Πύλη:Ευρώπη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Europe (orthographic projection).svg Πύλη Ευρώπη
Κύρια Σελίδα Χώρες Κατηγορίες λημμάτων Τι μπορείτε να κάνετε


Η σελίδα αυτή είναι η Κύρια Σελίδα της Πύλης: Ευρώπη. H Πύλη έχει σκοπό της να χρησιμοποιηθεί ως κύρια είσοδος προς άλλες σελίδες της Βικιπαίδειας, γύρω από θέματα που αφορούν την ήπειρο της Ευρώπης.

  • Για να δείτε έναν κατάλογο των κρατών που ανήκουν στην Ευρώπη, επιλέξτε τη σελίδα Χώρες.
  • Για να αναζητήσετε λήμματα που σχετίζονται με την Ευρώπη, επιλέξτε τη σελίδα Κατηγορίες λημμάτων.
  • Για τρόπους με τους οποίους μπορείτε να συμμετέχετε στην ανάπτυξη της Βικιπαίδειας, για θέματα που αφορούν την Ευρώπη, επιλέξτε τη σελίδα Τι μπορείτε να κάνετε.


επεξ. Επιλεγμένο λήμμα
Uomo Vitruviano.jpg

Η Αναγέννηση υπήρξε πολιτιστικό κίνημα μεταξύ του 14ου και 17ου αιώνα στην Ευρώπη. Η αρχή της τοποθετείται στην Ιταλία κατά τον Ύστερο Μεσαίωνα, από όπου και εξαπλώθηκε στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ο όρος χρησιμοποιείται επίσης ως ονομασία της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου, μα με μεγαλύτερη ελευθερία, καθώς το κύμα των αλλαγών που επήλθαν δεν εξαπλώθηκε με την ίδια ταχύτητα σε ολόκληρη την ήπειρο.

Ως πολιτιστικό κίνημα επέφερε την άνθηση της λογοτεχνίας, της επιστήμης, της τέχνης, της θρησκείας και της πολιτικής επιστήμης, καθώς και την αναβίωση της μελέτης κλασικών συγγραφέων, την ανάπτυξη της γραμμικής προοπτικής στη ζωγραφική και τη σταδιακή, αλλά ευρέως διαδεδομένη, μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση. Παραδοσιακά, αυτή η πνευματική μεταμόρφωση είχε ως αποτέλεσμα να θεωρείται η Αναγέννηση γέφυρα μεταξύ του Μεσαίωνα και της Σύγχρονης Εποχής.

Αν και κατά την εποχή της Αναγέννησης έλαβαν χώρα επαναστατικές καινοτομίες σε πολλά πνευματικά πεδία, καθώς και κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές, είναι ίσως περισσότερο συνυφασμένη με τα ρεύματα που διαμορφώθηκαν στο χώρο της τέχνης, αλλά και τη συμβολή παν-επιστημόνων όπως ο Λεονάρντο ντα Βίντσι και ο Μιχαήλ Άγγελος, οι οποίοι ενέπνευσαν τον όρο Homo Universalis... (περισσότερα)

επεξ. Η ήπειρος της Ευρώπης...

Η Ευρώπη, αποκαλούμενη και Γηραιά ήπειρος, είναι η τέταρτη σε έκταση ήπειρος του πλανήτη μας. Καταλαμβάνει συνολικά, μαζί με τα νησιά της, έκταση 10.500.000 τετρ. χιλ., το 7% περίπου της συνολικής ξηράς του πλανήτη. Ο πληθυσμός της σύμφωνα με τα στοιχεία του 2011 ξεπερνούσε τους 730.000.000 κατοίκους.

Συνορεύει βορειοανατολικά με την Ασία, όντας η δυτική χερσόνησος της Ευρασίας. Δυτικά βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό, βόρεια από τον Αρκτικό Ωκεανό, νότια από τη Μεσόγειο Θάλασσα και ανατολικά από τη Μαύρη και την Κασπία Θάλασσα.

Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, ο Δίας ερωτεύθηκε την κόρη του βασιλιά της Φοινίκης, Αγήνορα, που ονομαζόταν Ευρώπη. Για να τη πλησιάσει μεταμορφώθηκε σε λευκό ταύρο και με τη γοητεία του σαγήνεψε την Ευρώπη, που έκατσε πάνω του. Τότε ο Δίας την απήγαγε, τη μετέφερε πάνω από όλη τη σημερινή Ευρώπη και κατέληξαν στην Κρήτη. Από την ένωσή τους γεννήθηκαν οι Μίνωας, Ραδάμανθυς και Σαρπηδόνας...

Διαβάστε περισσότερα για την Ευρώπη

επεξ. Σχετικές πύλες

P globe.svg Γεωγραφία


Πύλες για άλλες ηπείρους:

Americas (orthographic projection).svg Αμερική Asia (orthographic projection).svg Ασία
Africa (orthographic projection).svg Αφρική Oceania (orthographic projection).svg Ωκεανία

Flag of Europe.svg Ευρωπαϊκή Ένωση


Πύλες κρατών της Ευρώπης:

Flag of England.svg Αγγλία
Flag of Austria.svg Αυστρία
Flag of France.svg Γαλλία
Flag of Germany.svg Γερμανία
Flag of Greece.svg Ελλάδα
Flag of Spain.svg Ισπανία

Flag of Italy.svg Ιταλία
Flag of Cyprus.svg Κύπρος
Flag of Russia.svg Ρωσία
Flag of Sweden.svg Σουηδία
Flag of Turkey.svg Τουρκία