Επιδημία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για την χρήση του όρου λοιμός ως μολυσματική ασθένεια, δείτε: Πανώλη.
Πανδημία Έμπολα, η οποία ξέσπασε στη Δυτική Αφρική το 2014. Στο σχήμα απεικονίζεται ο αριθμός νέων λοιμώξεων ανά χρόνο.

Ως επιδημία (επί + δήμος) ή λοιμός χαρακτηρίζονται οι εξάρσεις ασθενειών που εμφανίζονται σε έναν ανθρώπινο πληθυσμό και δεδομένη χρονική περίοδο, σε βαθμό μεγαλύτερο του αναμενόμενου. Για παράδειγμα, σε μηνιγγιτιδοκοκκικές λοιμώξεις, ο ρυθμός εξάπλωσης που υπερβαίνει τα 15 περιστατικά ανά 100.000 άτομα για δύο συνεχόμενες εβδομάδες θεωρείται επιδημία.[1][2]

Η επιδημία μπορεί να περιορίζεται γεωγραφικά σε ένα τόπο ή μια ολόκληρη χώρα. Στην περίπτωση που η επιδημία εξαπλώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε μια μεγάλη περιοχή (ήπειρο) ή σε παγκόσμια κλίμακα, ορίζεται ως πανδημία.[1] Ο χαρακτηρισμός μιας έξαρσης ως επιδημίας συνήθως απαιτεί καλή κατανόηση του βασικού ρυθμού επίπτωσης. Οι επιδημίες για ορισμένες ασθένειες, όπως η γρίπη, ορίζονται ως μια συγκεκριμένη αύξηση της επίπτωσης πάνω από αυτήν τη βασική γραμμή.[2] Μερικές φορές μια πολύ σπάνια νόσος μπορεί να χαρακτηριστεί ως επιδημία, ενώ πολλές περιπτώσεις μιας κοινής νόσου (όπως το κοινό κρυολόγημα) δεν θα χαρατηριστεί ως τέτοια.

Παράγοντες επιδημιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όπως αναφέρουν οι Mark Woolhouse, Sylvia Gowtage-Sequeria και οι καθηγητές Andy Dobson και Akilesh Mishra οι παράγοντες για δημιουργία μιας επιδημίας είναι[3]:

Σε γενικές γραμμές, μια επιδημία εμφανίζεται όταν η ανοσία του ξενιστή είτε σε ένα γνωστό παθογόνο είτε σε νέο παθογόνο μειώνεται ξαφνικά κάτω από την ενδημική ισορροπία και ξεπερνά το όριο μετάδοσης.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Principles of Epidemiology in Public Health Practice» (PDF). Ανακτήθηκε στις 9 Ιουλίου 2021. 
  2. 2,0 2,1 «When is an epidemic an epidemic?» (PDF). Ανακτήθηκε στις 9 Ιουλίου 2021. 
  3. «"Emerging Infectious Diseases" by Mark E.J. Woolhouse and Sonya Gowtage-Sequeria». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαρτίου 2010. Ανακτήθηκε στις 8 Απριλίου 2010. 
  4. Encyclopedia of Ecology and Environmental Management. John Wiley & Sons. 15 Ιουλίου 2009. ISBN 978-1-4443-1324-6. 

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]