Πύλη:Ευρώπη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Europe (orthographic projection).svg Πύλη Ευρώπη
Κύρια Σελίδα Χώρες Κατηγορίες λημμάτων Τι μπορείτε να κάνετε


Η σελίδα αυτή είναι η Κύρια Σελίδα της Πύλης: Ευρώπη. H Πύλη έχει σκοπό της να χρησιμοποιηθεί ως κύρια είσοδος προς άλλες σελίδες της Βικιπαίδειας, γύρω από θέματα που αφορούν την ήπειρο της Ευρώπης.

  • Για να δείτε έναν κατάλογο των κρατών που ανήκουν στην Ευρώπη, επιλέξτε τη σελίδα Χώρες.
  • Για να αναζητήσετε λήμματα που σχετίζονται με την Ευρώπη, επιλέξτε τη σελίδα Κατηγορίες λημμάτων.
  • Για τρόπους με τους οποίους μπορείτε να συμμετέχετε στην ανάπτυξη της Βικιπαίδειας, για θέματα που αφορούν την Ευρώπη, επιλέξτε τη σελίδα Τι μπορείτε να κάνετε.


επεξ. Επιλεγμένο λήμμα
Les Très Riches Heures du duc de Berry Janvier.jpg

Μεσαίωνας ονομάζεται η χρονική περίοδος της ευρωπαϊκής ιστορίας, από τον 5ο μέχρι το 15ο αιώνα μ.Χ., μια από τις τρεις κύριες περιόδους στο επικρατέστερο σχήμα ανάλυσης της (Κλασική Αρχαιότητα, Μεσαίωνας και Νεότερη Εποχή). Με τη σειρά του, ο Μεσαίωνας παραδοσιακά διαιρείται σε τρεις υποπεριόδους: Τον Πρώιμο, τον Ώριμο ή Μέσο και τον Ύστερο Μεσαίωνα.

Το επικρατέστερο σημείο εκκίνησης του Μεσαίωνα είναι το 476 μ.Χ., που πρώτος πρότεινε ο Μπρούνι. Για την Ευρώπη σαν σύνολο, το 1500 συχνά θεωρείται το τέλος της περιόδου αυτής, ωστόσο δεν υπάρχει καθολικά αποδεκτή από τους μελετητές χρονολογία. Ανάλογα με το αντικείμενο μελέτης, γεγονότα όπως το πρώτο ταξίδι του Κολόμβου (1451-1506) στην Αμερική το 1492, η Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους το 1453 ή η Προτεσταντική Μεταρρύθμιση το 1517 έχουν κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί.

Το 19ο αιώνα, ο Μεσαίωνας στο σύνολό του συχνά αναφερόταν ως οι «Σκοτεινοί Αιώνες», ωστόσο μετά την υιοθέτηση νεότερων διαιρέσεων για την περίοδο, η χρήση του όρου περιορίστηκε στο να χαρακτηρίζει τον Πρώιμο Μεσαίωνα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους ιστορικούς... (περισσότερα)

επεξ. Επιλεγμένη εικόνα

Brandenburg Gate Quadriga at Night.jpg
Κοντινή εικόνα του τεθρίππου, στην κορυφή της Πύλης του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο (Γερμανία), τη νύχτα.

επεξ. Η ήπειρος της Ευρώπης...

Η Ευρώπη, αποκαλούμενη και Γηραιά ήπειρος, είναι η τέταρτη σε έκταση ήπειρος του πλανήτη μας. Καταλαμβάνει συνολικά, μαζί με τα νησιά της, έκταση 10.500.000 τετρ. χιλ., το 7% περίπου της συνολικής ξηράς του πλανήτη. Ο πληθυσμός της σύμφωνα με τα στοιχεία του 2011 ξεπερνούσε τους 730.000.000 κατοίκους.

Συνορεύει βορειοανατολικά με την Ασία, όντας η δυτική χερσόνησος της Ευρασίας. Δυτικά βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό, βόρεια από τον Αρκτικό Ωκεανό, νότια από τη Μεσόγειο Θάλασσα και ανατολικά από τη Μαύρη και την Κασπία Θάλασσα.

Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, ο Δίας ερωτεύθηκε την κόρη του βασιλιά της Φοινίκης, Αγήνορα, που ονομαζόταν Ευρώπη. Για να τη πλησιάσει μεταμορφώθηκε σε λευκό ταύρο και με τη γοητεία του σαγήνεψε την Ευρώπη, που έκατσε πάνω του. Τότε ο Δίας την απήγαγε, τη μετέφερε πάνω από όλη τη σημερινή Ευρώπη και κατέληξαν στην Κρήτη. Από την ένωσή τους γεννήθηκαν οι Μίνωας, Ραδάμανθυς και Σαρπηδόνας...

Διαβάστε περισσότερα για την Ευρώπη

επεξ. Σχετικές πύλες

P globe.svg Γεωγραφία


Πύλες για άλλες ηπείρους:

Americas (orthographic projection).svg Αμερική Asia (orthographic projection).svg Ασία
Africa (orthographic projection).svg Αφρική Oceania (orthographic projection).svg Ωκεανία

Flag of Europe.svg Ευρωπαϊκή Ένωση


Πύλες κρατών της Ευρώπης:

Flag of England.svg Αγγλία
Flag of Austria.svg Αυστρία
Flag of France.svg Γαλλία
Flag of Germany.svg Γερμανία
Flag of Greece.svg Ελλάδα
Flag of Spain.svg Ισπανία

Flag of Italy.svg Ιταλία
Flag of Cyprus.svg Κύπρος
Flag of Russia.svg Ρωσία
Flag of Sweden.svg Σουηδία
Flag of Turkey.svg Τουρκία