Βουλγαρικές Ένοπλες Δυνάμεις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Βουλγαρικά Στρατεύματα
Българска армия
Logo of Ministry of Defense of Bulgaria.svg
Έμβλημα των Βουλγαρικών Στρατευμάτων
Ίδρυση1878
Σημερινή μορφή2002
Υπηρεσιακοί κλάδοι
ΑρχηγείοΣόφια
Δύναμη
Ηλικία στράτευσης18ο έτος
Δαπάνες
Προϋπολογισμός$1,190 δις (2009)[1]
Ποσοστό του ΑΕΠ1,98% (2009)
Βιομηχανία
Εγχώριοι προμηθευτέςTEREM
Arsenal Corporation
Ξένοι προμηθευτέςFlag of Italy.svg Ιταλία
Flag of Australia.svg Αυστραλία
Flag of Germany.svg Γερμανία
Flag of Pakistan.svg Πακιστάν
Flag of Russia.svg Ρωσία
Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες
Flag of the People's Republic of China.svg Κίνα
Flag of France.svg Γαλλία
Flag of Brazil.svg Βραζιλία
Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
Πρώην:
Flag of the Soviet Union.svg Σοβιετική Ένωση
Ετήσιες εξαγωγές€219 δις (2012)[2]

Οι Βουλγαρικές Ένοπλες Δυνάμεις (βουλγαρικά: Българска армия) αντιπροσωπεύει τα στρατεύματα της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας. Διοικητής των ενόπλων δυνάμεων είναι ο εκάστοτε Πρόεδρος της Βουλγαρίας. Το Υπουργείο Άμυνας είναι υπεύθυνο για την πολιτική ηγεσία ενώ η συνολική στρατιωτική διοίκηση παραμένει στα χέρια του Επιτελείου Άμυνας, με επικεφαλής τον Αρχηγό Άμυνας (παλαιότερα ονομαζόταν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου). Υπάρχουν τρεις κύριοι κλάδοι, που ονομάζοται κυριολεκτικά χερσαίες δυνάμεις, αεροπορικές δυνάμεις οι ναυτικές δυνάμεις, ενώ η ευρεία έννοια «βουλγαρικός στρατός» περιλαμβάνει όλους τους κλάδους μαζί.

Σε όλη την ιστορία του, ο στρατός έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υπεράσπιση της κυριαρχίας της χώρας. Μόνο πολλά χρόνια μετά την απελευθέρωση (1878), η Βουλγαρία έγινε περιφερειακή στρατιωτική δύναμη και συμμετείχε σε αρκετούςς μεγάλους πολέμους, Σερβοβουλγαρικό πόλεμο (1885), Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο (1912-13), Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο (1913), Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1915-1918) και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1941-1945), στη διάρκεια των οποίων ο στρατός απέκτησε σημαντική εμπειρία στη μάχη. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Λαϊκή Δημοκρατία της Βουλγαρίας διατηρούσε έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας, ο οποίος αριθμούσε κατ' εκτίμηση 152.000 στρατεύματα το 1988.[3] Έπειτα από την πτώση του κομμουνισμού, η πολιτική ηγεσία αποφάσισε να ακολουθήσει μια πολιτική υπέρ του NATO, μειώνοντας έτσι το στρατιωτικό προσωπικό και τα όπλα. Η Βουλγαρία έγινε μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (NATO) στις 29 Μαρτίου του 2004 και διατηρεί σήμερα συνολικά δύναμη 776 στρατιωτών ανεπτυγμένων σε τρεις χώρες.

Ο πολιούχος του Βουλγαρικού Στρατού είναι ο Άγιος Γεώργιος. Η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων ή Ημέρα του Αγίου Γεωργίου (6 Μαΐου) είναι επίσημη αργία στη Βουλγαρία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Bulgarian Armed Forces της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).