Καλόλιμνος Καλύμνου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 37°03′41″N 27°05′17″E / 37.06139°N 27.08806°E / 37.06139; 27.08806 (Νησίδα Καλόλιμνος)

Καλόλιμνος
Η Καλόλιμνος όπως φαίνεται από ανατολικό ύψωμα της Καλύμνου.
Γεωγραφία
Αρχιπέλαγος Αιγαίο Πέλαγος
Νησιωτικό σύμπλεγμα Δωδεκάνησα
Έκταση 1,95 χλμ2
Χώρα
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Νομός Δωδεκανήσου
Δημογραφικά
Πληθυσμός 2 (απογραφής 2011)
Πυκνότητα 10,25 /χλμ2

Η Καλόλιμνος είναι Ελληνική νησίδα των Δωδεκανήσων που βρίσκεται βορειοανατολικά της Καλύμνου στο μέσον περίπου της απόστασης με τις μικρασιατικές ακτές, εκτεινόμενη κατά διεύθυνση Ανατολή - Δύση. Η έκτασή της είναι 1,95 τ. χλμ. και υψόμετρο 115 μ. (377 πόδια). Δεν έχει μόνιμο πληθυσμό, αλλά διατηρεί μερικούς στρατιώτες που επανδρώνουν το τοπικό φυλάκιο. Διοικητικά ανήκει στον δήμο Καλυμνίων.
Ανατολικά της Καλολίμνου στα 5km βρίσκονται οι δύο βραχονησίδες Ίμια. Η συνοριακή γραμμή των χωρικών υδάτων διέρχεται από το μέσον, της μεταξύ Ιμίων και πλησιέστερης τουρκικής ακτής, απόστασης.

Ακτογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώνεται ότι η νότια ακτή είναι κατάσπαρτη από επικίνδυνους υφάλους και σκοπέλους που αποκλείουν την ασφαλή προσέγγιση με σκάφος. Επίσης και στη βόρεια ακτή και περί το μέσον αυτής υφίστανται απόκρημνα βράχια που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή. Πλησίον του δυτικού άκρου υφίσταται εκτενής ύφαλος - πάγκος, σε βάθος 5 οργιές, ενώ περί το μέσον της νότιας ακτής και σε απόσταση 3 στάδια (0,3 μιλίου) βρίσκεται η βραχονησίδα "Πλευρό" πέριξ της οποίας επίσης υφίστανται ύφαλοι που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή.

Το όνομά της πιθανότερα προέρχεται από το απάγγιασμα, τη γαλήνη, που παρέχει κατ΄ αντίθετη πλευρά σε υφιστάμενες άσχημες καιρικές συνθήκες, όπου αντίστοιχα η θάλασσα φαίνεται να καλο-λιμνάζει. Η νησίδα έχει φάρο στο ανατολικό άκρο της στη θέση που είχε κατασκευαστεί το 1864 από την Γαλλική εταιρεία Οθωμανικών φάρων πέτρινος φάρος.[1]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λεπτομερείς ναυτιλιακές πληροφορίες για την νήσο Καλόλιμνος παρέχει ο Ελληνικός Πλοηγός 4ος τόμος και ιδιαίτερα ο χάρτης ελληνικής έκδοσης: ΧΕΕ-4511, που καλύπτει και τις νήσους Κάλυμνο και Λέρο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]