Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κιλκίς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το έτος 2000, ο Δήμος Κιλκίς ίδρυσε τη βιβλιοθήκη του η οποία αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Απευθύνεται στους κατοίκους του Νομού και κύριος σκοπός της είναι, μέσα από τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες και τις πηγές πληροφόρησης που παρέχει, να αποτελεί πολιτιστικό και πνευματικό πυρήνα για την περιοχή και την περιφέρεια και να συμμετέχει στην αναβάθμιση της τοπικής κοινωνίας με εκπαιδευτικά προγράμματα και κάθε είδους εκδηλώσεις. Επιπρόσθετα, παρέχει τεκμηριωμένες πληροφορίες σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή με στόχο να καλύπτει τις πληροφοριακές ανάγκες των χρηστών της και να τους καθοδηγεί στην άμεση πρόσβαση και χρήση της βιβλιοθήκης. Η συλλογή που έχει συγκεντρώσει αφορά όλα τα θεματικά πεδία των επιστημών και αποτελείται από περίπου 7.000 αντίτυπα βιβλίων, 220 CD-ROM, πλήρες αρχείο όλων των τοπικών εφημερίδων από το 2004 και έπειτα και 6 ενεργές συνδρομές σε περιοδικά. Παράλληλα, εμπλουτίζεται με νέο υλικό που χρειάζεται, αναβαθμίζει τις υπηρεσίες της και απασχολεί εκπαιδευμένο προσωπικό το οποίο είναι υπεύθυνο για τη βιβλιογραφική επεξεργασία του υλικού της.

Υπηρεσίες της βιβλιοθήκης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βιβλιοθήκη παρέχει τις εξής υπηρεσίες στους χρήστες της και διευκολύνει τη διαδικασία της έρευνας και της ενημέρωσης:

  • Δανεισμός. Η βιβλιοθήκη δανείζει στα εγγεγραμμένα μέλη της το υλικό της εκτός από το πληροφοριακό (εγκυκλοπαίδειες, λεξικά κτλ), τα περιοδικά, τις εφημερίδες, τα CD-ROM, τα DVD-ROM, τα σπάνια βιβλία και τις παλιές εκδόσεις, τα οποία διατίθενται μόνο για επιτόπια χρήση.
  • Δημόσιο Κέντρο Πληροφόρησης. Ο χώρος διαθέτει 7 ηλεκτρονικούς υπολογιστές συνδεδεμένους στο Διαδίκτυο και εξασφαλίζει στους χρήστες πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υλικό μέσω των διαθέσιμων υπηρεσιών.
  • Κινητή Βιβλιοθήκη. Η βιβλιοθήκη διαθέτει Κινητή Μονάδα με 3.000 αντίτυπα και 80 περίπου CD-ROM και αποτελεί πυρήνα γνώσης, πληροφόρησης και ψυχαγωγίας.
  • Αναγνωστήριο. Είναι μία αίθουσα με 20 θέσεις χρηστών κατάλληλος για μελέτη υλικού που δε δανείζεται.
  • Ασύρματη σύνδεση. Παρέχεται δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης στο Διαδίκτυο.
  • Δημόσιος Κατάλογος (OPAC).[1] Πρόκειται για τον online κατάλογο της βιβλιοθήκης με τις βιβλιογραφικές εγγραφές του υλικού της που διατίθεται στους χρήστες για αναζήτηση.

Ωράριο λειτουργίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βιβλιοθήκη λειτουργεί Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή τις ώρες 08:30-15:15 και την Τετάρτη 08:30-20:00.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Κατάλογος (OPAC)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2012. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]