Κοπανάκι Μεσσηνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 37°17′20″N 21°49′05″E / 37.28889°N 21.81806°E / 37.28889; 21.81806

Κοπανάκι
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Διοίκηση
Χώρα Ελλάδα
Περιφερειακή ενότητα Μεσσηνίας
Δήμος Τριφυλίας
Γεωγραφία και στατιστική
Υψόμετρο 180
Πληθυσμός 1042 (2011)

Το Κοπανάκι είναι οικισμός στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας.

Γεωγραφία και οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με το πρόγραμμα Καποδίστριας, το Κοπανάκι αποτέλεσε την έδρα του Δήμου Αετού. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 180 μέτρων, 12 χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου και 18 χιλιόμετρα από την Κυπαρισσία, έδρα του Δήμου Τριφυλίας, στον οποίο υπήχθη με το πρόγραμμα Καλλικράτης. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, η Τοπική Κοινότητα Κοπανακίου είχε 1.042 κατοίκους. Κύρια πηγή εισοδήματος για τον πληθυσμό αποτελεί η παραγωγή ελαιόλαδου.

Όντας γεωγραφικός και οικονομικός κόμβος της ορεινής (άνω) Τριφυλίας, το Κοπανάκι είναι ιδιαίτερα γνωστό για το «παζάρι» (λαϊκή αγορά) που γίνεται στην κεντρική πλατεία κάθε Κυριακή από το 1900 και το οποίο συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών, τονώνοντας την εμπορική του δραστηριότητα όσον αφορά τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Μέσα σε όλα τ’ άλλα, την τιμητική της έχει η γνωστή «γουρνοπούλα» που πωλείται με το κιλό ψημένη και διατηρημένη ζεστή. Kατά μία εκδοχή, η παράδοση του ψήσιματος γουρνοπούλας και διάθεσής της σε ειδικές προθήκες παραπλεύρως του δρόμου, πρακτικής ευρύτατα διαδεδομένης στη Μεσσηνία, ξεκίνησε από το Κοπανάκι τις Κυριακές για τους μακρυνούς επισκέπτες, ώστε να έχουν δυνάμεις για την επιστροφή.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα πλαίσια ανασκαφών το 1980, εντοπίστηκαν στο Κοπανάκι ερείπια αρχαίου αγροτικού οικισμού της Πρωτοελλαδικής/Υστεροελλαδικής εποχής.

Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ήταν αρχικά υπό Ιταλική και εν συνεχεία υπό Γερμανική κατοχή. Η περιοχή ήταν μια από τις πρώτες στις οποίες οργανώθηκαν αντιστασιακές οργανώσεις. Στο σταφιδόσπιτο του Αετού κοντά στο Κοπανάκι, ιδρύθηκε στις αρχές Ιουλίου του 1941 η Νέα Φιλική Εταιρεία Άνω Τριφυλίας, η οποία μισό χρόνο αργότερα συντάχθηκε με το ΕΑΜ.

Άνθρωποι και Πολιτισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τοπική Κοινότητα Κοπανακίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Αγιάννης [5]
  • Άγιος Δημήτριος [31]
  • Κοπανάκι [931]
  • Ριζοχώρι [60]
  • Τρουπακέικα [15]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

https://web.archive.org/web/20081202004615/http://www.cs.ucr.edu/~broustis/various/misc_kopanaki.htm