Γεωργουτσάτες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γεωργουτσάτες
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Γεωργουτσάτες
39°56′11″N 20°16′6″E
ΧώραΑλβανία
Διοικητική υπαγωγήΠεριφέρεια Αργυροκάστρου
Υψόμετρο290 μέτρα
Ζώνη ώραςώρα Κεντρικής Ευρώπης
θερινή ώρα Κεντρικής Ευρώπης
UTC+01:00 (επίσημη ώρα)
UTC+02:00 (θερινή ώρα)
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος

Το Γεωργουτσάτι ή Γεωργουτσάτες (Αλβανικά: Jorgucat), είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Ελληνικής Μειονότητας υπάγεται στον Δήμο Δερόπολης. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα της χώρας, στο Νομό Αργυροκάστρου και εκτείνεται στους πρόποδες του βουνού του Δρυάνου. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Άνω Δρόπολης. Ο πληθυσμός του είναι ελληνικός, ενώ το 1993 οι 1.015 τότε κάτοικοι του ήταν όλοι Έλληνες.[1] Οι κάτοικοι του είναι χριστιανοί ορθόδοξοι και ο σταθερός, μόνιμος πληθυσμός του χωριού είναι κοντά στα 500 άτομα.

Βοεριοδυτικά συνορεύει με τη Γράψη και νοτιοανατολικά με το Ζερβάτι. Μπροστά από τους Γεωργουτσάτες εκτείνεται η εύφορη κοιλάδα της Δρόπολης, την οποία διασχίζει ο ποταμός Δρίνος, μεγάλος παραπόταμος του Αώου, οποίος πηγάζει νότια του Δελβινακίου και εκβάλλει στο Τεπελένι.

Στους Γεωργουτσάτες υπάρχει αστυνομικό τμήμα, δημοτικό σχολείο, ταχυδρομείο, καθώς και το Δημαρχείο Δρόπολης. Εκκλησίες του χωριού είναι ο Άγιος Νικόλαος, ο Άγιος Γεώργιος, οι Ταξιάρχες και ο Άγιος Αθανάσιος.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Kallivretakis, Leonidas (1995). «Η Ελληνική Κοινότητα της Αλβανίας υπό το Πρίσμα της Ιστορικής Γεωγραφίας και Δημογραφίας [The Greek Community of Albania in Terms of Historical Geography and Demography]» (στα Greek). Εκδόσεις Σιδέρης. σελ. 58. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2015. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]