Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κεντρικής Μακεδονίας
Συντεταγμένες: 41°04′36″N 23°33′12″E / 41.076682°N 23.553357°E
Ενεργό | 24 Νοεμβρίου 1983 ως ΤΕΙ Σερρών 5 Ιουνίου 2013–29 Ιανουαρίου 2019 |
---|---|
Φοιτητές | 14.000 |
Τοποθεσία | Σέρρες, Κεντρική Μακεδονία |
Παραρτήματα | Κατερίνη, Κιλκίς |
Σχολές | 2 |
Ιστότοπος | www.teicm.gr |
Το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κεντρικής Μακεδονίας (Τ.Ε.Ι.Κ.Μ.) ήταν ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα της Ελλάδας.
Ιδρύθηκε το 1983 ως «ΤΕΙ Σερρών» με το Νόμο 1404/83 και εντάχθηκε στην Ανώτατη Εκπαίδευση με το Νόμο 2916/2001.[1][2] Το 2013 μετονομάστηκε σε ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας βάσει του προεδρικού διατάγματος 102/2013.[3]
Στο ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας λειτουργούσαν δύο σχολές, η Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) με τέσσερα τμήματα και η Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας (ΣΔΟ) με τρία τμήματα. Η Σχολή Γραφικών Τεχνών & Καλλιτεχνικών Σπουδών καταργήθηκε το 2013 και το Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής. Στο ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας λειτουργούσαν, επίσης, αρκετά Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών. Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων σπουδαστών ανέρχονταν στους 14.000, ενώ ο αριθμός του διοικητικού, διδακτικού και τεχνικού προσωπικού στα 400 μέλη.
Στα πλαίσια της αποστολής του, το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας παρείχε θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση υψηλού επιπέδου για την εφαρμογή επιστημονικών, τεχνολογικών γνώσεων και διεξήγαγε εφαρμοσμένη και τεχνολογική έρευνα. Ένας σπουδαστής για να καταστεί πτυχιούχος έπρεπε να παρακολουθήσει με επιτυχία τα μαθήματα του τμήματός του, να εκπονήσει πτυχιακή εργασία και να πραγματοποιήσει εξάμηνη πρακτική άσκηση.
Από τις 25/04/2019, όπου και ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κεντρικής Μακεδονίας, πλέον υπάγεται στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος.[4][5][6]
Σχολές και Τμήματα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών
- Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών T.E.
- Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής T.E.
- Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών T.E. και Μηχανικών Τοπογραφίας & Γεωπληροφορικής T.E.
- Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ένδυσης (Κιλκίς)
Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας
- Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής
- Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων
- Τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού (Κατερίνη)
Σχολή Γραφικών Τεχνών & Καλλιτεχνικών Σπουδών
- Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης & Σχεδιασμού Αντικειμένων
Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Εφαρμοσμένη Πληροφορική
- Συστήματα Τηλεπικοινωνιών & Πληροφορικής
- Σχεδιασμός, Ανάπτυξη & Βελτιστοποίηση Συστημάτων Αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
- Πρόληψη & Διαχείριση Φυσικών Καταστροφών
- Χρηματοοικονομική Λογιστική & Διοίκηση
- Διοίκηση Επιχειρήσεων
- Διοίκηση Επιχειρήσεων Φιλοξενίας & Τουρισμού
- Διοίκηση & Οργάνωση Εκκλησιαστικών Μονάδων
- Επιστήμη της Εφοδιαστικής
Σχέδιο «Αθηνά»
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Οι αλλαγές που προήλθαν από την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη τον Ιούνιο του 2013, είναι οι εξής:
- Το Τμήμα Μηχανολογίας μετονομάστηκε σε Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε.
- Το Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών μετονομάστηκε σε Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε.
- Το Τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων και το Τμήμα Γεωπληροφορικής & Τοπογραφίας συγχωνεύτηκαν και αποτελούν πλέον το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. και Μηχανικών Τοπογραφίας & Γεωπληροφορικής Τ.Ε. με δύο εισαγωγικές κατευθύνσεις και ξεχωριστό αριθμό εισακτέων.
- Το Τμήμα Λογιστικής μετονομάστηκε σε Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής.
- Με την κατάργηση της Σχολής Γραφικών Τεχνών & Καλλιτεχνικών Σπουδών, το Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης & Σχεδιασμού Αντικειμένων απορροφήθηκε από το αντίστοιχο Τμήμα του ΤΕΙ Αθήνας, αλλά συνεχίζει την λειτουργία του στο ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας μέχρι το 2018 χωρίς εισακτέους.
- Το Τμήμα Σχεδιασμού & Παραγωγής Ενδυμάτων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με έδρα το Κιλκίς, απορροφήθηκε από το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και μετονομάστηκε σε Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ένδυσης.
- Το Τμήμα Τυποποίησης & Διακίνησης Προϊόντων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με έδρα την Κατερίνη, απορροφήθηκε από το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και μετονομάστηκε σε Τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού.
Βιβλιοθήκη
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος λειτουργεί από το 1985. Απευθύνεται στα μέλη του διοικητικού, εκπαιδευτικού και διδακτικού προσωπικού, στους φοιτητές και σε εξωτερικούς χρήστες που δεν ανήκουν στα μέλη του Τ.Ε.Ι. αλλά χρειάζονται τις υπηρεσίες της βιβλιοθήκης. Σκοπός της είναι να υποστηρίζει και να προωθεί τις διδακτικές, εκπαιδευτικές και ερευνητικές διαδικασίες που πραγματοποιούν οι χρήστες, να καλύπτει τις πληροφοριακές ανάγκες όλης της κοινότητας που εξυπηρετεί μέσα από υπηρεσίες και πηγές πληροφόρησης, να αναβαθμίζει πολιτιστικά και πνευματικά τόσο τα μέλη της όσο και το Ίδρυμα και να εμπλουτίζεται βάσει των αναγκών των χρηστών της.
Η συλλογή της καλύπτει όλα τα γνωστικά αντικείμενα που διδάσκονται στις Σχολές που λειτουργούν στο Ίδρυμα και περιλαμβάνει βιβλία, περιοδικά, CD-ROMs, DVD-ROMs καθώς και άλλο οπτικοακουστικό υλικό, συνδρομές σε online βάσεις δεδομένων και ηλεκτρονικά περιοδικά, γενικό πληροφοριακό υλικό (εγκυκλοπαίδειες, λεξικά κ.λπ.), διδακτορικές διατριβές που εκπονήθηκαν σε άλλα Ιδρύματα του εσωτερικού και του εξωτερικού, διπλωματικές εργασίες προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Τ.Ε.Ι. ή άλλων Ιδρυμάτων, συγγράμματα και σημειώσεις μαθημάτων που διανέμονται στους φοιτητές του Τ.Ε.Ι. και υλικό υποστήριξης των ατόμων με ειδικές ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α.). Οργανώνει το υλικό της σύμφωνα με τους Αγγλοαμερικάνικους Κανόνες Καταλογογράφησης (AACR2), με τις Θεματικές Επικεφαλίδες της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου (LCSH), τον κατάλογο Θεματικών Επικεφαλίδων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος[7] και η ταξινόμηση γίνεται σύμφωνα µε το Διεθνές Δεκαδικό Σύστημα Ταξινόμησης Dewey (DDC).
Υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η βιβλιοθήκη για την κάλυψη των αναγκών των χρηστών της σε πληροφοριακό και ερευνητικό επίπεδο, διαθέτει τις εξής τοπικές και ηλεκτρονικές υπηρεσίες:
- Υπηρεσίες Δανεισμού. Η βιβλιοθήκη δανείζει μέρος του υλικού της στα εγγεγραμμένα μέλη της που έχουν εκδώσει κάρτα δανεισμού.
- Πληροφοριακό Τμήμα. Στο πληροφοριακό τμήμα που λειτουργεί, είναι συγκεντρωμένο το υλικό της που δε δανείζεται είτε γιατί είναι σπάνιο ή γιατί είναι αναντικατάστατο και διατίθεται μόνο για ανάγνωση και για φωτοτύπηση. Αποτελείται από εγκυκλοπαίδειες, περιοδικά, λεξικά, βιογραφίες, βιβλιογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό.
- Τμήμα Διαδανεισμού. Μέσω αυτού του τμήματος γίνεται η διαδικασία διαδανεισμού που επιτρέπει στον χρήστη να έχει πρόσβαση σε υλικό άλλων βιβλιοθηκών εάν δεν διατίθεται στην ίδια.
- Υπηρεσίες Πληροφοριακής Υποστήριξης. Η υπηρεσία αποτελείται από ηλεκτρονικούς υπολογιστές με δωρεάν σύνδεση στο Διαδίκτυο, που παρέχονται είτε για την εκπόνηση εργασιών, είτε για τη μελέτη υλικού και την αναζήτηση διαθέσιμων πληροφοριών. Ο χρήστης μπορεί να έχει online πρόσβαση σε ηλεκτρονικά περιοδικά, σε Γκρίζα βιβλιογραφία, σε ηλεκτρονικό υλικό προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων και παράλληλα σε βάσεις δεδομένων.
- Δημόσιος Κατάλογος (OPAC).[8] Παρέχεται η δυνατότητα αναζήτησης στον online κατάλογό της για τον εντοπισμό βιβλίων.
- Υπηρεσίες Αναπαραγωγής Πληροφοριακού Υλικού. Στα φωτοαντιγραφικά μηχανήματα μπορεί να γίνει αναπαραγωγή μόνο του υλικού της βιβλιοθήκης και σε ιδιαίτερα περιορισμένο αριθμό φωτοτυπιών.
- Υπηρεσίες Υποστήριξης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Η βιβλιοθήκη διαθέτει τεχνολογική υποδομή και υπηρεσίες που υποστηρίζουν τις ανάγκες των Α.Μ.Ε.Α. έτσι ώστε να τους δίνεται η δυνατότητα χρήσης των υπηρεσιών χωρίς κανέναν περιορισμό.
- Αναγνωστήριο. Στο αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης ο χρήστης μπορεί να μελετήσει κάποιο τεκμήριο από τη συλλογή καθώς και πληροφοριακό υλικό που δεν δανείζεται.
- Εκπαίδευση Χρηστών της Βιβλιοθήκης. Οργανώνει σεμινάρια εκπαίδευσης όλων των μελών της, ακόμα και των Α.Μ.Ε.Α. για όσο το δυνατό καλύτερη επιμόρφωση και χρήση της βιβλιοθήκης και των υπηρεσιών της.
- Συλλογικός κατάλογος περιοδικών[9] σε ελληνικές βιβλιοθήκες (Ε.Κ.Τ.[10]). Παρέχεται η δυνατότητα ταυτόχρονης αναζήτησης σε καταλόγους ελληνικών βιβλιοθηκών, για τον εντοπισμό βιβλιογραφικών δεδομένων έντυπων και ηλεκτρονικών επιστημονικών περιοδικών.
- Συλλογικός κατάλογος Ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (Σ.Κ.Ε.Α.Β.).[11] Παρέχεται ταυτόχρονη πρόσβαση σε καταλόγους Ελληνικών ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών.
- Γκρίζα βιβλιογραφία ΑΡΤΕΜΙΣ[12]. Πρόκειται για τη συστηματική αρχειοθέτηση της πνευματικής παραγωγής των Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. της Ελλάδας.
- Αργώ[13] - περιβάλλον πρόσβασης πηγών πληροφόρησης (Ε.Κ.Τ.). Παρέχεται δυνατότητα πρόσβασης σε διαθέσιμες πηγές πληροφόρησης (βάσεις δεδομένων, κατάλογοι βιβλιοθηκών κ.ά.).
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ «ΦΕΚ A 173/1983». Εφημερίς της Κυβερνήσεως. 24 Νοεμβρίου 1983.
- ↑ «ΦΕΚ A 114/2001». Εφημερίς της Κυβερνήσεως. 11 Ιουνίου 2001.
- ↑ «ΦΕΚ A 136/2013». Εφημερίς της Κυβερνήσεως. 5 Ιουνίου 2003.
- ↑ «Έτοιμο το πόρισμα συγχώνευσης του Διεθνούς Πανεπιστημίου με τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κ. Μακεδονίας και Αν. Μακεδονίας Θράκης». esos.gr. 2018-08-20. https://www.esos.gr/arthra/58371/etoimo-porisma-syghoneysis-toy-diethnoys-panepistimioy-me-ta-tei-thessalonikis-k. Ανακτήθηκε στις 2018-08-20.
- ↑ 09-05-19 Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ο νόμος “Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Πειραματικά Σχολεία, ΓΑΚ και λοιπές διατάξεις”
- ↑ «ΦΕΚ A 70/2019». Εφημερίς της Κυβερνήσεως. 7 Μαΐου 2019.
- ↑ Εθνική Βιβλιοθήκης της Ελλάδος
- ↑ Κατάλογος (OPAC).
- ↑ Εθνικός Συλλογικός Κατάλογος Επιστημονικών Περιοδικών
- ↑ Ε.Κ.Τ.
- ↑ «Συλλογικός Κατάλογος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Μαρτίου 2011. Ανακτήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2012.
- ↑ ΑΡΤΕΜΙΣ
- ↑ Περιβάλλον Πρόσβασης Πηγών Πληροφόρησης