Νέδα (ποταμός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°22′30″N 21°40′58″E / 37.37500°N 21.68278°E / 37.37500; 21.68278

Νέδα
ΠηγέςΛύκαιο
ΕκβολέςΙόνιο
Ελλάδα ΕλλάδαΕλλάδα Ελλάδα
Μήκος32 km
ΠαραπόταμοιΛύμαξ

Η Νέδα είναι ποτάμι της Πελοποννήσου που βρίσκεται στα σύνορα των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας. Πηγάζει από το όρος Λύκαιο, ρέει προς τα δυτικά και εκβάλλει στο Ιόνιο πέλαγος, μεταξύ των ακτών της Κυπαρισσίας και της Ζαχάρως. Το μήκος της είναι 32 χιλιόμετρα.

Χαρακτηριστικό της είναι πως πρόκειται για ένα από τα λίγα ποτάμια στην Ελλάδα που έχει ονομασία θηλυκού γένους, με τη Νήσσα στη Βόρεια Αιτωλοακαρνανία, την Αράπιτσα στη Νάουσα, την Έρκυνα στη Λειβαδιά, την Ερμίτσα στο Αγρίνιο, τη Ζηλιάνα στην Πιερία να συναποτελούν τα πιο γνωστά.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ποτάμι πήρε την ονομασία του από τη νύμφη Νέδα. Ο ποταμός από την αρχαιότητα όριζε τα σύνορα της Ηλείας από την Μεσσηνία, όπως αναφέρει ο Παυσανίας.[1] Κοντά στις όχθες του ποταμού βρισκόταν η αρχαία Φιγάλεια και ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες.

Φυσικό περιβάλλον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ποταμός σε ένα μεγάλο τμήμα του διασχίζει χαράδρα με πολύ πλούσια βλάστηση. Κατά μήκος της πορείας του δημιουργούνται καταρράκτες. Ο μεγαλύτερος βρίσκεται κοντά στη Φιγαλεία και έχει ύψος περίπου 35 μέτρα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Παυσανία, Ελλάδος περιήγησις/Μεσσηνιακά εἰσὶ δὲ αἱ πηγαὶ τῆς Νέδας ἐν ὄρει τῷ Λυκαίῳ: προελθὼν δὲ ὁ ποταμὸς διὰ τῆς Ἀρκάδων καὶ ἐπιστρέψας αὖθις ἐς τὴν Μεσσηνίαν ὁρίζει τὰ ἐπὶ θαλάσσῃ Μεσσηνίοις καὶ Ἠλείοις τὴν γῆν

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]