Γέφυρα Έρεσουντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 55°34′N 12°51′E / 55.57°N 12.85°E / 55.57; 12.85

Γέφυρα Έρεσουντ
Η γέφυρα στο πλήρες της μέγεθος ανάμεσα στο Πέμπερχολμ και το Μάλμε.
ΜεταφέρειEuropean route E20 in Denmark, Oresund Line και European route E20 in Sweden
ΔιασχίζειΈρεσουντ
ΤοποθεσίαDragør Municipality και Malmö Municipality, Σουηδία[1] και Δανία
Ιστοσελίδαhttps://www.oresundsbron.com
Σχέδιοroad–rail bridge, καλωδιωτή γέφυρα, double-decker bridge, διεθνής γέφυρα και multi-level bridge
Υλικόχάλυβας και οπλισμένο σκυρόδεμα
Συνολικό μήκος7.845 μέτρα
Πλάτος23,5 μέτρα
ΑρχιτέκτοναςDissing+Weitling
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η γέφυρα Όρεσουντ (δανικά: Øresundsbroen, σουηδικά: Öresundsbron, μεικτό υβριδικό όνομα: Øresundsbron) είναι γέφυρα με σιδηρόδρομο και αυτοκινητόδρομο διπλής κατεύθυνσης στο στενό του Έρεσουντ, η οποία συνδέει το νοτιότερο τμήμα της Σουηδίας με τη Δανία.[2]

Η γέφυρα εγκαινιάστηκε στις 1 Ιουλίου του 2000. Εκτείνεται σε 8 χιλιόμετρα από τη σουηδική ακτή μέχρι το τεχνητό νησί Πέμπερχολμ, που κατασκευάστηκε σε μικρή απόσταση από το μικρό φυσικό νησί Σάλτχολμ. Στο μέσο της περιοχής και στη συνέχεια για άλλα 4 χιλιόμετρα μέχρι το δανικό νησί Άμεγια. Η γέφυρα Έρεσουντ είναι η μεγαλύτερη γέφυρα που συνδυάζει σιδηρόδρομο και αυτοκινητόδρομο στην Ευρώπη, και συνδέει δύο μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές: την Κοπεγχάγη, πρωτεύουσα της Δανίας, και τη σημαντική Σουηδική πόλη Μάλμε. Στην πράξη, ενώνει το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο της Σκανδιναβίας με αυτό της Κεντρικής και της Δυτικής Ευρώπης.[3]

Η διεθνής ευρωπαϊκή οδός Ε20 διατρέχει τον αυτοκινητόδρομο, ενώ η Γραμμή Έρεσουντ τον σιδηρόδρομο. Η γέφυρα Έρεσουντ κατασκευάστηκε από τη Δανική εταιρεία Dissing+Weitling.

Η αιτιολόγηση για την αύξηση του προϋπολογισμού του έργου, λόγω του σκαψίματος ενός τούνελ για ένα κομμάτι της απόστασης, αντί να υψωθεί γέφυρα και στο κομμάτι αυτό, ήταν ότι έπρεπε να ληφθούν κάποιες προφυλάξεις ούτως ώστε να αποφευχθεί η σύγκρουση κάποιου αεροπλάνου με κομμάτι της γέφυρας, εφόσον το Διεθνές Αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης βρίσκεται αρκετά κοντά στην κατασκευή. Η γέφυρα μπορεί να διασχίζει τα σύνορα μεταξύ Δανίας και Σουηδίας, αλλά σύμφωνα με τη Συμφωνία Schengen, συνήθως δεν γίνονται καθόλου επιθεωρήσεις διαβατηρίων.

Η γέφυρα έλαβε το βραβείο IABSE-Εξαίρετη Κατασκευή για το έτος 2002.

Κόστος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέσα στο τούνελ.

Το κόστος για τη σύνδεση του Έρεσουντ, συμπεριλαμβανομένου και του αυτοκινητοδρόμου και του σιδηροδρόμου άγγιξε της 30,1 δισεκατομμύρια Κορώνες Δανίας (ή 5,7 δις δολάρια των ΗΠΑ), με το κόστος της γέφυρας να αποσβένεται το 2035. Το 2006, η Σουηδία ξεκίνησε ένα έργο προϋπολογισμού 9,45 δις Σουηδικών Κορωνών, στο τούνελ της πόλης Μάλμε, κατασκευάζοντας μία νέα σιδηροδρομική σύνδεση με τη γέφυρα. Ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2010.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία μοιράζεται εξ ίσου στη Σουηδική και τη Δανέζικη Κυβέρνηση. Η εταιρεία έχει δανειστεί με την εγγύηση των δύο κυβερνήσεων προκειμένου να προχωρήσει την κατασκευή, και τα μόνα έσοδά της είναι οι εισφορές των χρηστών. Μετά την αύξηση της κυκλοφορίας, αυτές οι εισφορές, με τη μορφή τελών διέλευσης, είναι αρκετά για να υποστηρίξουν τη διαδικασία αποπλήρωσης των δανείων, η οποία υπολογίζεται να διαρκέσει 30 χρόνια.

Οι φορολογούμενοι δεν έχουν επιβαρυνθεί περαιτέρω για τη γέφυρα και το τούνελ, αλλά για την κατασκευή χρησιμοποιήθηκαν και έσοδα από τη φορολογία. Ειδικά από την πλευρά της Δανίας, η σύνδεση με τη Σουηδία έχει ιδιαίτερο εγχώριο ενδιαφέρον, καθώς συνδέεται το αεροδρόμιο με το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Τέλη Διοδίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Μάιο του 2012, οι τιμές των διοδίων ήταν όπως εμφανίζονται (ταξίδι μίας διαδρομής χωρίς έκπτωση, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) σε Κορώνες Δανίας (DKK), Σουηδίας (SEK) και ευρώ (EUR):

Όχημα DKK SEK EUR
Ι.Χ. 310 375 43
Τροχόσπιτο 620 750 86
Minibus (6-9 μέτρα) 620 750 86
Μοτοσικλέτα 165 200 23
Λεωφορείο (πάνω από 9 μέτρα) 1500 1830 206
Φορτηγό (μέχρι 20 μέτρα) 1050 1280 144
Φορτηγό (πάνω από 20 μέτρα) 1575 1920 216
Εισιτήριο Τρένου 78 110 9

Πολιτιστικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η γέφυρα Έρεσουντ είναι το σκηνικό για τη δραματική/αστυνομική σειρά της δανέζικης και σουηδικής τηλεόρασης "The Bridge".

Η γέφυρα εμφανίζεται συχνά σε οθόνες εκκίνησης και εγγυήσεις αγοράς για την εταιρεία διανομής ανοιχτού λογισμικού Talend.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά) archINFORM. 24596. Ανακτήθηκε στις 30  Ιουλίου 2018.
  2. Angia Sassi Perino, Giorgio Faraggiana (2005). «Γέφυρα Έρεσουντ, σελίδα 133». Γέφυρες. Αθήνα: Καρακωτσόγλου. σελ. 192. ISBN 9789606611230. 
  3. «Επίσημος ιστότοπος της γέφυρας». 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Oresund Bridge στο Wikimedia Commons