Κατάκολο Ηλείας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κατάκολο
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Κατάκολο
Διοίκηση
Χώρα Ελλάδα
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Περιφερειακή ενότητα Ηλείας
Δήμος Πύργου
Δημοτική ενότητα Πύργου
Τοπική κοινότητα Κατακόλου
Γεωγραφία και στατιστική
Γεωγραφικό διαμέρισμα Πελοποννήσου
Περιφερειακή ενότητα Ηλείας
Υψόμετρο 2
Πληθυσμός 509 (2011)
Άλλα
Παλαιά ονομασία Κατάκωλο
Ταχ. κωδ. 27067
Τηλ. κωδ. 26210

Το Κατάκολο είναι εξαγωγικός λιμένας του Νομού Ηλείας και θεωρείται το επίνειο του Πύργου. Το (παράλιο) χωριό του Κατακόλου αποτελεί την έδρα της ομώνυμης Τοπικής Κοινότητας που υπάγεται διοικητικά στην Δημοτική ενότητα Πύργου του Δήμου Πύργου και έχει 509 μόνιμους κάτοικους σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Στην Τοπική Κοινότητα υπάγεται και ο οικισμός του Άγιου Ανδρέα.

Το λιμάνι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βρίσκεται στο μυχό του ομώνυμου κόλπου, του λεγόμενου και κόλπου ιχθύος, ο δε λιμένας του είναι τεχνητός. Το Κατάκολο συνδέεται με τον Πύργο με αμαξιτή οδό και σιδηροδρομική γραμμή. Στον λιμένα του εδρεύει Υπολιμεναρχείο και Τελωνείο. Κτίστηκε στα τέλη του 19ου αι. προκειμένου να λειτουργήσει σαν διαμετακομιστικός σταθμός για την εξαγωγή της σταφίδας προς την Ευρώπη. Σήμερα λειτουργεί λιγότερο ως εμπορικό λιμάνι και περισσότερο σαν τουριστικό, δεδομένου ότι αποτελεί πόλο έλξης για κρουαζιερόπλοια και σκάφη αναψυχής. Ο φάρος του λιμανιού, κτίσμα περίπου του 1865, έχει χαρακτηριστεί από το 2001 ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο[1].

Γενικές πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε μικρή απόσταση βρίσκεται η πρωτεύουσα του Νομού Ηλείας, ο Πύργος και ακολουθεί η Αρχαία Ολυμπία, με το παγκοσμίου φήμης ιερό του Διός και το Στάδιο όπου γίνονταν οι Ολυμπιακοί αγώνες στην αρχαιότητα. Βορειοδυτικά του Κατακόλου σε υπερκείμενο λόφο βρίσκονται τα ερείπια του Ποντικόκαστρου που οι Φράγκοι είχαν μετονομάσει σε "Μπελβεντέρε" (= Καλλιθέα) από τη λαμπρή θέα της θάλασσας και της γύρω περιοχής την οποία παρέχει. Στο Κατάκολο, βρίσκεται και η αρχαία πόλη Φειά.

Ο φάρος του Κατάκολου.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Διαμονή Προσωπικού σε Φάρους: Κατάκολο - Πύργος Ηλείας». hellenicnavy.gr. Υπηρεσία Φάρων - Επίσημη ιστοσελίδα. http://www.hellenicnavy.gr/hosted/yf/index.php/el/stone-lighthouses/vacation-lighthouses/40-katakolo. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]