Γότθοι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γότθοι στρατιώτες

Οι Γότθοι ήταν ένας ανατολικός γερμανικός λαός, εκ του οποίου δύο κλάδοι, οι Βησιγότθοι και οι Οστρογότθοι, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην πτώση της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και την ανάδυση της μεσαιωνικής Ευρώπης. Κατά τον 2ο μ.Χ. αιώνα εγκαταστήθηκαν στη Σκυθία, τη Δακία και την Παννονία. Τους 3ο και 4ο αι. επέδραμαν στις περιοχές του Βυζαντίου και αργότερα ασπάσθηκαν τον Αρειανισμό. Τον 5ο και 6ο αι. χωρίστηκαν σε Βησιγότθους (δυτικοί Γότθοι) και Οστρογότθους (ανατολικοί Γότθοι). Ίδρυσαν ισχυρά κράτη, διάδοχα του δυτικού Ρωμαϊκού κράτους, στην Ιβηρία και στην Ιταλία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μόνη πηγή για την πρώιμη ιστορία των Γότθων προέρχεται από τον Ιορδάνη (δημοσιευμένο το 551), ένα κληρικό επί Ιουστινιανού, ο οποίος έγραψε μια περίληψη της, χαμένης, 12τομής ιστορίας των Γότθων του Κασσιόδωρου, γύρω στο 530. Ο Κασσιόδωρος λόγω του ότι ήταν από τους βασικούς υπουργούς του Θεοδώριχου του Μεγάλου, ήταν σε θέση να πληροφορηθεί για τις παραδόσεις των Γότθων. Μια άλλη πηγή είναι ο Προκόπιος, ο οποίος έγραψε το για τους Γοτθικούς πολέμους (535-552).

Οι Γότθοι κατά πάσα πιθανότητα προέρχονταν από τη Σκανδιναβία. Κατά τον 1ο αι. αποσπάστηκαν από τα άλλα, συγγενικά τους φύλα, και μετανάστευσαν νότια κατά μήκος του Βιστούλα ποταμού όπου εγκαταστάθηκαν στη Σκυθία (περίπου στη σημερινή Ουκρανία). Σύμφωνα με την παράδοση, πρωτεύουσα του βασιλείου τους ήταν το Αρχάϊμ, στον Δνείπερο[εκκρεμεί παραπομπή].

Τον 3ο αι. χωρίστηκαν σε Βησιγότθους Tervingi και Οστρογότθους Greuthungi[εκκρεμεί παραπομπή]. Οι Βησιγότθοι εξαπέλυσαν στο τέλος της δεκαετίας 260-70 μια από τις πρώτες και μεγαλύτερες βαρβαρικές επιδρομές που γνώρισε η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Τον επόμενο χρόνο υπέστησαν συντριπτική ήττα στη Μάχη της Ναϊσσού και εκδιώχθηκαν πέρα από το Δούναβη έως το 271. Οι Οστρογότθοι τελικά εγκαταστάθηκαν στην, εγκαταλειμμένη από τους Ρωμαίους, επαρχία της Δακίας.

Κατά τον 4ο αι. οι Γότθοι, και λόγω των εμπορικών σχέσεων που αναπτύχθηκαν με τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, δέχθηκαν επιρροές και ασπάσθηκαν τον Αρειανισμό. Στη δεκαετία του 370, οι Ούννοι άρχισαν να πιέζουν έντονα τους Γότθους, οι οποίοι το 376 ζήτησαν από το Ρωμαίο Αυτοκράτορα Βάλη να τους επιτρέψει να εγκατασταθούν νότια του Δούναβη. Ο τελευταίος τους το επέτρεψε και τους βοήθησε στο πέρασμα του ποταμού. Παρ' όλ' αυτά, εξαιτίας ενός λιμού που ξέσπασε, ξέσπασε ο Γοτθικός Πόλεμος του 377-382 και ο Βάλης σκοτώθηκε στη Μάχη της Αδριανούπολης.

Οι Βησιγότθοι με τον Αλάριχο λεηλάτησαν τη Ρώμη το 410. Ο Ονώριος τους παραχώρησε την Ακουϊτανία, όπου νίκησαν τους Βανδάλους, και μέχρι το 475 είχαν κυριαρχήσει στο μεγαλύτερο τμήμα της Ιβηρικής χερσονήσου.

Εν τω μεταξύ , οι Οστρογότθοι απαλλάχθηκαν από τους Ούννους με τη νίκη τους στη μάχη του Nedao το 454. Με προτροπή του αυτοκράτορα Ζήνωνα, ο Θεοδώριχος ο Μέγας από το 488 κατέλαβε σταδιακά ολόκληρη την Ιταλία. Στη συνέχεια οι Γότθοι επανενώθηκαν υπό το ίδιο στέμμα για σύντομο χρονικό διάστημα, αφού μετά το θάνατο του Αλάριχου Β', το θρόνο κατέλαβε ο Θεοδώριχος.

Το Οστριγοτθικό βασίλειο άντεξε μέχρι το 553 υπό τον Τεΐα, όταν το Βυζάντιο ανέκτησε προσωρινά την Ιταλία, την οποία έχασε με τη σειρά του από τους Λομβαρδούς. Το Βησιγοτθικό βασίλειο άντεξε περισσότερο, έως το 711, όταν παραχώρησαν έδαφος στην εισβολή των Αράβων στην Ανδαλουσία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

wiktionary logo
Το Βικιλεξικό έχει σχετικό λήμμα:
Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα