Κρέστενα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 37°37′0″N 21°38′0″E / 37.61667°N 21.63333°E / 37.61667; 21.63333 Τα Κρέστενατα Κρέσταινα) βρίσκεται στο σταυροδρόμι των οδικών αξόνων που συνδέουν την ιστορική περιοχή της Ανδρίτσαινας και του ναού του Επικούρειου Απόλλωνα με την πρωτεύουσα του νομού Ηλείας, τον Πύργο και αυτού που συνδέει την Αρχαία Ολυμπία με την παραθαλάσσια περιοχή του Καϊάφα (προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 με ιαματικές πηγές). Η παλιά ονομασία της ήταν Σελινούντας, από ένα μικρό ποτάμι που βρίσκεται στην περιοχή.

Είναι μια μικρή κωμόπολη με 5.000 κατοίκους περίπου. Αποτελεί πρωτεύουσα του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, ενώ παλαιότερα ήταν έδρα του Καποδιστριακού Δήμου Σκιλλούντος. Απέχει 20 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νομού, τον Πύργο. Το όνομα της περιοχής εικάζεται πως έχει δοθεί από χάρτη που βρέθηκε με το όνομα «Chrestena» ή «Christina» προς τιμήν πριγκίπισσας ή κόρης τοπικού άρχοντα κατά τη διάρκεια της Βενετοκρατίας, απεικονίζοντας τους οικισμούς της περιοχής.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αθηναίος ιστορικός Ξενοφώντας εγκαταστάθηκε στην περιοχή το 392 π.Χ. και εκεί έγραψε ένα πολύ μεγάλος μέρος από το σημαντικό του έργο [εκκρεμεί παραπομπή]. Ιδιαίτερη ήταν η σχέση της περιοχής με την Αρχαία Ολυμπία, η οποία χωρίζεται από αυτήν με τον Αλφειό ποταμό. Ο ιστορικός Παυσανίας αναφέρει ότι κομμάτι της επιμέλειας των αγώνων είχαν κάτοικοι του Σκιλλούντα[εκκρεμεί παραπομπή], ενώ ο πρώτος ναός που κτίστηκε στην Αρχαία Ολυμπία ήταν ο Ναός της Ήρας, προσφορά των κατοίκων της περιοχής Kρεστένων[εκκρεμεί παραπομπή].

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έμβλημα του Α.Ο. Κρεστένων

Ο Αθλητικός Όμιλος Ξενοφών που ιδρύθηκε στα 1961 είναι ο κύριος εκπρόσωπος της κωμόπολης στα τοπικά ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Ηλείας. Μάλιστα, την περίοδο 2008-09 ο Ξενοφών αναδείχθηκε πρώτος στην Α΄ Κατηγορία Ηλείας και την επόμενη σεζόν (2009-10) αγωνίσθηκε στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα (στον 6ο όμιλο), καταλαμβάνοντας την 15η θέση με 19 βαθμούς και τέρματα 14 υπέρ, 46 κατά.