Κατάλογος νομών Ελλάδας ανά πληθυσμό

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Αυτή είναι μια λίστα των νομών της Ελλάδας, ταξινομημένη με βάση τον πραγματικό πληθυσμό κάθε νομού, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας (απογραφή 2001).

Θέση Νομός Πληθυσμός Σχόλια
1 Νομός Αττικής* 3.761.810 Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη περιλαμβάνουν μαζί σχεδόν τον μισό πληθυσμό της χώρας
2 Νομός Θεσσαλονίκης** 1.057.825 Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη περιλαμβάνουν μαζί σχεδόν τον μισό πληθυσμό της χώρας
3 Νομός Αχαΐας 322.789 Ο πιο πυκνοκατοικημένος νομός της Πελοποννήσου
4 Νομός Ηρακλείου 292.489 Ο πιο πυκνοκατοικημένος νομός της Κρήτης
5 Νομός Λάρισας 279.305 Ο πιο πυκνοκατοικημένος νομός της Θεσσαλίας
6 Νομός Αιτωλοακαρνανίας 224.429 Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού κατοικεί κυρίως στην περιοχή του Αγρινίου
7 Νομός Εύβοιας 215.136 Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού κατοικεί κυρίως στον Δήμο Χαλκιδέων
8 Νομός Μαγνησίας 206.995 Πάνω από το 50% του πληθυσμού κατοικεί στο Βόλο
9 Νομός Σερρών 200.916
10 Νομός Ηλείας 193.288
11 Νομός Δωδεκανήσου 190.071
12 Νομός Φθιώτιδας 178.771
13 Νομός Μεσσηνίας 176.876
14 Νομός Ιωαννίνων 170.239 Είναι κυρίως αραιοκατοικημένος νομός. Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού κατοικεί κυρίως στην περιοχή των Ιωαννίνων, το οποίο είναι και το πολυπληθέστερο της Ηπείρου.
15 Νομός Κοζάνης 155.324 Τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός του νομού έχει μειωθεί σημαντικά λόγω κοιτάσματος λιγνίτη, στο βόρειο τμήμα του νομού, εξ αυτού έχουν εγκαταληφθεί και εκκενωθεί πολλά χωριά. Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού κατοικεί κυρίως στις περιοχές της Κοζάνης και της Εορδαίας, ενώ αντίθετα η περιοχή του Βοΐου είναι μία από τις πιο αραιοκατοικημένες της χώρας.
16 Νομός Κορινθίας 154.624 Η Κορινθιακή Πεδιάδα φιλοξενεί το 70% του πληθυσμού
17 Νομός Χανίων 150.387
18 Νομός Έβρου 149.354
19 Νομός Πέλλας 145.797
20 Νομός Καβάλας 144.850
21 Νομός Ημαθίας 143.618
22 Νομός Τρικάλων 138.047
23 Νομός Βοιωτίας 131.085
24 Νομός Πιερίας 129.846
25 Νομός Καρδίτσας 129.541
26 Νομός Κυκλάδων 112.615
27 Νομός Κέρκυρας 111.975
28 Νομός Ροδόπης 110.828
29 Νομός Λέσβου 109.118
30 Νομός Αργολίδας 105.770
31 Νομός Χαλκιδικής 104.894
32 Νομός Δράμας 103.975
33 Νομός Αρκαδίας 102.035
34 Νομός Ξάνθης 101.856
35 Νομός Λακωνίας 99.637
36 Νομός Κιλκίς 89.056
37 Νομός Ρεθύμνου 81.936
38 Νομός Άρτας 78.134
39 Νομός Λασιθίου 76.319
40 Νομός Πρέβεζας 59.356
41 Νομός Φλώρινας 54.768
42 Νομός Καστοριάς 53.483
43 Νομός Χίου 53.408
44 Νομός Φωκίδας 48.284
45 Νομός Θεσπρωτίας 46.091
46 Νομός Σάμου 43.595
47 Νομός Κεφαλληνίας 39.488
48 Νομός Ζακύνθου 39.015
49 Νομός Γρεβενών 37.947
50 Νομός Ευρυτανίας 32.053
51 Νομός Λευκάδας 22.506
Άγιο Όρος 2.262 Κατοικούν αποκλειστικά καλόγεροι, ενώ η περιοχή αποτελείται αποκλειστικά μόνο από μοναστικά χωριά και μοναστήρια.
Σύνολο Ελλάδας 10.964.020

*: Αναλυτικότερα για την Αττική:

Νομαρχία Πληθυσμός
Αθηνών 2.664.776
Ανατολικής Αττικής 403.918
Δυτικής Αττικής 151.612
Πειραιά 541.504


Βλέπε επίσης:

Νομοί της Ελλάδας
Κατάλογος των νομών της Ελλάδας ανά έκταση
Κατάλογος των νομών της Ελλάδας ανά πυκνότητα πληθυσμού