Λεκανοπέδιο Αττικής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Λεκανοπέδιο Αττικής
Athens geolocation map.png
ΧώραΕλλάδα

Το Λεκανοπέδιο Αττικής, γνωστό και απλά ως Λεκανοπέδιο [1], είναι ο πεδινός γεωγραφικός χώρος στο κέντρο της Αττικής, εντός του οποίου έχει αναπτυχθεί το πολεοδομικό συγκρότημα Αθηνών - Πειραιώς[2]. Αποτελεί την πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ελλάδας.

Περιβάλλεται ημικυκλικά από τα όρη Αιγάλεω (Δ), Ποικίλο (Δ-ΒΔ), Πάρνηθα (Β), Πεντέλη (ΒΑ) και Υμηττό (Α), ενώ στα νότια βρέχεται από το Σαρωνικό κόλπο.

Μεγαλύτερος ποταμός της περιοχής είναι ο Κηφισός, μήκους 27 χιλιομέτρων, ο οποίος πηγάζει από την Πάρνηθα και την Πεντέλη, διαρέει το λεκανοπέδιο με κατεύθυνση από βορρά προς νότο κι εκβάλλει στον Φαληρικό όρμο στον Σαρωνικό. Το μεγαλύτερο τμήμα της διαδρομής του ποταμού έχει διαμορφωθεί από τα μέσα του 20ού αιώνα σε ανοικτό αγωγό, ο οποίος αργότερα καλύφθηκε από τον εθνικό αυτοκινητόδρομο Α1.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξεκινώντας απ' τα πρώτα χρόνια μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η αστυφιλία και η άναρχη οικοδόμηση εξαφάνισαν τα όρια ανάμεσα στις επιμέρους οικοδομικές ζώνες, δίνοντας στο λεκανοπέδιο τη μορφή ενός συμπαγούς οικοδομικού συγκροτήματος. Οι ελεύθεροι χώροι που επιβίωσαν είναι περιορισμένοι, ενώ τα τρία μεγάλα περιαστικά δάση (Πάρνηθας, Υμηττού και Πεντέλης) υφίστανται συνεχή συρρίκνωση εξαιτίας πυρκαγιών ή οικοπεδοποίησης. Ολική οικοδόμηση γνώρισαν επίσης οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις που παλαιότερα κάλυπταν μεγάλο τμήμα του εδάφους.

Τις τελευταίες δεκαετίες το πολεοδομικό συγκρότημα Αθηνών - Πειραιώς έχει την τάση να επεκτείνεται και πέραν των φυσικών ορίων του λεκανοπεδίου, τόσο προς την Δυτική Αττική, όσο και προς τα Μεσόγεια της Ανατολικής Αττικής.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Γιώργος Πάλλης, «Τοπογραφία του αθηναϊκού πεδίου κατά τη μεταβυζαντινή περίοδο: Οικισμοί, οδικό δίκτυο και μνημεία» (2009), Εκδοτικός Οργανισμός Π. Κυριακίδη, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Bιβλιοnet - Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (www.biblionet.gr).
  2. Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής minenv.grΑρχειοθετήθηκε 2009-03-25 στο Wayback Machine.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τα 4 βουνά που «αγκαλιάζουν» την Αθήνα clickatlife.gr