Βικιπαίδεια:Λήμματα προς επέκταση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Συντόμευση:
ΒΠ:Stub

Τα λήμματα προς επέκταση (stubs) είναι σελίδες της Βικιπαίδειας οι οποίες δεν περιέχουν ακόμα επαρκείς πληροφορίες για το θέμα τους και κατά συνέπεια δεν μπορούν να θεωρηθούν πραγματικά λήμματα. Θεωρούνται πολλές φορές μία χρήσιμη αρχή για περαιτέρω ανάπτυξη, ωστόσο θα πρέπει να ακολουθούν κάποια βασικά κριτήρια, προκειμένου να μην ικανοποιούν τα κριτήρια γρήγορης διαγραφής.

Βασικές πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χρώμα: Καφέ είναι επέκταση του χρώματος πορτοκαλί σκούρου μιας και αν το προσπαθούσατε να το αναμειγνύατε το πορτοκαλί σας χρώμα μαζί με λίγο μαύρο χρώμα ανάμειξη η οποία μας το σκουραίνει θα παίρνατε κι εσείς το παράγωγο αυτών χρώμα το οποίο είναι το χρώμα καφέ. Όμως εάν κάνετε μονάχα την ανάμειξη του Κόκκινου με το Μαύρο χρώμα αυτό που θα παίρνατε δεν θα ήταν τίποτε περισσότερο από απλά ένα σκούρο βυσσινί χρώμα. Γιατί να μην προσθέτατε και αρξετό Κίτρινο στην ανάμειξη σας εκείνη και έτσι να παίρνατε τελικά το χρώμα του καφέ που γνωρίζουμε όλοι πως είναι το καφέ χρώμα; Δεν είναι λοιπόν κάτι το τυχαίο που το γνωστό μας καφέ χρώμα μοιάζει με το Κίτρινο της ώχρας χρώμα το οποίο δεν είναι παρά πολύ Κίτρινο μαζί με ελάχιστη Ματζέντα (Ματζέντα είναι το βασικό μας Κόκκινο χρώμα)

To ιδανικό προς επέκταση λήμμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα λήμμα προς επέκταση, αναμένεται ασφαλώς να συμπληρωθεί με περισσότερες πληροφορίες. Ακόμα και αν δεν είναι απαραίτητο να γραφτεί κάτι πλήρες εξ αρχής, θα πρέπει να παρέχεται μία ικανοποιητική βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη του λήμματος.

Ξεκινήστε δίνοντας έναν ικανοποιητικό ορισμό ή μία περιγραφή του θέματος, με βασικές πληροφορίες που πιστοποιούν επιπλέον το αξιόλογο του λήμματος. Για παράδειγμα, αν πρόκειται για βιογραφία ενός προσώπου, περιγράψτε την ιδιότητά του καθώς και τους λόγους για τους οποίους είναι γνωστό. Είναι καλή πρακτική να γράφετε λαμβάνοντας υπόψη ότι κάθε λήμμα μπορεί να απευθύνεται και σε αναγνώστες που δεν διαθέτουν καμία επαφή με το θέμα του λήμματος.

Σημαντικό συστατικό είναι επίσης η παρουσία εσωτερικών (ή εξωτερικών) συνδέσμων καθώς και η κατηγοριοποίηση του λήμματος. Ένα λήμμα προς επέκταση, πρέπει να ανήκει τουλάχιστον στην κατηγορία Επέκταση, κάτι που εξασφαλίζεται γράφοντας {{επέκταση}} στο τέλος του λήμματος. Σε λήμματα που ανήκουν σε μία συγκεκριμένη θεματολογία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ορισμένα ειδικότερα πρότυπα επεκτάσεων.

Κατηγορίες επεκτάσιμων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν υπάρχει πληθώρα λημμάτων που ανήκουν σε μία ευρύτερη κοινή θεματολογία και τα οποία χρειάζονται επέκταση, μπορείτε να δημιουργήσετε μία ειδική κατηγορία στην οποία μπορούν να ενσωματωθούν.

  • Δημιουργήστε ένα πρότυπο, το οποίο θα έχει ένα λογικό τίτλο, για παράδειγμα Πρότυπο:Θέμα-επέκταση. Είναι ευκολότερο να αντιγράψετε ένα από τα πρότυπα που ήδη υπάρχουν (δείτε Κατηγορία:Πρότυπα επεκτάσεων) και κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές. Όταν το πρότυπο αυτό τοποθετείται σε ένα λήμμα , τότε αυτομάτως θα κατηγοριοποιείται και η κατηγορία θα αναγράφεται στο τέλος του λήμματος. Ένα τυπικό παράδειγμα, αποτελεί το πρότυπο:

<div class="notice metadata" id="stub" style="clear:both;">[[Image:Wiki_letter_w.png|35px]]''Αυτό το λήμμα <font color="red">[θέμα]</font> χρειάζεται [[Βικιπαίδεια:Άρθρα προς επέκταση|επέκταση]]. Βοηθήστε τη Βικιπαίδεια [{{SERVER}}{{localurl:{{NAMESPACE}}:{{PAGENAME}}|action=edit}} επεκτείνοντάς το]!''</div><includeonly>[[Κατηγορία:Θέμα-επέκταση]]</includeonly> <noinclude> ''Αυτό το πρότυπο τοποθετεί τα λήμματα στην [[:Κατηγορία:Θέμα-Επέκταση]].'' [[Κατηγορία:Πρότυπα επεκτάσεων]]</noinclude>

στο οποίο μπορείτε να συμπληρώσετε το Θέμα των λημμάτων.

  • Στην αρχή η κατηγορία θα εμφανίζεται ως ένας ανενεργός σύνδεσμος (κόκκινου χρώματος). Για την τελική δημιουργία της κατηγορίας, επιλέξτε τον ανενεργό σύνδεσμο και επεξεργαστείτε τη σελίδα γράφοντας συνοπτικά τι είδους λήμματα περιέχει η κατηγορία. Πρέπει επίσης να την εντάξετε στην γενικότερη κατηγορία των επεκτάσιμων λημμάτων της Βικιπαίδειας, γράφοντας [[Κατηγορία:Κατηγορίες επεκτάσιμων]].

Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την διαδικασία, μπορείτε να απευθύνεστε στους διαχειριστές ή στην Αγορά.

Χρήσιμες σελίδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]