Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων
Χάρτης
Είδοςβοτανικός κήπος
Γεωγραφικές συντεταγμένες41°5′24″N 23°6′43″E
Διοικητική υπαγωγήΠεριφερειακή Ενότητα Κιλκίς
ΧώραΕλλάδα
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος

Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νομού Κιλκίς είναι ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων που βρίσκεται κοντά στις πηγές του Γαλλικού ποταμού, δίπλα στο χωριό Ποντοκερασιά. Αποτελεί μία ευκαιρία απόδρασης από την πόλη και προορισμό σημαντικό για τους φυσιολάτρες, αλλά και για όσους ασχολούνται με την επιστημονική έρευνα. Επίσης, είναι ένας από τους νεότερους βοτανικούς κήπους της Ευρώπης.

Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων: ένα ζωντανό μουσείο της φύσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με βάση τη σύμβαση Ραμσάρ, για την προστασία των υγροβιότοπων, ένα μεγάλο τμήμα της οροσειράς των Κρουσσίων μπήκε στο δίκτυο "ΦΥΣΗ 2000" ως προστατευόμενη περιοχή. Σε περιοχή που εφάπτεται της προστατευόμενης περιοχής, κοντά στο χωριό Ποντοκερασιά, στο τέλος της δεκαετίας του '90, άρχισε να συγκροτείται ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων (ΒΒΚΚ) σε μία έκταση 310 στρεμμάτων, από τα οποία τα 150 είναι καλυμμένα με δάσος κυρίως δρυός και τα υπόλοιπα φιλοξενούν τις συλλογές των ενδημικών φυτών. Το τότε Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (σήμερα ΕΛΓΟ "ΔΗΜΗΤΡΑ") ανέλαβε να συγκεντρώσει, να φροντίσει και να προστατέψει πολλά από τα 6.500 είδη φυτών της Ελλάδας αλλά και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σε αυτήν την προσπάθεια βοήθησαν τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και το Υπουργείο Γεωργίας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ΒΒΚΚ στο Διαδίκτυο. Την προσπάθεια του ΒΒΚΚ υποστηρίζουν οι Φίλοι της Βαλκανικής Χλωρίδας

Ανάπτυξη της χλωρίδας στον Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σκοπός ανάπτυξης του ΒΒΚΚ είναι, μεταξύ άλλων, η προστασία φυσικών οικοσυστημάτων που περιλαμβάνουν τις πέντε βασικές ζώνες βλάστησης της Ελλάδας. Στον ΒΒΚΚ δημιουργήθηκαν κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη, την ταξινόμηση και μελέτη φυτών που υπάρχουν μόνο στα Βαλκάνια. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της Βαλκανικής Χλωρίδας.

Το περιβάλλον του Κήπου είναι πλούσιο σε αυτοφυή φυτά (περί τα 700), αλλά και από καταρράκτες, τεχνητές λίμνες, διαμορφωμένα μονοπάτια, ρυάκια, παρατηρητήρια και λιβάδια.

Αρθρογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Περιοδικό Αυλαία, Ειδική έκδοση για το Κιλκίς, 2006.
  • Διαφημιστικό φυλλάδιο Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κιλκίς, επιμ. έκδοσης: Προβολή - εφημερίδα "Ειδήσεις".

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]