα ενώνονταν και θα επετίθετο στα νώτα του Μινδάρου. Έτσι κι έγινε. Το απόσπασμα του Αλκιβιάδη επιτέθηκε στο στόλο του Μινδάρου και τράπηκε σε φυγή. Ο Θηραμένης και ο Θρασύβουλος που ήταν στα νώτα του Μινδάρου ενώθηκαν και επιτέθηκαν στο στόλο του Μίνδαρου. Αμέσως μετά οι Θρασύβουλος και Θηραμένης πολέμησαν μαζί με το Χάρη τους Πέρσες του Φαρναβάζου. Ο περσικός στρατός ηττήθηκε και όλος ο σπαρτιατικός στόλος παραδόθηκε και ο Μίνδαρος σκοτώθηκε.

Μετά τη ναυμαχία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την επόμενη μέρα οι Σπαρτιάτες έστειλαν μια επιστολή στη Σπάρτη που έλεγε: "Τα πλοία καταστράφηκαν. Ο Μίνδαρος είναι νεκρός. Οι άνδρες πεινούν. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε". Η δημοκρατία αποκαταστάθηκε στην Αθήνα, αλλά οι Αθηναίοι δεν εκμεταλλεύτηκαν τις νίκες τους για να νικήσουν τον πόλεμο. Αυτό είχε και τις αντίστοιχες συνέπειες.