Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δαμάγητος ο Ρόδιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δαμάγητος ο Ρόδιος
Αναπαράσταση όπου ο Διαγόρας ανασηκώνεται πανηγυρικά από τους γιους του Δαμάγητο και Ακουσίλαο
Προσωπικές Πληροφορίες
Γέννηση5ος αιώνας π.Χ.
Ρόδος
Άθλημα
Αγώνισμαπαγκρατιαστής

Ο Δαμάγητος (5ος αιώνας π.Χ.) από την Ιαλυσό της Ρόδου ήταν ένας από τους Διαγορίδες και αναδείχθηκε ολυμπιονίκης στο αγώνισμα του παγκράτιου.

Βιογραφικά στοιχεία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Δαμάγητος ήταν ο πρωτότοκος γιος του περίφημου ολυμπιονίκη Διαγόρα.[1] Όπως και ο πατέρας του, ήταν ψηλός· πληροφορούμαστε ότι είχε ύψος 4 πήχεων[2], δηλαδή περίπου 1,85 μ., και υπολειπόταν του πατέρα του 5 δακτύλους[2].

Ο Δαμάγητος ήταν παγκρατιαστής[1][3] και στέφθηκε νικητής στα Ολύμπια[1] δύο φορές· κατά την 82η Ολυμπιάδα (452 π.Χ.) και κατά την 83η Ολυμπιάδα (448 π.Χ.). [4] Την ίδια ημέρα της δεύτερης νίκης του, στέφθηκε νικητής στην πυγμή και ο αδελφός του, ο Ακουσίλαος. Περιχαρείς τότε οι δυο τους σήκωσαν τον Διαγόρα και τον περιέφεραν στο στάδιο υπό τις επευφημίες των θεατών, που τους έρραιναν με άνθη.[5][6][7] Ο Σχολιαστής του Πινδάρου σημείωσε ότι ποτέ άλλοτε δεν είχε συμβεί να στεφθούν ολυμπιονίκες και ο πατέρας και οι γιοι.[3]

Ο Δαμάγητος είχε και έναν ακόμα αδελφό ολυμπιονίκη, τον Δωριέα, ενώ τα ανίψια του από τις αδελφές του (Ευκλής και Πεισίρροδος) έγιναν επίσης ολυμπιονίκες.

Ο Παυσανίας, που έζησε αρκετούς αιώνες αργότερα, μαρτυρεί ότι στην Άλτι της Ολυμπίας είχαν στηθεί ανδριάντες για όλους τους Διαγορίδες.[8][3] Όπως πληροφορούμαστε, ο ανδριάντας του Δαμάγητου στεκόταν δίπλα σε αυτόν του πατέρα του.[3]

Γενεαλογία των Διαγοριδών

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

(οι ολυμπιονίκες με κίτρινη σκίαση)

 
 
 
 
 
Διαγόρας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Δαμάγητος
 
Ακουσίλαος
 
Δωριέας
 
ΚαλλιπάτειραΦερενίκη
 
 
 
 
Πεισίρροδος
 
Ευκλής


Ο λεγόμενος «Θρίαμβος του Διαγόρα», δηλαδή η στιγμή που ο Δαμάγητος και ο Ακουσίλαος σηκώνουν και περιφέρουν τον πατέρα τους Διαγόρα στο στάδιο υπό τις επευφημίες των θεατών έχει απεικονιστεί πολλές φορές στις τέχνες και έχει χρησιμοποιηθεί και ως έμβλημα.