Ανθούπολη Πάτρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η Ανθούπολη είναι προάστιο της Πάτρας που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της πόλης ανάμεσα στο Ζαβλάνι και στα Συχαινά. Εκτείνεται πέρα από την περιοχή του νέου αρχαιολογικού μουσείου απομακρυνόμενοι από τη θάλασσα και αποτελείται κυρίως από νεόδμητες πολυκατοικίες.

Η περιοχή αυτή αποτελεί μία ταχέως αναπτυσσόμενη οικιστικά συνοικία. Χαρακτηριστικό της είναι το μεγάλο Σχολικό Συγκρότημα της Ανθούπολης, όπου συστεγάζονται αρκετά σχολεία, ενώ τα όρια της περιοχής είναι τα Συχαινά προς το ύψωμα και οι Αμπελόκηποι προς την οδό Πανεπιστημίου.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιοχή ήταν γνωστή σαν Καβουκάκι. Κατά μία εκδοχή το όνομα οφείλεται σε κάποια οικογένεια Καβουκάκη όπου είχε ιδιοκτησία στην περιοχή κι έμεινε το όνομα της σαν τοπονύμιο[1]. Άλλη εκδοχή για την ονομασία είναι ότι προέρχεται από το Τουρκικό καβούκι που είναι κάλυμμα της κεφαλής των γενίτσαρων[1].

Στην συνοικία είχε ιδιοκτησίες και η οικογένεια Στριφτούλια όπου έμεινε και το τοπωνύμιο "Στριφτουλέικα"[1].

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην συνοικία έχει έδρα ο Αίαντας Ανθούπολης[2] με το Ζαβλάνι, έχει τμήμα ποδοσφαίρου κι ένα ξερό γήπεδο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Δ. Καρατζά, Χ. Χαραλάμπους, Δ. Γκότση, Γ. Λύρα, Πάτρα, ονομάτων επίσκεψις, Έκδοση των εφημερίδων Εθνικός Κήρυξ των Πατρών και Ημερήσιος Κήρυξ των Πατρών, Πάτρα 1995

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Δ. Καρατζά, Χ. Χαραλάμπους, Δ. Γκότση, Γ. Λύρα, Πάτρα, ονομάτων επίσκεψις, Έκδοση των εφημερίδων Εθνικός Κήρυξ των Πατρών και Ημερήσιος Κήρυξ των Πατρών, Πάτρα 1995