Νοηματική γλώσσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Greek sign language.jpg


Διατήρηση της Νοηματικής Γλώσσας (Preservation of the Sign Language, 1913)

Η νοηματική γλώσσα είναι οπτικο-κινησιακή γλώσσα, δηλαδή βασίζεται στην κίνηση των χεριών, στην στάση ή την κίνηση του σώματος καθώς και στις εκφράσεις του προσώπου για να αποδώσει ένα νόημα. Διαθέτει λεκτικές και συντακτικές δομές για να εκφράσει οποιοδήποτε αφηρημένη έννοια.

Οι γλωσσολόγοι διακρίνουν τις φυσικές νοηματικές γλώσσες από άλλα συστήματα που είναι πρόδρομοι ή προέρχονται από αυτές, όπως είναι οι τεχνητοί ανθρώπινοι κώδικες για ομιλούμενες γλώσσες, η οικιακή νοηματική γλώσσα, η "βρεφική νοηματική γλώσσα" και νοήματα που αποκτούνται από πρωτεύοντα πλην του ανθρώπου.

Διάφορα είδη/παραλλαγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει μία παγκόσμια, συγκροτημένη νοηματική γλώσσα[1]. Πάρα πολλές είναι οι παραλλαγές αυτές. Ακόμα και σε μία συγκεκριμένη χώρα δεν έχει καθιερωθεί μία νοηματική γλώσσα. Κάθε περιοχή έχει τις δικές της παραλλαγές.

Σε ορισμένα παγκόσμια συνέδρια χρησιμοποιείται ένα διεθνές σύστημα επικοινωνίας. Το σύστημα αυτό ονομάζεται Διεθνές Σύμβολο (ΔΣ). Παρόλα αυτά, αυτή η κοινή γλώσσα συνεννόησης δεν θεωρείται ολοκληρωμένη γλώσσα καθώς είναι ελλιπής από άποψη γραμματικής και λεξιλογίου.

Δεν είναι σαφές πόσες νοηματικές γλώσσες υπάρχουν σήμερα παγκοσμίως. Γενικά κάθε χώρα έχει τη δική της νοηματική γλώσσα αλλά μερικές έχουν περισσότερες από μία. Η έκδοση του Εθνολόγου για το 2013 απαριθμεί 137 νοηματικές γλώσσες.[2] Μερικές νοηματικές γλώσσες έχουν λάβει κάποια μορφή νομικής αναγνώρισης, ενώ άλλες δεν έχουν κάποιο καθεστώς.[3]

Κάθε νοηματική γλώσσα είναι αυτόνομη και ολοκληρωμένη. Έχει κανονικά γραμματικά φαινόμενα, ιδιωματισμούς και συγκεκριμένες και μοναδικές λέξεις. Όλα αυτά μεταφράζονται αντίστοιχα σε συγκεκριμένες και μοναδικές χειρονομίες.

Χρήσεις Νοηματικής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το να γνωρίζει κάποιος την νοηματική γλώσσα δεν σημαίνει πως είναι ο ίδιος κωφός ή δυσκολεύεται να ακούσει. Την νοηματική γλώσσα μπορεί να την χρησιμοποιεί κάποιος που έχει κωφούς κοντά στο οικογενειακό ή φιλικό του περιβάλλον, κάποιος που η εργασία του απαιτεί να την χρησιμοποιεί ή κάποιος που ενδιαφέρεται να έχει πολλές γλώσσες ή να έρχεται σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες.

ΚΕΝΓ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Θεσσαλονίκη υπάρχει το Κέντρο Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (ΚΕΝΓ)[4]. Το ΚΕΝΓ είναι ένα κέντρο που εξυπηρετεί στην εκμάθηση της νοηματικής γλώσσας σε μη κωφούς ανθρώπους. Το Κ.Ε.Ν.Γ. προσπαθεί να ακολουθεί όλες τις σύγχρονες τεχνολογικές καινοτομίες στην εκπαίδευση, ενώ βρίσκεται πάντοτε δίπλα σε όλους όσους θέλουν να διδαχθούν την νοηματική γλώσσα και κουλτούρα. Υπάρχει δωρεάν τεχνολογικός έλεγχος και τεχνική υποστήριξη κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, έτσι λοιπόν οι μαθητές δεν χρειάζεται να ανησυχούν για το οτιδήποτε. Είναι πάρα πολλοί αυτοί που ενδιαφέρονται να την μάθουν και να την προσθέσουν στο βιογραφικό τους ως μία επιπλέον γλώσσα. Το 2001 έγινε η ίδρυση του Κ.Ε.Ν.Γ. από τον Βάιο και τον Γιώργο Γκιντίκα. Και οι δύο σκόπευαν να διαδώσουν και να βοηθήσουν στην αναγνώριση της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας. Αρχικά το κέντρο αυτό βρισκόταν στην Αγία Σοφία της Θεσσαλονίκης όμως τώρα μεταφέρθηκε στο κεντρικό του παράρτημα, στην Εγνατίας 63. Από τότε μπόρεσε και επεκτάθηκε σημαντικά και υπάρχει πλέον σε έξι μεγάλες πόλεις της χώρας μας. Αυτές είναι τα Ιωάννινα, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, η Δράμα, η Βέροια, η Αλεξανδρούπολη,η Σέρρες και η Καβάλα. Το Κ.Ε.Ν.Γ δεν είναι υπεύθυνο μόνο να διδάξει την Ελληνική Νοηματική γλώσσα σε άτομα όλων των ηλικιών αλλά και εκπαιδεύσει τους μαθητές να χρησιμοποιούν την τεχνολογία για την εκμάθηση Ε.Ν.Γ., να παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες, να οργανώνουν σεμινάρια και συνέδρια και γενικότερα να ερευνούν σχετικά με την διευκόλυνση της επικοινωνίας αυτής της συγκεκριμένης ομάδας μεταξύ της ή μεταξύ με τους υπόλοιπους ανθρώπους.


Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ευρωπαϊκή Μέρα Γλωσσών > Facts > FAQs on sign language». edl.ecml.at. Ανακτήθηκε στις 2019-01-07. 
  2. Lewis, M. Paul; Simons, Gary F.; Fennig, Charles D., επιμ.. (2013), «Deaf sign language», Ethnologue: Languages of the World (17th έκδοση), SIL International, http://www.ethnologue.com/subgroups/deaf-sign-language, ανακτήθηκε στις 2013-12-03 
  3. Wheatley, Mark & Annika Pabsch (2012). Sign Language Legislation in the European Union - Edition II. European Union of the Deaf.
  4. «Αρχική - Κέντρο Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας». www.keng.gr. Ανακτήθηκε στις 2019-01-07. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]