Πύλη:Ευρώπη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Europe_Map_ Καλώς ήρθατε στην Πύλη της Ευρώπης!

H Πύλη έχει σκοπό της να χρησιμοποιηθεί ως κύρια είσοδος προς άλλες σελίδες της Βικιπαίδειας, γύρω από θέματα που αφορούν την ήπειρο της Ευρώπης.

  • Για να δείτε έναν κατάλογο των κρατών που ανήκουν στην Ευρώπη, επιλέξτε τη σελίδα Χώρες.
  • Για να αναζητήσετε λήμματα που σχετίζονται με την Ευρώπη, επιλέξτε τη σελίδα Κατηγορίες λημμάτων.
  • Για τρόπους με τους οποίους μπορείτε να συμμετέχετε στην ανάπτυξη της Βικιπαίδειας, για θέματα που αφορούν την Ευρώπη, επιλέξτε τη σελίδα Τι μπορείτε να κάνετε.
επεξ. Επιλεγμένο λήμμα

Ο Δούναβης είναι, μετά τον Βόλγα, ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Ευρώπης και 29ος του κόσμου. Θεωρούμενος διεθνής υδάτινος δρόμος, ο Δούναβης έχει τις πηγές του στην πόλη Ντοναουέσινγκεν, που βρίσκεται στο Μέλανα Δρυμό της Γερμανίας, στη συμβολή των ποταμών Μπρίγκαχ και Μπρεγκ.

Ο Δούναβης ρέει έπειτα προς τα ΝΑ για 2.872 χλμ. διαρρέοντας τέσσερις πρωτεύουσες χωρών της κεντρικής Ευρώπης, προτού εκβάλει στον Εύξεινο Πόντο μέσω του Δέλτα του σε Ρουμανία και Ουκρανία.

Κάποτε μακροχρόνιο σύνορο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ο ποταμός περνάει ή αγγίζει τα σύνορα δέκα χωρών:Ρουμανία (29,0% της λεκάνης απορροής), Ουγγαρία (11,6%), Σερβία (10,2%), Γερμανία,(7,0%), Βουλγαρία (5,9%), Σλοβακία (5,9%), Κροατία (4,4%), Ουκρανία (3,8%), Μολδαβία (1,6%) και Αυστρία.

Η λεκάνη απορροής του, συνολικής έκτασης 801.093 χλμ²,συμπεριλαμβάνει τμήματα 9 ακόμη χωρών: Βοσνία και Ερζεγοβίνη (4,6%), Τσεχία (2,9%), Σλοβενία (2%), Μαυροβούνιο (0,9%), Ελβετία(0,2%), Ιταλία (<0,1%), Βόρεια Μακεδονία (<0,1%) και Αλβανία (0,1%). Συνολικά περιλαμβάνει και τις 14 υπολεκάνες των παραπόταμών του, μεγαλύτερες εκ των οποίων είναι αυτές του Τίσα και του Σάβου.Το υψηλότερο σημείο της λεκάνης απορροής του Δούναβη είναι η κορυφή της Πιζ Μπερνίνα στα Ιταλό-Ελβετικά σύνορα σε υψόμετρο 4.049 μέτρων....

(περισσότερα) Παλαιότερες επιλογές

επεξ. Η ήπειρος της Ευρώπης...

Η Ευρώπη, αποκαλούμενη και Γηραιά ήπειρος, είναι η τέταρτη σε έκταση ήπειρος του πλανήτη μας. Καταλαμβάνει συνολικά, μαζί με τα νησιά της, έκταση 10.500.000 τετρ. χιλ., το 7% περίπου της συνολικής ξηράς του πλανήτη. Ο πληθυσμός της σύμφωνα με τα στοιχεία του 2011 ξεπερνούσε τους 730.000.000 κατοίκους.

Συνορεύει βορειοανατολικά με την Ασία, όντας η δυτική χερσόνησος της Ευρασίας. Δυτικά βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό, βόρεια από τον Αρκτικό Ωκεανό, νότια από τη Μεσόγειο Θάλασσα και ανατολικά από τη Μαύρη και την Κασπία Θάλασσα.

Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, ο Δίας ερωτεύθηκε την κόρη του βασιλιά της Φοινίκης, Αγήνορα, που ονομαζόταν Ευρώπη. Για να τη πλησιάσει μεταμορφώθηκε σε λευκό ταύρο και με τη γοητεία του σαγήνεψε την Ευρώπη, που έκατσε πάνω του. Τότε ο Δίας την απήγαγε, τη μετέφερε πάνω από όλη τη σημερινή Ευρώπη και κατέληξαν στην Κρήτη. Από την ένωσή τους γεννήθηκαν οι Μίνωας, Ραδάμανθυς και Σαρπηδόνας...

Διαβάστε περισσότερα για την Ευρώπη