Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρόδου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρόδου
Είδοςδημόσια βιβλιοθήκη
Γεωγραφικές συντεταγμένες36°26′37″N 28°13′43″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Ρόδου
ΤοποθεσίαΡόδος
ΧώραΕλλάδα
Έναρξη κατασκευής1947
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος

Το 1947, ο τότε Στρατιωτικός Διοικητής Δωδεκανήσου αντιναύαρχος Περικλής Ιωαννίδης, ίδρυσε τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Ρόδου.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βιβλιοθήκη είναι υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και στεγάζεται σε ένα ιπποτικό αρχιτεκτονικό μνημείο του νησιού. Κύριος σκοπός της βιβλιοθήκης είναι να αποτελεί πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο για τους κατοίκους του νησιού και του Νομού, να προωθεί την αγάπη για το βιβλίο και την ενημέρωση και να εξυπηρετεί τις πληροφοριακές ανάγκες και τις εκπαιδευτικές/ερευνητικές διαδικασίες των χρηστών της μέσα από πηγές πληροφόρησης, συλλογές και υπηρεσίες που τους παρέχει. Παράλληλα, προβάλει τον πολιτισμό της Ρόδου και των Δωδεκανήσων και συμβάλλει στην κοινωνική ανύψωση των κατοίκων με τις διαδικασίες μόρφωσης και έρευνας που προωθεί. Επιπρόσθετα, εμπλουτίζει τη συλλογή της σύμφωνα με τις πληροφοριακές ανάγκες των χρηστών της, αναβαθμίζει τις υπηρεσίες της και συνεργάζεται με άλλες βιβλιοθήκες στη Ρόδο και στο Νομό.

Συλλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συλλογή της καλύπτει τα θεματικά πεδία όλων των επιστημών και το φάσμα της ανθρώπινης γνώσης καθώς και θέματα που αφορούν το νησί της Ρόδου. Αποτελείται από 45.000 τόμους βιβλίων, αρχείο τοπικών εφημερίδων από το 1915 μέχρι σήμερα και 24 Αθηναϊκών, πλήρη σειρά των Φύλλων Εφημερίδας της Κυβέρνησης (Φ.Ε.Κ.) από το 1951 μέχρι σήμερα, τη βιβλιοθήκη του Αντ. Ισηγόνη, πρώτου Διευθυντή της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ρόδου, τη δωρεά της οικογένειας Ν. Κουτσονούρη, τη Βιβλιοθήκη του αείμνηστου Ιωάννη Ζίγδη που δώρισε σύμφωνα με τη διαθήκη του, 55.000 αντίτυπα, 22 περιοδικά, το σύνολο σχεδόν της Δωδεκανησιακής βιβλιογραφίας και από πλήρες αρχείο του τοπικού τύπου από το 1909.

Υπηρεσίες της βιβλιοθήκης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι υπηρεσίες που παρέχει η βιβλιοθήκη στους χρήστες της για την άμεση εξυπηρέτηση τους είναι οι εξής:

  • Δανεισμός. Η βιβλιοθήκη δανείζει το υλικό της μόνο στους μόνιμους κατοίκους του νησιού οι οποίοι έχουν εκδώσει κάρτα μέλους - δανεισμού, με την προσκόμιση της αστυνομικής του ταυτότητας.
  • Αναγνωστήριο. Οποιοσδήποτε επισκέπτεται την βιβλιοθήκη μπορεί να μελετήσει τεκμήριο από τη συλλογή, στο αναγνωστήριο της.
  • Φωτοαντίγραφα. Παρέχει στους χρήστες της φωτοτυπικό μηχάνημα για τη φωτοαντιγραφή μόνο δικού της υλικού και με την καταβολή αντίτιμου.
  • Χρήση Διαδικτύου. Διαθέτει θέσεις εργασίας με ηλεκτρονικούς υπολογιστές που παρέχουν δωρεάν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες για αναζήτηση, εντοπισμό και χρήση της πληροφορίας που χρειάζονται.
  • Κινητή Βιβλιοθήκη. Η κινητή μονάδα της βιβλιοθήκης είναι εξοπλισμένη με συλλογές και μέσα πληροφόρησης με σκοπό την ενημέρωση και την εξυπηρέτηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας των κατοίκων του νησιού. Ταξιδεύει στα άτομα που βρίσκονται σε απομακρυσμένη περιοχή και δεν μπορούν να επισκεφτούν το φυσικό χώρο της βιβλιοθήκης και στους μαθητές εκείνους που το σχολείο τους δεν έχουν Σχολική Βιβλιοθήκη.
  • Δημόσιος Κατάλογος (OPAC)[1]. Ο κατάλογος της βιβλιοθήκης διατίθεται σε online μορφή, αποτελείται από περίπου 5.200 βιβλιογραφικές εγγραφές και μπορεί ο χρήστης να αναζητήσει στο υλικό της.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Δημόσιος Κατάλογος (OPAC)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 2012. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]