Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ανθούπολη Πάτρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Ανθούπολη.

Η Ανθούπολη είναι συνοικία της Πάτρας που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της πόλης.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιοχή ήταν γνωστή σαν Καβουκάκι. Κατά μία εκδοχή το όνομα είναι ανθρωπωνυμικό και οφείλεται σε κάποια οικογένεια «Καβουκάκη» η οποία είχε ιδιοκτησία στην περιοχή και έμεινε το όνομά της σαν τοπωνύμιο[1][2]. Άλλη εκδοχή για την ονομασία είναι ότι προέρχεται από το τουρκικό καβούκι, που ήταν το κάλυμμα της κεφαλής των γενίτσαρων[1][2]. Στην συνοικία είχε ιδιοκτησίες και η οικογένεια «Στριφτούλια» σε ανάμνηση της οποίας προέρχεται το τοπωνύμιο Στριφτουλέικα[2].

Γενικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτείνεται ανάμεσα στο Ζαβλάνι και τα Συχαινά, στην περιοχή πέρα από το νέο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης, και αποτελείται κυρίως από νεόδμητες πολυκατοικίες. Τα όρια της περιοχής είναι τα Συχαινά στα Α.-ΒΑ., οι Αμπελόκηποι στα βόρεια, το Ζαβλάνι στα νότια, η Μέση Αγυιά στα δυτικά.

Η περιοχή της Ανθούπολης αποτελεί μία ταχέως αναπτυσσόμενη οικιστικά συνοικία της Πάτρας. Χαρακτηριστικό της είναι το μεγάλο σχολικό συγκρότημα, όπου συστεγάζονται αρκετά σχολεία. Στην Ανθούπολη στεγάζεται το Αστυνομικό Τμήμα της Τροχαίας Πατρών ενώ δίπλα του βρίσκεται το Α΄ Νεκροταφείο Πατρών.

Λόγω της γειτνίασής της με το Ζαβλάνι ο τότε γεωργικός πιστωτικός συνεταιρισμός της περιοχής ονομαζόταν «Γεωργικός Πιστωτικός Συνεταιρισμός Ζαβλανίου-Καβουκακίου».[3]

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην συνοικία έχει έδρα το αθλητικό σωματείο Αίαντας Ανθούπολης με τμήμα ποδοσφαίρου και ξερό γήπεδο από κοινού με την ομάδα του Α.Π.Σ. Ζαβλανίου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Τριανταφύλλου 1995, λήμμα Καβουκάκι.
  2. 2,0 2,1 2,2 Καρατζά κ.ά., 1995.
  3. Βλ. "Εκλογή νέων μελών εις τους συν/σμούς Βραχνεΐκων και Ζαβλανίου-Καβουκακίου", Αγροτική Ανόρθωσις. Επίσημον Όργανον της Ενώσεως Γεωργικών Συνεταιρισμών Πατρών, 1ο έτος, φ. 40 (20 Μαρτίου 1949), σελ. 7.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Δ. Καρατζά, Χ. Χαραλάμπους, Δ. Γκότση, Γ. Λύρα, Πάτρα, ονομάτων επίσκεψις, Έκδοση των εφημερίδων «Εθνικός Κήρυξ των Πατρών» και «Ημερήσιος Κήρυξ των Πατρών», Πάτρα 1995.
  • Κώστας Ν. Τριανταφύλλου, Ιστορικόν Λεξικόν των Πατρών, Τόμος Β΄, Τυπογραφείο Πέτρου Χρ. Κούλη, Πάτρα 1995, Τρίτη Έκδοση, λήμμα Καβουκάκι.