Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Cyprus Broadcasting Corporation)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου
Τύπος Δημόσια Ραδιοτηλεόραση
Ίδρυση 1953 (Κυπριακή Ραδιοφωνική Υπηρεσία)
1959-σήμερα (Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου)
Έδρα Λεωφόρος ΡΙΚ, Αγλαντζιά, Λευκωσία (Κύπρος)
Σημαντικά πρόσωπα Θανάσης Τσώκος (Πρόεδρος)
Μιχάλης Μαραθεύτης (Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος)
Πανίκος Χατζηπαναγής (Διευθυντής Ειδήσεων)
Ιστότοπος riknews.com.cy

Το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) είναι ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Κύπρου ο οποίος λειτουργεί ως ημικρατικός οργανισμός. Οι κύριες ευθύνες του είναι η μετάδοση τεσσάρων τηλεοπτικών και τεσσάρων ραδιοφωνικών σταθμών.

Το ΡΙΚ είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που χρησιμοποιεί το σύνολο των εισοδημάτων του για την προώθηση της αποστολής του η οποία είναι η παροχή αντικειμενικών πληροφοριών πολιτισμού και ψυχαγωγίας για την Κύπρο.

Το ΡΙΚ χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από την προστιθέμενη φορολογία για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, που ήταν μια πρακτική, η οποία έληξε στην 1η Ιουλίου 2000.[1] Το ποσό που καταβλήθηκε εξαρτιόταν από το μέγεθος των εγκαταστάσεων. Το να υποθηκευθούν οι φόροι αυτοί για τη δημόσια τηλεόραση, σε γενικές γραμμές, ήταν παρόμοιο με τα συστήματα αδειών τηλεόρασης που λειτουργούν σε πολλές άλλες χώρες.

Το ΡΙΚ πλέον χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό του. Το ΡΙΚ είναι μέλος της διεθνούς ραδιοτηλεοπτικής κοινότητας. Ανήκει σε διάφορους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της EBU και του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού των Αδέσμευτων Χωρών (BONAC). Το ΡΙΚ στεγάζεται στην ομώνυμη Λεωφόρο ΡΙΚ, στο προάστιο της Αγλαντζιάς, στη Λευκωσία.

Ιστορία και νομικό πλαίσιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ΡΙΚ ξεκίνησε ως Κυπριακή Ραδιοφωνική Υπηρεσία, η οποία ιδρύθηκε από τις Αγγλικές αποικιοκρατικές αρχές και άρχισε επίσημα τις εκπομπές της, την Κυριακή 4 Οκτωβρίου του 1953, στις 17:00 μ.μ. Αρχικά, μετέδιδε τα προγράμματά της στα Ελληνικά, στα Τουρκικά και στα Αγγλικά και εξέπεμπε σε μεσοπρόθεσμα μήκη κύματος 434 και 495 μέτρων. Την ίδια περίοδο, έκδιδε ένα εβδομαδιαίο περιοδικό με τίτλο Ράδιο Κύπρος το οποίο διανεμόταν δωρεάν.

Η Κυπριακή Ραδιοφωνική Υπηρεσία ξεκίνησε τις πρώτες τηλεοπτικές εκπομπές της, την 1η Οκτωβρίου του 1957. Αρχικά, οι εκπομπές της ήταν πέντε μέρες την εβδομάδα, με ένα μέσο όρο διαρκείας 3 ωρών καθημερινά. Η υπηρεσία αυτή κάλυπτε μια ακτίνα 20 μιλίων από την πρωτεύουσα της Κύπρου, την Λευκωσία.

Την 1η Ιανουαρίου του 1959, η Κυπριακή Ραδιοφωνική Υπηρεσία μετονομάστηκε σε Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου σύμφωνα με τον Περί Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου Νόμο (Κεφάλαιο 300Α). Η μεγάλη ανάπτυξη του κρατικού φορέα ξεκίνησε στις 16 Αυγούστου 1960 όταν η Κύπρος ανεξαρτητοποιήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο, και από τότε λειτουργεί ως Ημικρατικός Οργανισμός. Εν μέρει το τρέχον του όνομα, προέρχεται από τα αρχικά του BBC, δηλαδή στα Αγγλικά το ΡΙΚ αναφέρεται ως CyBC που σημαίνει Cyprus Broadcasting Corporation (Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου).

Το ΡΙΚ αναγνωρίστηκε ως συνεργαζόμενο μέλος της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης την 1η Ιανουαρίου 1964 και την διετία 1969-1970 έγινε ενεργό μέλος.

Το 1968 ξεκινάει να μεταδίδεται από την τηλεόραση του ΡΙΚ το πρώτο δελτίο ειδήσεων. Το 1974 ο οργανισμός συστρατεύεται στον αγώνα για ανασυγκρότηση της Κύπρου μετά την τουρκική εισβολή και την παράνομη (μέχρι σήμερα) κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού. Το ΡΙΚ καθίσταται μέλος του Κοινοπολιτειακού Συνδέσμου Ραδιοφωνίας (CBA) που εδρεύει στο Λονδίνο.

Το 1976 το ΡΙΚ καθιερώνει τις οπτικογραφήσεις (μετάδοση ήχου και εικόνας) χρησιμοποιώντας βίντεο, ενώ το 1980 συμμετέχει στη μέσω δορυφόρου ανταλλαγή ειδήσεων και προγραμμάτων μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης. Ένα χρόνο μετά, συμμετέχει στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision για πρώτη φορά, και μετέπειτα σε άλλους τηλεοπτικούς διαγωνισμούς της EBU.

Το 1982 πραγματοποιείται η πρώτη έγχρωμη μετάδοση στην τηλεόραση του ΡΙΚ ενώ ο οργανισμός συνδέεται με μόνιμη βάση με την EBU για καθημερινή λήψη και μετάδοση ειδήσεων από όλη την υφήλιο.

Ως αποτελεσματικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας, το ΡΙΚ είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση της ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης που απαιτείται βάσει του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στις 14 Ιουλίου του 2013 το ΡΙΚ σταμάτησε να εκπέμπει σ' όλη την Κύπρο γιατί συμπαραστεκόταν ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ. Ο Διευθυντής του ΡΙΚ Θέμης Θεμιστοκλέους είπε ότι το ΡΙΚ απεργούσε, ως ένδειξη συμπαράστασης στην απόφαση ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ και την άμεση απόλυση των 2.656 εργαζομένων. Ωστόσο, στις 11 Ιουνίου 2015, δύο χρόνια μετά το κλείσιμό της, ξεκίνησε η επαναλειτουργία της ΕΡΤ, με νέα σήματα.

Μερική διακοπή της ροής - Ιούνιος 2010[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέρος του κτηρίου του ΡΙΚ, στην λεωφόρο ΡΙΚ.

Τον Ιούνιο του 2010 πολλαπλά περιστατικά δηλητηρίασης υπαλλήλων του ΡΙΚ οδήγησαν στην μερική διακοπή της κανονικής ροής προγράμματος των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών για διάστημα μερικών εβδομάδων. Συγκεκριμένα, όλες οι ζωντανές εκπομπές όπως το Επτά-Δέκα, οι εκπομπές λόγου και τα δελτία ειδήσεων διεκόπηκαν ενώ και τα τέσσερα ραδιόφωνα εξέπεμπαν μόνο μουσική.

Από τις αρχές του μήνα Μάη σημειώθηκαν περιστατικά όπως λιποθυμιές, δερματικά αλλεργικά σοκ, έντονοι πονοκέφαλοι και δύσπνοια στους υπαλλήλους του τμήματος ειδήσεων της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου τα οποία έγιναν ευρύτερα αρχές Ιουνίου. Μετέπειτα υγειονομικές έρευνες έδειξαν ότι η ποιότητα του αέρα είναι ακατάλληλη και επικίνδυνη. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η ύπαρξη νεκρών ζώων στους αεραγωγούς και εξάπλωση ψύλλων στο μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεων.

Οργανωμένοι υπάλληλοι καταγγέλλουν ότι τα προβλήματα ήταν γνωστά στη διοίκηση για πέντε και πλέον χρόνια αλλά ουδέποτε λήφθηκαν μέτρα. Είναι γεγονός ότι για δεκαετίες το κτήριο του ΡΙΚ παρά την προφανή ακαταλληλότητα του δεν είχε τύχει ουσιαστικής επιδιόρθωσης, ακόμα και μετά από 2 πλημμύρες και ένα περιστατικό πυρκαγιάς,[2] ενώ τα σχέδια για ανέγερση νέου συγκροτήματος κτηρίων δεν είχαν πραγματοποιηθεί.

Μετά την εκκένωση και σφράγιση των μολυσμένων στούντιο και γραφείων, οι υπάλληλοι μεταφέρθηκαν σε βοηθητικά κτήρια όπως αυτό του θεάτρου του ΡΙΚ απ' όπου και πραγματοποιούν μέρος των μεταδόσεων.[3] Παράλληλα σχεδιάζεται άμεση ανέγερση νέων εγκαταστάσεων σε παραπλήσιο χώρο.

Ραδιοφωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ΡΙΚ μεταδίδει τέσσερα ραδιοφωνικά προγράμματα. Οι τέσσερις σταθμοί (Πρώτο, Δεύτερο, Τρίτο και Τέταρτο Πρόγραμμα) έχουν ως στόχο να μεταδίδουν προγράμματα ποιότητας, να παρέχουν πληροφορίες και να ψυχαγωγούν το Κυπριακό κοινό με διάφορες ενημερωτικές και πολιτιστικές εκπομπές, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τις προτιμήσεις τους. Μεταδίδουν προγράμματα σε διάφορες γλώσσες σε 24ωρη βάση. Οι σταθμοί εκπέμπουν σε διάφορες συχνότητες και δορυφορικά, σε όλο τον κόσμο και είναι διαθέσιμοι μέσω διαδικτύου, από τις επίσημες ιστοσελίδες του ΡΙΚ και μέσω web live streaming.

Πρώτο Πρόγραμμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πρώτο Πρόγραμμα είναι το ιστορικότερο και αμιγώς ενημερωτικό ραδιόφωνο της Κύπρου. Μεταδίδει σε 24ωρη βάση ενημερωτικές εκπομπές, δελτία ειδήσεων, μουσικές εκπομπές, επιμορφωτικά και πολιτιστικά προγράμματα. Εκπέμπει στα μεσαία κύματα (963 KHz από την κοινότητα Ψημολόφου και 693 KHz από τον Ύψωνα) και στα FM (Παγκύπρια στους 97.2 MHz από τον Τρόοδο και επίσης στους 92.4 MHz από τα χωριά Βαβατσινιά και Τσάδα, 91.4 MHz από το Παραλίμνι, και 105 MHz από το Αρμενοχώρι).

Δεύτερο Πρόγραμμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στοχεύει στην ενημέρωση και ψυχαγωγία των ξένων κατοίκων και τουριστών στη Κύπρο. Μεταδίδει προγράμματα στα Τουρκικά για τους Τουρκοκύπριους από τις 6:00 π.μ. έως τις 17:00 μ.μ., στα Αρμενικά για τους Αρμένιους για μία ώρα και στα Αγγλικά για τους ξένους επισκέπτες και τους Αγγλόφωνους κατοίκους της Κύπρου από τις 18:00 μ.μ. έως τις 06:00 π.μ. της επόμενης μέρας. Η μετάδοση των προγραμμάτων του σταθμού για τους Τουρκοκύπριους στοχεύει στη διατήρηση της επικοινωνίας μαζί τους.

Μεταξύ άλλων τουρκόφωνων προγραμμάτων, μεταδίδονται τρία δελτία ειδήσεων στην Τουρκική γλώσσα καθημερινά (7:30 π.μ., 13:15 και 18:50 μ.μ.) Τα αγγλόφωνα προγράμματα είναι κυρίως στην ψυχαγωγία, τη μουσική και τον πολιτισμό, με έμφαση στην παροχή πληροφοριών για τα εθνικά θέματα και την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Επίσης, τρία δελτία ειδήσεων στην Αγγλική γλώσσα μεταδίδονται καθημερινά (13:30, 20:00 και 22:00 μ.μ.) Το κόστος μετάδοσης των τουρκόφωνων εκπομπών για το 2015 ήταν 130.086.[4]

Το Δεύτερο Πρόγραμμα εκπέμπει στα FM (Παγκύπρια στους 91.1 MHz από τον Τρόοδο και επίσης στους 97.9 MHz από τα χωριά Βαβατσινιά και Τσάδα, 94.2 MHz από το Παραλίμνι και 93.1 MHz από το Αρμενοχώρι).

Τρίτο Πρόγραμμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα μεικτό πρόγραμμα, κυρίως ψυχαγωγικό με αρκετές ενημερωτικές εκπομπές, για τους Κυπρίους και τον Απόδημο Ελληνισμό. Θεωρείται η ναυαρχίδα της δημόσιας ραδιοφωνίας και λειτουργεί από τις 30 Σεπτεμβρίου 1990. Εκπέμπει στα μεσαία κύματα (603 KHz από την κοινότητα Ψημολόφου και 1044 KHz από τον Ύψωνα) και στα FM (Παγκύπρια στους 94.8 MHz από τον Τρόοδο και επίσης στους 94 MHz από τα χωριά Βαβατσινιά και Τσάδα, στους 96 MHz από το Παραλίμνι και στους 106.7 MHz από το Αρμενοχώρι).

Τέταρτο Πρόγραμμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το νεότερο μέλος της οικογένειας του ΡΙΚ, εκπέμπει μόλις από τον Απρίλιο του 2006. Μεταδίδει μόνο μουσική, με μεικτό ρεπερτόριο (ελληνικό και ξένο) και εκπέμπει στα FM (Παγκύπρια στους 88.2 MHz από τον Τρόοδο και επίσης στους 90.2 MHz από τα χωριά Βαβατσινιά και Τσάδα, στους 100.9 MHz από το Παραλίμνι και στους 90.5 MHz από το Αρμενοχώρι).

Τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λογότυπο της τηλεόρασης του ΡΙΚ (2008-2015)

Το ΡΙΚ λειτουργεί τρία εγχώρια κανάλια (ΡΙΚ1, ΡΙΚ2, ΡΙΚ HD) και μια διεθνής υπηρεσία (ΡΙΚ Sat) η οποία απευθύνεται στην Κυπριακή διασπορά. Φέρνει επίσης το σήμα του Euronews και της ERT World. Από την 1η Ιουλίου 2011, έκλεισε το αναλογικό σήμα στην Κύπρο και το ΡΙΚ μεταδίδεται μόνο ψηφιακά.

Ψηφιακή Τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΡΙΚ1 (Τυπική Ευκρίνεια - 16:9 - MPEG4/AVC) Είναι το πρώτο κανάλι του ΡΙΚ. Εστιάζεται κυρίως στην ενημέρωση. Μεταδίδει καθημερινά δελτία ειδήσεων, ενημερωτικές εκπομπές και εκπομπές λόγου. Στο πρόγραμμα του περιλαμβάνονται επίσης σίριαλ και ψυχαγωγικές εκπομπές.

ΡΙΚ2 (Τυπική Ευκρίνεια - 16:9 - MPEG4/AVC) Το δεύτερο κανάλι του ΡΙΚ το οποίο εκπέμπει από τις 21 Μαρτίου του 1992. Μεταδίδει κυρίως αθλητικά γεγονότα, ξένες σειρές, εκπομπές και τοπικές παραγωγές στην Αγγλική και την Τουρκική γλώσσα. Το κανάλι κινδύνεψε με κλείσιμο για να γίνει οικονομία πόρων καθώς έχει μικρή τηλεθέαση αλλά μετά από αντιδράσεις δεν έπαψε η λειτουργία του.[5][6] Το κόστος για τις τουρκόφωνες εκπομπές ήταν 299.258 για το 2015.[4]

ΡΙΚ HD (Υψηλή Ευκρίνεια 1080p/Full HD - 16:9 - MPEG4/AVC) Tο υψηλής ευκρίνειας τηλεοπτικό κανάλι του ΡΙΚ. Το κανάλι μετέδιδε τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision και τα περισσότερα αθλητικά γεγονότα για τα οποία το ΡΙΚ εξασφαλίζει τα δικαιώματα, καθώς και αυτών για τα οποία έχει αναλάβει την παραγωγή, σε παράλληλη μετάδοση με τα κανάλια τυπικής ευκρίνειας (ΡΙΚ1, ΡΙΚ2, ΡΙΚ Sat).

Αναμεταδίδονται επίσης τα ξένα δίκτυα ERT World και Euronews (στα αγγλικά και στα ελληνικά). Ο πολυπλέκτης επίσης μεταδίδει τα 4 ραδιόφωνα του ΡΙΚ.

Δορυφορική Τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: ΡΙΚ Sat

ΡΙΚ Sat ή CyBC Sat: Γνωστό παλαιότερα ως Cyprus SAT. Είναι το δορυφορικό πρόγραμμα του ΡΙΚ. Αναμεταδίδει επιλεγμένα προγράμματα από τα δύο τηλεοπτικά κανάλια του ΡΙΚ αλλά και ειδικές παραγωγές μόνο για τους απόδημους. Μεταδίδεται μέχρι και σήμερα από τους δορυφόρους Hellas Sat ιδιοκτησίας του ΟΤΕ και Hotbird, ενώ είναι διαθέσιμο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τον Καναδά από την εταιρία Titan Incorporated.[7]

Η Ελληνική Δημοκρατία με βάση διακρατικής συμφωνίας έχει την υποχρέωση να αναμεταδίδει το ΡΙΚ Sat σε επίγειο δίκτυο, υποχρέωση την οποία εκτελούσε η ΕΡΤ. Μετά την κατάργηση του οργανισμού ΕΡΤ Α.Ε. στις 11 Ιουνίου 2013 την υποχρέωση αυτή την εκτελούσε αρχικά η ΔΤ, ενώ μέχρι τις 11 Ιουνίου του 2015 εκτελούνταν από τη μετέπειτα ΝΕΡΙΤ.[8] Εκείνη τη μέρα ξεκίνησε η επαναλειτουργία της ΕΡΤ και η μετονομασία της ΝΕΡΙΤ Α.Ε. σε ΕΡΤ Α.Ε. κι έτσι πλέον η επίγεια αναμετάδοση του ΡΙΚ Sat, εκτελείται και πάλι από την ΕΡΤ μέχρι και σήμερα.

Άλλες υπηρεσίες του ΡΙΚ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα έχει πλούσια κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα. Έχει ιδρύσει την Ορχήστρα του ΡΙΚ και το θεατράκι του ΡΙΚ, ενώ είναι χορηγός επικοινωνίας σε όλες σχεδόν τις συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις στην Κύπρο.

Το ΡΙΚ πραγματοποιεί κάθε χρόνο τον Ραδιομαραθώνιο με σκοπό την συλλογή χρημάτων για προσφορά βοήθειας στα παιδιά με ειδικές ικανότητες στην Κύπρο.

Λογότυπα τηλεόρασης και ραδιοφώνου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εταιρικό λογότυπο του ΡΙΚ έχει εξελιχθεί με το πέρασμα του χρόνου. Το λογότυπο,[9] το οποίο χρησιμοποιούνταν έως το 2015,[10] αντικαθίσταται σταδιακά.

RIK 80s.gif CyBC logo.png ΡΙΚ (λογότυπο 2008-2015).png ΡΙΚ (νέο λογότυπο 2015).png Riklogo2017.png
1953-1959 1959-2000 2000-2008 2008-2015 2015-2017 2017-σήμερα

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Cyprus Mail: CyBC mustn’t take subsidy for granted
  2. «Υπό έλεγχο η φωτιά στο ΡΙΚ». Αιχμές της Κύπρου. 7 Φεβρουαρίου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-03-04. http://web.archive.org/web/20160304134928/http://www.aixmes.com/index.php?option=com_content&task=view&id=259&Itemid=99999999. 
  3. «Εργαζόμενοι ΡΙΚ: Μεταφέρθηκαν σε ασφαλή χώρο μέχρι να μπουν στο νέο κτήριο». SigmaLive.com. 16 Ιουνίου 2010. http://www.sigmalive.com/archive/news/local/275137. 
  4. 4,0 4,1 «Οι τουρκικές εκπομπές του ΡΙΚ». Philenews. http://www.philenews.com/eidiseis/paraskinio/article/396963/oi-toyrkikes-ekpompes-toy-rik. Ανακτήθηκε στις 2017-05-14. 
  5. Administrator. «Δέκα λόγοι γιατί το ΡΙΚ2 πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί. Του Φοίβου Νικολαΐδη». cyprusnews.eu. http://cyprusnews.eu/digmata-grafis/395-fivos-nikolaidis/2373177--2-.html. Ανακτήθηκε στις 2017-05-14. 
  6. «Πέντε λόγοι που πρέπει να κλείσει το ΡΙΚ ΔΥΟ». 2014-06-25. http://archive.philenews.com/el-gr/eidiseis-media/893/206437/pte--pou-ppe-a-ese-t--d. Ανακτήθηκε στις 2017-05-14. 
  7. «Δορυφόροι». http://www.riknews.com.cy/index.php/tv/doryforoi. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουνίου 2013. 
  8. «Κόντρες για το ΡΙΚ με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ». Ο Φιλελεύθερος. 12 Ιουνίου 2013. http://archive.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/149279/kontres-gia-to-rik-me-aformi-to-kleisimo-tis-ert. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουνίου 2013. 
  9. Ετήσια Έκθεση 2013 riknews.com.cy
  10. Ετήσια Έκθεση 2014 riknews.com.cy