Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κλόκοβα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κλόκοβα (Παλιοβούνα)


Ύψος 1.038 μέτρα
Κορυφή Κλόκοβα
Γεωγραφικά στοιχεία
Γεωγραφικό Διαμέρισμα Στερεά Ελλάδα

Η Κλόκοβα, ευρύτερα γνωστή ως Παλιοβούνα και επονομαζόμενη Ταφιασσός κατά την αρχαιότητα, είναι βουνό στα νότια της Αιτωλοακαρνανίας. Βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Αντιρρίου και έχει ύψος 1.038 μ.

Όρη Βαράσοβα (αριστερά) και Παλιοβούνα (Κλόκοβα) από την ακτή της Πάτρας

Σύμφωνα με την μυθολογία, στον Ταφιασσό λόφο είναι το μνήμα του Νέσσου και των υπολοίπων κενταύρων. Ο Νέσσος επιχείρησε να αρπάξει την Δηιάνειρα, κατά την διάβαση του ποταμού Εύηνου, με αποτέλεσμα ο Ηρακλής να τον θανατώσει. Η αποσύνθεση των πτωμάτων τους, έκανε το νερό που έτρεχε στους πρόποδες του λόφου να είναι «…δυσώδες και με θρόμβους από αίμα…». Κατά πάσα πιθανότητα επρόκειτο για κάποια ηφαιστειακή πηγή που συνοδευόταν από έκλυση του εξαιρετικά δύσοσμου αερίου υδροθείου.

Το βουνό υψώνεται απότομα στη νότια πλευρά του από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι τη μοναδική κορυφή του και έχει σχεδόν κωνοειδές σχήμα. Οφείλει το όνομά του στο κακοτράχαλο της περιοχής που δυσκόλευε από παλιά τη διέλευση από τα δυτικά του νομού προς τη Ναυπακτία.[εκκρεμεί παραπομπή] Η βόρεια πλευρά του είναι αρκετά πιο ομαλή.

Γύρω από την Παλιοβούνα βρίσκονται τα χωριά Ρίζα στα νοτιοανατολικά, Καλαβρούζα στα δυτικά και Κάτω Καλαβρούζα στα βόρεια.

Το 2016 ανοίχτηκε δρόμος ως την κορυφή του βουνού και εκεί τοποθετήθηκαν δύο ανεμογεννήτριες, αργότερα τοποθετήθηκε άλλη μια ακόμα πιο χαμηλά. Η σήραγγα Κλόκοβας της Ιόνιας Οδού, η οποία πήρε το όνομά της από το βουνό, ξεκίνησε να κατασκευάζεται την άνοιξη του 2015 και παραδόθηκε σε κυκλοφορία την άνοιξη του 2017, έχοντας μήκος περί τα 3 χιλιόμετρα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]