Ίσθμια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ο ναός του Απόλλωνα στην Κόρινθο.

Τα Ίσθμια ήταν εορταστικά αγωνίσματα της αρχαίας Ελλάδας.

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την μυθολογία, ιδρυτής του θεσμού των Ισθμίων ήταν ο Ποσειδώνας, κατά άλλους ο Θησέας. Η ιστορία τους αρχίζει το 582 π.Χ. όταν διοργανώθηκαν για πρώτη φορά. Ξέρουμε ότι ήταν σημαντικά αγωνίσματα, αν και όχι τόσο όσο οι Ολυμπιακοί Αγώνες και τα Πύθια, αφού ο Σόλων είχε τάξει σε κάθε Αθηναίο πρωταθλητή των Ισθμίων βραβείο 100 δραχμών.

Διοργανώνονταν κάθε δύο χρόνια, στα μέσα του καλοκαιριού και κρατήθηκαν μέχρι τον καιρό της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Κάθε δύο χρόνια συνέπιπταν με τους Ολυμπιακούς αγώνες.

Η διεξαγωγή των αγώνων γίνονταν από την πόλη της Κορίνθου, μέχρι το 146 π.Χ., όταν η Κόρινθος καταστράφηκε και η διεξαγωγή πέρασε στα χέρια της Σικυώνας μέχρι που να ξανακτιστεί η Κόρινθος.

Το εορταστικό πρόγραμμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τόπος διοργάνωσης ήταν το ιερό δάσος με πεύκα στον Ισθμό της Κορίνθου. Εκεί βρίσκονταν ο ναός του Ποσειδώνα και ο αγωνιστικός ιππόδρομος, το στάδιο, το θέατρο και ένα γυμναστήριο, το «Κράνειο». Περιελάμβαναν αγώνες γυμναστικής, δρόμου, πάλης, πυγμαχίας, παγκράτιο και πένταθλο. Αργότερα το πρόγραμμα επεκτάθηκε έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνει και αγώνες ιππασίας και αρματοδρομίες. Αργότερα το πρόγραμμα συμπληρώθηκε έτσι ώστε να περιλαμβάνει και διαγωνισμό μουσικής, ποίησης και ρητορικής.

Η τιμητική απονομή γίνονταν με κλαδί πεύκου, και φοίνικα, αργότερα με κλαδί αγριοσέλινου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • (Γερμανικά) Hugo Blümner (1887). «Leben und Sitten der Griechen». Leipzig: Freytag, Prag: Temsky. Ανακτήθηκε στις 12 Αυγούστου 2009. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Darstellung der Kultstätte und des Ablaufs einiger Wettkämpfe (in deutscher Sprache)