Οικογένεια Κορνάρο της Κύπρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Οικογένεια Κορνάρο ή Κορνέρ ήταν μεσαιωνική οικογένεια της Κύπρου, και συγκεκριμένα κλάδος της Ιταλικής οικογένειας Κορνάρο που έδωσε τέσσερις δόγηδες και μία βασίλισσα της Κύπρου.

Οι πρώτοι Κορνάροι που εγκαταστάθηκαν στο Φράγκικο Βασίλειο της Κύπρου ήταν τον 14ο αιώνα όταν αγόρασαν εκτάσεις στην Επισκοπή και το Ριζοκάρπασο, από τις ονομασίες των φέουδων τους πρόσθεσαν και στο όνομα τους το ντελ Πισκόπια (del Piscopia - της Επισκοπής) και το ντελ Καρπάσο (del Carpasso - του Ριζοκάρπασου)[1][2].

Γνωστότερο μέλος της οικογένειας στην Κύπρο ήταν η τελευταία Βασίλισσα της Κύπρου Αικατερίνη Κορνάρο σύζυγος του Ιακώβου Β΄ και μητέρα του Ιακώβου Γ΄[1]. Ρόλο στα κοινά του βασιλείου έπαιξε και ο αδελφός της Ανδρέας Κορνάρο και ο ανιψιός της Μάρκος Μπέμπο[1].

Γενάρχης του κλάδου της Επισκοπής αναφέρεται ο Φρειδερίκος Κορνάρο τον 14ο αιώνα ο οποίος απέκτησε το φέουδο αλλά δεν έζησε εκεί[3]. Αδελφοί του Φρειδερίκου και συνέταιροι στις εμπορικές δραστηριότητες στην Κύπρο αλλά και στο φέουδο ήταν οι Φαντίνο και Μάρκο. Γιος του Φρειδερίκου ήταν ο Ιωάννης και γιος του Ιωάννη ο Πέτρος όπου με τον γάμο του με την Μαρία ντ΄Ανγκιάν έγινε κύριος του Άργους και Ναυπλίας[3]. Μέλος της ίδιας οικογένειας ήταν ο Γαβριήλ φεουδάρχης της περιοχής της Μεσαορίας[3].

Γενάρχης του κλάδου του Ριζοκάρπασου ήταν ο Μάρκος ενώ την ίδια περίοδο φεουδάρχης της περιοχής εμφανίζεται και ο Οριντέτ Κορνάρο ντελ Καρπάσο πατέρας ή αδελφός του Μάρκου[1]. Γιος του Μάρκου ήταν ο Γοδεφρείδος Κορνάρος ντελ Καρπάσο όπου έπεσε μαχώμενος το 1570 στη Λευκωσία, παντρεύτηκε την Παλαιολογίνα και μαζί της απέκτησε τον Παλαιολόγο τελευταίο φεουδάρχη του Ριζοκάρπαθου[2].

Άλλα μέλη της Ενετικής οικογένειας εγκαταστημένα στην Κύπρο ήταν ο Μαρίν Κορνάρο τον 14ο αιώνα, ο Μάρκος Κορνάρο την ίδια εποχή, και ο Τζιανμάρκο Κορνάρο[1].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Πολυγνώση-Κορνάρο Cornaro οικογένεια, ανακτήθηκε 29 Μαρτίου 2020
  2. 2,0 2,1 Πολίτης news-Νάτα Παταπίου, Ο κλάδος Κορνάρο του Ριζοκαρπάσου: Μια ιστορική περιδιάβαση Αρχειοθετήθηκε 2020-09-27 στο Wayback Machine., ανακτήθηκε ανακτήθηκε 29 Μαρτίου 2020
  3. 3,0 3,1 3,2 Πολίτης news-Νάτα Παταπίου, Η οικογένεια Κορνάρο της Επισκοπής Cornari – Piscopia Αρχειοθετήθηκε 2020-09-27 στο Wayback Machine., ανακτήθηκε ανακτήθηκε 29 Μαρτίου 2020