Πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μαθητές δημοτικού σχολείου στη Χιλή

Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι συνήθως το πρώτο στάδιο της τυπικής εκπαίδευσης. Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση ακολουθεί τη προσχολική ηλικία και προηγείται του γυμνασίου και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η Διεθνής Πρότυπη Ταξινόμηση της Εκπαίδευσης θεωρεί την πρωτοβάθμια εκπαίδευση ως ενιαία φάση όπου τα προγράμματα συνήθως σχεδιάζονται ώστε να διδάξουν βασικές δεξιότητες ανάγνωσης, γραφής και μαθηματικών και γενικότερα να χτήσει ένα γερό θεμέλιο μάθησης. Στην διεθνή πρότυπη ταξινόμηση της εκπαίδευσης, η πρωτοβάθμια εκπαίδευση ταξινομείται με τον αριθμό 1 (ISCED 1): Πρωτοβάθμια εκπαίδευση ή πρώτο στάδιο βασικής εκπαίδευσης.[α][1]

Ορισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρώτος ορισμός της διεθνούς πρότυπης ταξινόμησης εκπαίδευσης (1997) δήλωνε ότι η πρωτοβάθμια εκπαίδευση ξεκινά κανονικά στις ηλικίες 5 – 7. Κατά τον ορισμό του 1997, η πρωτοβάθμια εκπαίδευση σχεδιάζει να δώσει μια βασική εκπαίδευση στην ανάγνωση, τη γραφή και τα μαθηματικά, μαζί με μια στοιχειώδη κατανόηση άλλων θεμάτων. Το 2011 η φιλοσοφία άλλαξε, με την φράση στοιχειώδη κατανόηση άλλων θεμάτων να αλλάζει υπέρ της δημιουργίας ενός γερού θεμελίου μάθησης.[2]

Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά πιστεύει ότι η πρωτοβάθμια εκπαίδευση έχει πολλά οφέλη για τα παιδιά. Αυτά περιλαμβάνουν:

Οι ηλικίες που αναφέρονται παραπάνω καλύπτουν μια περίοδο σημαντικών εξελίξεων στην ανάπτυξη του οργανισμού ενός παιδιού. Η αναπτυξιακή ψυχολογία μεταξύ άλλων επιχειρεί να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο μαθαίνουν τα παιδιά.

Στην Ελλάδα η πρωτοβάθμια εκπαίδευση καλύπτει τις ηλικίες 4 έως 11, δηλαδή το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Annex III in the ISCED 2011 English.pdf Αρχειοθετήθηκε 2019-01-06 στο Wayback Machine. Navigate to International Standard Classification of Education (ISCED)
  2. Annex III in the ISCED 2011 English.pdf Navigate to International Standard Classification of Education (ISCED)
  3. Powell, Jen· Moser-Jurling, Jennifer. «What Is Primary Education?». learn.org (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2019. 


Σφάλμα αναφοράς: Υπάρχουν ετικέτες <ref> για κάποια ομάδα με το όνομα «lower-greek», αλλά δεν βρέθηκε καμία αντίστοιχη ετικέτα <references group="lower-greek"/>, ή λείπει η ετικέτα κλεισίματος </ref>