Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από ΠΑΟΚ)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Α.Σ. ΠΑΟΚ
AC PAOK emblem 2010.svg
ΌνομαΑ.Σ. Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός
Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών
Ίδρυση20 Απριλίου 1926
Χρώματα          Μαύρο, Λευκό
ΠρόεδροςΑθανάσιος Κατσαρής [1]
Ιστοσελίδαacpaok.gr
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το σωματείο
Ο όρος «ΠΑΟΚ» ανακατευθύνει εδώ. Για άλλες χρήσεις, δείτε: ΠΑΟΚ (αποσαφήνιση).
Ενεργά τμήματα του Π.Α.Ο.Κ.
Football pictogram.svg Football pictogram.svg Basketball pictogram.svg
Ποδόσφαιρο (Ανδρών) Ποδόσφαιρο (Γυναικών) Μπάσκετ (Ανδρών)
Basketball pictogram.svg Volleyball (indoor) pictogram.svg Volleyball (indoor) pictogram.svg
Μπάσκετ (Γυναικών) Βόλεϊ (Ανδρών) Βόλεϊ (Γυναικών)
Handball pictogram.svg Handball pictogram.svg Water polo pictogram.svg
Χάντμπολ (Ανδρών) Χάντμπολ (Γυναικών) Πόλο (Ανδρών)
Water polo pictogram.svg Swimming pictogram.svg Finswimming pictogram.svg
Πόλο (Γυναικών) Κολύμβηση Τεχνική Κολύμβηση
Boxing pictogram.svg Wrestling pictogram.svg Weightlifting pictogram.svg
Πυγμαχία Πάλη Άρση Βαρών
Cycling (road) pictogram.svg Athletics pictogram.svg Chess pictogram.svg
Ποδηλασία Στίβος Σκάκι
Taekwondo pictogram.svg Kickboxing pictogram.svg BJJ White Belt.svg
Τάε Κβον Ντο Κικ Μπόξινγκ Ζίου Ζίτσου
Judo pictogram.svg
Τζούντο

Ο Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών (Π.Α.Ο.Κ.) είναι ένας από τους μεγαλύτερους ελληνικούς αθλητικούς συλλόγους. Ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1926.[2] Το καταστατικό της ίδρυσης του συλλόγου εγκρίθηκε με την υπ' αριθμόν 822[3] απόφαση του Πρωτοδικείου στις 20 Απριλίου του ίδιου έτους,[4] ενώ πρόεδρος του πρώτου Δ.Σ. του συλλόγου ήταν ο Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης.[5] Ιστορικά ο Π.Α.Ο.Κ. εκπροσωπεί κατά κύριο λόγο το ελληνικό προσφυγικό και προλεταριακό στοιχείο του πληθυσμού της πόλης, ενώ ο μεγάλος του ανταγωνιστής Άρης αποτελούσε τον κατεξοχήν εκπρόσωπο της πολυπολιτισμικής και αστικής Θεσσαλονίκης.[6]

Στις 8 Αυγούστου 2021 ο Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών (Π.Α.Ο.Κ.), κατέγραψε ένα ιστορικό επίτευγμα για τα δεδομένα του ελληνικού αθλητισμού. Με την επίσημη άνοδο της Γυναικείας ομάδας Πόλο, έγινε ο μοναδικός σύλλογος ιστορικά στην Ελλάδα, που διατηρεί ταυτόχρονα ενεργά τμήματα σε Άνδρες και Γυναίκες στα 5 βασικά ομαδικά αθλήματα (Ποδόσφαιρο, Μπάσκετ, Βόλεϊ, Χάντμπολ και Πόλο). Παράλληλα, ο Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών (Π.Α.Ο.Κ.) έχει τίτλους στα 7 από τα 10 ομαδικά αθλήματα.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Π.Α.Ο.Κ. ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη από Κωνσταντινουπολίτες πρόσφυγες που βρέθηκαν στην πόλη λόγω της μικρασιατικής εκστρατείας αλλά και της ανταλλαγής των πληθυσμών μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και τη Συνθήκη της Λωζάνης που ακολούθησε. Στις 15 Ιανουαρίου του 1923 ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το πολιτικό/πολιτιστικό σωματείο «Ένωση Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης», κυρίως από μέλη των ελληνικών συλλόγων της Πόλης Ερμής και Πέρα Κλουμπ. Η Ένωση Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης, αρχικά, στις 4 Ιουνίου του 1925 δημιούργησε αθλητικό τμήμα όπως προβλεπόταν από το άρθρο 27 του καταστατικού της για να συμμετάσχει στο νέο πρωτάθλημα. Λόγω του ότι η Ένωση Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης ήταν πολιτικό σωματείο η ΕΠΣΜΘ αρνούταν να την εγγράψει στην δύναμη της και είχε πρόβλημα με την συμμετοχή της στο πρωτάθλημα. Παρά τα προβλήματα με την ΕΠΣΜΘ η Ένωση Κωνσταντινουπολιτών συμμετείχε στο πρωτάθλημα 1925-26 αλλά τελικά τον Δεκέμβριο αποφάσισε να ξεχωρίσει οριστικά το αθλητικό της τμήμα όχι με εκλογές αλλά με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου. Έτσι στις 25 Δεκεμβρίου δημιουργείται η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης, η οποία παραμένει στον ίδιο χώρο, στην Λέσχη της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης. Από την στιγμή που το αθλητικό τμήμα της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών έγινε ανεξάρτητο παίρνει την απόφαση και διαλύει το προυπάρχων αθλητικό της τμήμα. Τον επόμενο μήνα ξεκινάει μία διαμάχη μεταξύ των μελών της Ένωσης και της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης και τελικά στις 25 Μαρτίου 13 μέλη/ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης βγάζουν ανακοίνωση κατά της διοίκησής τους η οποια τους διαγράφει και 5 μέρες αργότερα στις 30 Μαρτίου υπογράφεται το πρωτόκολλο Ιδρύσεως του Πανθεσσαλονίκειου Αθλητικού Όμιλου Κωνσταντινουπολιτών. Το πρώτο καταστατικό υπογράφεται στις 10 Απριλίου και στις 20 Απριλίου 1926 το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με την απόφαση αριθμό 822 αναγνώρισε και επίσημα τον Π.Α.Ο.Κ. Ο Αθλητικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Ερμής είχε ιδρυθεί στην Κωνσταντινούπολη το 1875 και αποτέλεσε τον αρχαιότερο ποδοσφαιρικό σύλλογο που ιδρύθηκε στην τουρκική επικράτεια.[7]

Αν και η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης κατάφερε να εντάξει στο δυναμικό της ποδοσφαιριστές προερχόμενους από τον Άρη (Βεντουρέλης, Μαλτέζος κλπ.) και από τον Ηρακλή (Γεωργιάδης κλπ.), εν τούτοις είχε ως βασικό άξονα της ύπαρξής της την ένταξη σε αυτήν μόνο Κωνσταντινουπολιτών και γενικά προσφύγων αθλητών. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση αρκετών στελεχών της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης κι έτσι από τις τάξεις της Ε.Κ.Θ. ιδρύθηκε δεύτερο αθλητικό σωματείο, ο Π.Α.Ο.Κ., ο οποίος εφαρμόζοντας τον προσδιορισμό Πανθεσσαλονίκειος στην ονομασία του, άνοιγε τις πόρτες του σε όλους τους Θεσσαλονικείς.

1926–1930[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αγώνας μπάσκετ του ΠΑΟΚ με τη ΧΑΝΘ τη δεκαετία του 1920
Η ποδοσφαιρική ομάδα το 1926

Τα τμήματα πάλης και ποδηλασίας του Π.Α.Ο.Κ. δημιουργήθηκαν το 1926 με την ίδρυση του συλλόγου. Το 1928 ιδρύθηκαν τα τμήματα μπάσκετ και στίβου.

Μετά την απορρόφηση της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης το 1929 ο Π.Α.Ο.Κ. διατήρησε τα χρώματά του, μαύρο και άσπρο, όμως πήρε από την ΑΕΚ γήπεδο και έμβλημα. Έτσι το πέταλο με το τετράφυλλο τριφύλλι αντικαταστάθηκε από τον Δικέφαλο Αετό, ενώ έδρα του Π.Α.Ο.Κ. μεταξύ 1930 και 1959 έγινε το γήπεδο Συντριβανίου στο κέντρο της πόλης, το οποίο στη συνέχεια απαλλοτριώθηκε με σκοπό να ανεγερθεί στη θέση του η Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

1931–1940[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1931 σχηματίστηκε το τμήμα πόλο του Π.Α.Ο.Κ. και το ίδιο έτος ο Νίκος Λούλης με την τριπλή ιδιότητα του γενικού αρχηγού, προπονητή και κολυμβητή, συστήνει το κολυμβητικό τμήμα. Το 1933 ιδρύθηκε το τμήμα βόλεϊ του Π.Α.Ο.Κ..

Το 1935 ο Π.Α.Ο.Κ. μαζί με τον Πανελλήνιο και τον Εθνικό ΓΣ ήταν από τους ιδρυτικούς συλλόγους της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης, όταν αυτή αποσπάστηκε από τον ΣΕΓΑΣ. Το 1937 η ομάδα ποδοσφαίρου κατακτά το πρωτάθλημα της ΕΠΣ Μακεδονίας (ΕΠΣΜ).

1941–1950[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1940 διακόπηκαν όλα τα πανελλήνια πρωταθλήματα λόγω του πολέμου και οι αθλητές επιστρατεύτηκαν. Το 1941 σκοτώνεται στη μαχή της Κλεισούρας ο ποδοσφαιριστής του Π.Α.Ο.Κ. Νίκος Σωτηριάδης.[8] Κατά την περίοδο της κατοχής πολλά τμήματα του Π.Α.Ο.Κ. διαλύθηκαν και επανασυγκροτήθηκαν αρκετά χρόνια αργότερα. Το 1948 η ομάδα ποδοσφαίρου κατακτά το πρωτάθλημα της ΕΠΣΜ.

1951–1960[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ριγωτή ασπρόμαυρη φανέλα του ΠΑΟΚ στο Γήπεδο Τούμπας

Ο ποδηλάτης του Π.Α.Ο.Κ. Θεόδωρος Ασβεστόπουλος αναδείχθηκε δεύτερος πανελληνιονίκης στα 1.000 και στα 4.000 μέτρα το 1955. Η ποδοσφαιρική ομάδα, ενισχυμένη με τους ποδοσφαιριστές Λέανδρο, Κουιρουϊκίδη και Πρόγιο, κατακτά 4 συνεχόμενα πρωταθλήματα της ΕΠΣΜ τις χρονιές 1954, 1955, 1956, 1957. Το 1959 η ομάδα μπάσκετ του Π.Α.Ο.Κ. κατακτά για πρώτη φορά στην ιστορία της το Πρωτάθλημα Ελλάδας. Το 1959 η ομάδα ποδοσφαίρου αγωνίζεται για πρώτη φορά στο γήπεδο της Τούμπας, το οποίο γίνεται η μόνιμη έδρα της.[9]

1961–1970[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οπαδοί του ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Τούμπας

Το 1963 εντάσσεται στο ανδρικό τμήμα της ποδοσφαιρικής ομάδας ο Γιώργος Κούδας, ο οποίος αγωνιζόταν από το 1958 στα εφηβικά τμήματα του Π.Α.Ο.Κ. και αναδείχθηκε σε κορυφαία μορφή του συλλόγου. Το 1965 αποκτάται από το τμήμα στίβου του Π.Α.Ο.Κ. ο Κώστας Χειμωνίδης, ο οποίος προσέφερε αξιόλογο έργο αναδεικνύοντας μεγάλους αθλητές.[10] Το 1966 ιδρύθηκε το τμήμα πυγμαχίας του Π.Α.Ο.Κ.. Το 1968 η ομάδα στίβου του Π.Α.Ο.Κ. κατακτά το Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανώμαλου δρόμου γυναικών.

1971–1980[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1972 η ομάδα ποδοσφαίρου κατακτά το κύπελλο Ελλάδας απέναντι στον Παναθηναϊκό στο στάδιο Καραϊσκάκη. Το 1973 ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) βράβευσε τους εκπροσώπους του Π.Α.Ο.Κ. Βασίλη Παπαδημητρίου (στίβος) ως κορυφαίο αθλητή ανεξαρτήτως φύλου της χρονιάς στη χώρα και την ποδοσφαιρική ομάδα ως κορυφαία ελληνική αντίστοιχα.

Το 1974 η ομάδα ποδοσφαίρου κατακτά και πάλι το κύπελλο Ελλάδας στη Νέα Φιλαδέλφεια απέναντι στον Ολυμπιακό. Το 1974 ο Π.Α.Ο.Κ. κατακτά το Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανώμαλου δρόμου γυναικών. Το 1975 η ερασιτεχνική ομάδα ποδοσφαίρου του Π.Α.Ο.Κ. κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας ερασιτεχνών. Το 1976 η ομάδα ποδοσφαίρου κατακτά για πρώτη φορά στην ιστορία της το Πρωτάθλημα Ελλάδας. Το 1976 και το 1977 ο Π.Α.Ο.Κ. κατακτά το Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου γυναικών.

1981–1990[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1982 ο Π.Α.Ο.Κ. κατακτά το Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου γυναικών. Το 1983 η ομάδα βόλεϊ αγωνίζεται στον τελικό του κυπέλλου Ελλαδας. Το 1984 η ομάδα μπάσκετ του Π.Α.Ο.Κ. κατακτά το πρώτο της Κύπελλο Ελλάδας επικρατώντας του Άρη στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο. Το 1985 η ποδοσφαιρική ομάδα κατακτά για δεύτερη φορά το Πρωτάθλημα Ελλάδας.

Το 1987 η ομάδα κολύμβησης του Π.Α.Ο.Κ. κατακτά το Πρωτάθλημα Ελλάδας, σπάζοντας τη μακρόχρονη κυριαρχία του Ολυμπιακού. Το 1988 αποκτάται από τον Π.Α.Ο.Κ. ο καλαθοσφαιριστής Μπάνε Πρέλεβιτς, ο οποίος αποτέλεσε βασικό στέλεχος της ομάδας σε όλη τη περίοδο που το τμήμα καλαθοσφαίρισης του συλλόγου υπήρξε ένα από τα κορυφαία της Ευρώπης. Το 1989 ιδρύθηκε το τμήμα γυναικείου πόλο. Το 1990 η ομάδα μπάσκετ του Π.Α.Ο.Κ. αγωνίστηκε στον ημιτελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων.[11] Το 1990 ο αρσιβαρίστας του Π.Α.Ο.Κ. Παύλος Σαλτσίδης βραβεύεται από τον ΠΣΑΤ ως ο κορυφαίος άνδρας αθλητής της χρονιάς.

1991–2000[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1991 η ομάδα μπάσκετ ανδρών κατακτά το πρώτο Ευρωπαϊκό τρόπαιο για το σύλλογο επικρατώντας της Σαραγόσα στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων στη Γενεύη,[12] ενώ βραβεύεται από τον ΠΣΑΤ ως η κορυφαία ελληνική ομάδα της χρονιάς. Την επόμενη χρονιά κατακτά το πρωτάθλημα Ελλάδας και αγωνίζεται στον τελικό του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου για δεύτερη συνεχόμενη.[13] Το 1992 ιδρύθηκε το τμήμα συγχρονισμένης κολύμβησης.

Το 1993 η ομάδα μπάσκετ αγωνίζεται στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα στην Αθήνα και καταλαμβάνει την τρίτη θέση στην Ευρώπη, επικρατώντας της Ρεάλ Μαδρίτης. Το 1994 κατακτά το Κύπελλο Κόρατς στην Τεργέστη επικρατώντας της Στεφανέλ σε διπλό τελικό, το επόμενο έτος το Κύπελλο Ελλάδας απέναντι στον Πανιώνιο και το 1999 το Κύπελλο Ελλάδας με αντίπαλο την ΑΕΚ ολοκληρώνοντας την επιτυχημένη περίοδο του τμήματος.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 1999 η ποδοσφαιρική ομάδα του Π.Α.Ο.Κ. σημείωσε τη μεγαλύτερη νίκη ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη[14] με 0–7 στην έδρα της Λοκομοτίβ Τιφλίδας. Το 1999 ιδρύθηκαν το τμήμα άρσης βαρών από τον ολυμπιονίκη Παύλο Σαλτσίδη, το τμήμα χάντμπολ και το τμήμα της τεχνικής κολύμβησης. Το 2000 ιδρύθηκε το τμήμα καταδύσεων, ενώ από το ίδιο έτος η PAOK sports arena είναι η έδρα της ομάδας μπάσκετ και ο Ολυμπιονίκης Παναγιώτης Ποικιλίδης επανιδρύει το τμήμα πάλης, το οποίο είχε καταργηθεί από την περίοδο της Κατοχής.

2001–2010[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2001 η ομάδα ποδοσφαίρου του Π.Α.Ο.Κ. κατακτά το κύπελλο Ελλάδας 2000–01 νικώντας τον Ολυμπιακό Πειραιώς με 4–2 στο στάδιο Νίκος Γκούμας. Το 2001 ιδρύθηκε το τμήμα ποδοσφαίρου γυναικών, το οποίο κατέκτησε το πρωτάθλημα και το κύπελλο Ελλάδας την επόμενη χρονιά. Το 2002 η ομάδα ποδηλασίας κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδας στην ορεινή ποδηλασία (mountain bike). Το 2003 ιδρύθηκε το τμήμα ταέ κβον ντο του Π.Α.Ο.Κ..

Το 2003 η ομάδα πυγμαχίας κατακτά για πρώτη φορά στην ιστορία της το πρωτάθλημα Ελλάδας. Το 2003 η ποδοσφαιρική ομάδα του Π.Α.Ο.Κ. κατακτά για τέταρτη φορά το Κύπελλο Ελλάδας αγωνιζόμενη για πρώτη φορά εντός έδρας σε νικηφόρο τελικό. Το 2004 ο πυγμάχος του Π.Α.Ο.Κ. Ηλίας Παυλίδης κατέκτησε την 5η θέση στην Ολυμπιάδα της Αθήνας.

Το 2006 το τμήμα άρσης βαρών κατακτά το πρωτάθλημα Ελλάδας και η γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου εκ νέου το πρωτάθλημα, για να επαναλάβει την επιτυχία τα 2007, 2008, 2009 και 2010. Το 2007 η ομάδα πυγμαχίας κατακτά για δεύτερη φορά το πανελλήνιο πρωτάθλημα. Η ανδρική ομάδα χάντμπολ αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας τα 2009 και 2010.

2011-2020[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το καλοκαίρι του 2012 η ιδιοκτησία της ομάδας πέρασε στον Ελληνορώσο επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος είχε εκδηλώσει και στο παρελθόν ενδιαφέρον για την ομάδα και επί των ημερών του αποπληρώθηκαν τα χρέη του συλλόγου το 2015.

Το 2019 το ποδοσφαιρικό τμήμα κατέκτησε αήττητο πρωτάθλημα μετά από 34 χρόνια, κάνοντας μάλιστα και νταμπλ.[15]

Χρώματα και σύμβολα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βυζαντινός δικέφαλος αετός

Ο Π.Α.Ο.Κ. έχει ως χρώματα το μαύρο, ως ένδειξη πένθους για τον αφανισμό του Ελληνισμού της Ανατολής και το λευκό ως σύμβολο της ελπίδας για αναγέννηση. Το αρχικό του έμβλημα ήταν ένα πέταλο κι ένα τετράφυλλο τριφύλλι και πάνω από κάθε φύλλο ήταν χαραγμένο ένα γράμμα από τα αρχικά της λέξης Π.Α.Ο.Κ.. Το σήμα εμπνεύστηκε ο Κώστας Κοεμτζόπουλος από το σήμα του πακέτου των τσιγάρων του.[16] Ύστερα από την απορρόφηση της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης επιλέχθηκε να διατηρηθούν τα χρώματα του Π.Α.Ο.Κ. και να υιοθετηθεί το έμβλημα της ΑΕΚ, ο δικέφαλος αετός, που παραπέμπει στη Βυζαντινή αυτοκρατορία. Ο Βυζαντινός αετός των Παλαιολόγων φέρει στέμματα στις κεφαλές και τα δύο κεφάλια ατενίζουν την Ανατολή (Κωνσταντινούπολη) και τη Δύση (Ρώμη), ενώ αυτός του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως κρατά μια υδρόγειο σφαίρα με σταυρό αριστερά και μια ρομφαία δεξιά, ως σύμβολα της θρησκευτικής και κοσμικής εξουσίας αντίστοιχα. Αρκετά χρόνια αργότερα το έμβλημα του Π.Α.Ο.Κ. τροποποιήθηκε, καθώς τα φτερά του αετού δεν εμφανίζονται πλέον ανοιχτά αλλά πένθιμα κλειστά, ενώ δεν φέρει στέμμα, ούτε κρατά ρομφαία ή υδρόγειο με σταυρό.

Η φανέλα του Π.Α.Ο.Κ. είναι ασπρόμαυρη και ριγωτή και υπάρχουν πολλές παραλλαγές της κατά την πορεία της ιστορίας του.

Εξέλιξη του εμβλήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την πάροδο του χρόνου, το έμβλημα του ιδρυτικού σωματείου έχει εξελιχθεί.[17]

Έντυπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ύλης αποκλειστικά με θέματα του συλλόγου και όλα έκδοσης στη Θεσσαλονίκη:[18]

(ι): ιδιοκτησία, (ε): έκδοση, (σ): διεύθυνση σύνταξης, (α): αρχισυνταξία, (υ): διεύθυνση ύλης
Τίτλος Περιγραφή Έτη
έκδοσης
Υπεύθυνοι Βασικοί συνεργάτες (κατά διαστήματα)
ΠΑΟΚ
Εμπιστευτικό
(μηνιαίο;)
περιοδικό
1999- ;000 (ι) ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ ΕΠΕ
(ε) Α. Κρυσταλλίδης,
(ε)0έπειτα0Σ.0Λεβεντόπουλος
(σ) Κ. Κυριάκος
(υ) Ε. Φράγγου
Χ. Άντζου, Γ. Βένης, Μ. Γιαννόπουλος, Π. Καζάκης, Σ. Καλαφάτης, Κ. Καραμητρούσης, Μ. Κατσαντώνης, Γ. Κουβεντίδης, Κ. Κυριακού, Ν. Μπιθικούκης, Α. Νικηφορίδης, Γ. Πατεράκης, Σ. Πετρακόπουλος, Θ. Φελάνης, Π. Φορόπουλος, Κ. Χαλβατσιώτης
PAOK FC [σ 1] περιοδικό
για το τμήμα ποδοσφαίρου
2001- ;000 (ε) Γ. Μπατατούδης Π. Καζάκης, Σ. Κόλκας, Κ. Κυριακού, Γ. Πατεράκης, Δ. Τζορμπατζόγλου, Κ. Χαλβατσιώτης
 • η χρησιμοποιούμενη πηγή δεν καταλογοποιεί οπαδικά φανζίν ή φυλλάδια, εκδόσεις προγραμμάτων αγώνων κλπ.

Τμήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας του, ο Π.Α.Ο.Κ. έχει δημιουργήσει τα ακόλουθα:

με μικρή γραφή: ανενεργό τμήμα και κατηγορία – με έντονη: επαγγελματικό ή ημιεπαγγελματικό τμήμα – με πλάγια: μη ολυμπιακό άθλημα στους ΟΑ 2016 και ΟΑ 2018 – (A): άθλημα σε ατομικό και (Ο): σε ομαδικό επίπεδο
Κατηγορία
αθλημάτων[σ 2]
Τμήματα[21]
Μεγάλης μπάλας Βόλεϊ ανδρών • Βόλεϊ γυναικών • Μπάσκετ ανδρών • Μπάσκετ γυναικών • Ποδόσφαιρο ανδρών • Ποδόσφαιρο γυναικών • Χάντμπολ ανδρών • Χάντμπολ γυναικών – όλα (Ο)
Θαλάσσια Καταδύσεις (A, O) • Κολύμβηση (A) • Πόλο ανδρών (Ο) • Πόλο γυναικών (Ο) • Συγχρονισμένη κολύμβηση (A, O) • Τεχνική κολύμβηση (A)
Πολεμικά Βραζιλιάνικο ζίου ζίτσου (Α) • Κικ μπόξινγκ (Α) • Πάλη (A) • Πυγμαχία (Α) • Ταέ κβον ντο (Α)
Ποδηλασία Δημοσίας οδού (A, O) – Πίστας (A, O) • Ορεινή (Α)
Δύναμης Άρση βαρών (Α)
Κλασικός0αθλητισμός Στίβος (A)
Πνευματικά Σκάκι (A, O)
Μικρής μπάλας Μπολ χόκεϊ (Ο)
Παγοδρομίες Χόκεϊ επί πάγου ανδρών (Ο)
Με τροχούς Ρόλερ χόκεϊ ανδρών (Ο)
Μικρότερες ηλικίες διατηρούν τμήματα όλα τα ενεργά

Τίτλοι ομαδικών αθλημάτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποδόσφαιρο Ανδρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποδόσφαιρο Γυναικών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μπάσκετ Ανδρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βόλεϊ Ανδρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βόλεϊ Γυναικών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάντμπολ Ανδρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάντμπολ Γυναικών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ρόλερ Χόκεϊ Ανδρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τίτλοι ατομικών αθλημάτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άρση Βαρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κολύμβηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πάλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πυγμαχία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποδηλασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • 1 Πρωτάθλημα Ελλάδας Ορεινής Ποδηλασίας: 2002

Στίβος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τζούντο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

E-Sports[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • 1 Πρωτάθλημα HFP Ελλάδας PES 10vs10: 2019[27]

Τίτλοι τμημάτων υποδομής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άρση βαρών
 • 6 Πανελλήνια Πρωταθλήματα Νέων Ανδρών: 2003, 2004, 2012, 2013, 2014, 2015
 • 5 Πανελλήνια Πρωταθλήματα Εφήβων: 2004, 2005, 2013, 2014, 2015
 • 1 Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων: 2012
Βόλεϊ
Μπάσκετ
Χάντμπολ
Πάλη
 • 4 Πανελλήνια Πρωταθλήματα Ελληνορωμαϊκής Εφήβων: 2017, 2018, 2019 [28], 2020
 • 2 Πανελλήνια Πρωταθλήματα Ελληνορωμαϊκής Παίδων: 2016, 2017
Τζούντο
 • 1 Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τζούντο Νέων: 2020
Ποδηλασία
 • 1 Πρωτάθλημα ομαδικού σπριντ Ανδρών: 2019
 • 1 Πρωτάθλημα ομαδικού σπριντ Εφήβων: 2008
Κολύμβηση
 • 4 Πανελλήνια Πρωταθλήματα Εφήβων/ Νεανίδων: 1990, 2008, 2009, 2013 [29] [30]
 • 1 Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παμπαίδων: 2018 [31]
 • 1 Πανελλήνιο Παίδων: 2018 [32]
 • 1 Πανελλήνιο Παμπαίδων Α: 2018 [32]
 • 1 Πανελλήνιο Παμπαίδων Β: 2018 [32]
 • 1 Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων - Κορασίδων: 2020 [33]
Στίβος
 • 1 Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ16: 2020 [34]
Υδατοσφαίριση
Ποδόσφαιρο

[37]. [38]. [39].

Τοπικοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποδόσφαιρο
 • 7 Πρωταθλήματα ΕΠΣ Μακεδονίας: 1937, 1948, 1950, 1954, 1955, 1956, 1957
 • 1 Πρωτάθλημα Μακεδονίας–Θράκης: 1940
Βόλει
 • 2 Πρωταθλήματα ΕΠΕΣΘ Εφήβων:[40] 1983, 2000
 • 1 Πρωτάθλημα ΕΠΕΣΘ Παίδων:[41] 1980
 • 1 Πρωτάθλημα ΕΠΕΣΘ Παμπαίδων:[42] 2005
 • 1 Πρωτάθλημα Κ20 Volley Γυναικών Θεσσαλονίκης 2020: [2], 2021
Μπάσκετ
 • 5 Πρωταθλήματα ΕΚΑΣΘ Παίδων: 2013, 2015, 2017, 2018, 2020
 • 4 Πρωταθλήματα ΕΚΑΣΘ Εφήβων: 2015, 2016, 2017, 2020
 • 6 Πρωταθλήματα ΕΚΑΣΘ Νεανίδων: 2012, 2013, 2015, 2018, 2019, 2020
 • 5 Πρωταθλήματα ΕΚΑΣΘ Κορασίδων: 2010, 2011, 2016, 2018, 2019
Χάντμπολ
 • 1 Πρωτάθλημα ΕΣΧΘ Παίδων: 2019 [3]
 • 1 Κύπελλο ΕΣΧΘ Παίδων: 2019
 • 1 Πρωτάθλημα ΕΣΧΘ Εφήβων: 2021
Ποδηλασία
 • 1 Πρωτάθλημα Βορείου Ελλάδος Ατομικής χρονομέτρησης ολων των κατηγοριών και Αντοχής δρόμου: 2019[4]
Κολύμβηση
 • 1 Πρωτάθλημα Βορείου Ελλάδος: 1932 [5]


Διεθνείς επιτυχίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δύο ανδρικά τμήματα του Π.Α.Ο.Κ. έχουν διεκδικήσει διεθνές τρόπαιο προκρινόμενα έως τον τελικό των αντίστοιχων θεσμών. Η ομάδα μπάσκετ έχει αγωνιστεί 6 φορές σε ημιτελικά ευρωπαϊκών διοργανώσεων, κατακτώντας 2 τρόπαια, ενώ το τμήμα ρόλερ χόκεϊ αναδείχθηκε νικητής του Βαλκανικού κυπέλλου το 2007.

Αγωνιστική

περίοδος

Μπάσκετ Ανδρών Ρόλερ Χόκει Ανδρών
1989–90 Ευρωπαϊκό Κύπελλο
Ημιτελικός
1990–91 Ευρωπαϊκό Κύπελλο
Κυπελλλούχος
1991–92 Ευρωπαϊκό Κύπελλο
Φιναλίστ
1992–93 Κύπελλο Πρωταθλητριών
3η θέση
1993–94 Κύπελλο Κόρατς
Κυπελλούχος
1995–96 Ευρωπαϊκό Κύπελλο
Φιναλίστ
2006–07 Βαλκανικό Κύπελλο
Κυπελλούχος

Αθλητικά βραβεία ΠΣΑΤ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ετήσιες βραβεύσεις από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου:[43]

Προέδροι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διάστημα Ονοματεπώνυμο
1926–1927 Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης
1927–1928 Φανούρης Βυζάντιος
1928–1929 Κώστας Μελετίου
1929–1930 Αθηνόδωρος Αθηνοδώρου
1930–1931 Παντελής Καλπακτσόγλου
1931–1933 Πέτρος Λεβαντής
1933–1935 Σάββας Τσαντάς
1935–1936 Φιλάρετος Τσομπεκτσόγλου
1936–1938 Σάββας Τσαντάς
1938–1939 Γιάννης Τσακίρογλου
1939–1940 Δημήτρης Καμάρας
1940–1944 Παντελής Καλπακτσόγλου
1944–1946 Φιλάρετος Τσομπεκτσόγλου
1946–1948 Παντελής Καλπακτσόγλου
1948–1949 Μυρώδης Δημητρακόπουλος
1949–1963 Γιώργος Χαραλαμπίδης
1963–1964 Ιπποκράτης Ιορδάνογλου
1964–1966 Δημήτρης Δημάδης
1966–1969 Βασίλης Ζέρβας
1969 Βαγγέλης Μυλωνάς
1969–1971 Σταύρος Γεωργιάδης
1971–1972 Γιάννης Αρβανιτάκης
1972–1973 Σταύρος Σιμιτζής
1973–1974 Γιάννης Αρβανιτάκης
1974 Γιώργος Ζωγράφος
1974–1975 Αρθούρος Μαρδικιάν
1975–1981 Γιώργος Παντελάκης
1981–1983 Γιάννης Βράνιαλης
1983–1984 Δημοσθένης Φυντανίδης
1984–1993 Νίκος Βεζυρτζής
1993–1995 Απόστολος Οικονομίδης
1995–1997 Χάρης Λαζαρίδης, Απόστολος Αλεξόπουλος
1997–1998 Απόστολος Αλεξόπουλος
1998– Θανάσης Κατσαρής

ΠΑΕ ΠΑΟΚ

Διάστημα Ονοματεπώνυμο
1979–1984 Γιώργος Παντελάκης
1984–1986 Πέτρος Καλαφάτης
1986–1988 Χάρης Σαββίδης
1988–1989 Γιάννης Δεδέογλου
1989–1990 Θωμάς Βουλινός
1990 Απόστολος Αλεξόπουλος
1990–1996 Θωμάς Βουλινός
1996 Γιώργος Καλύβας
1996–1998 Γιώργος Μπατατούδης
1998 Πέτρος Καλαφάτης
1998–2001 Γιώργος Μπατατούδης
2001–2003 Πέτρος Καλαφάτης
2003–2004 Γιάννης Γούμενος
2004 Βασίλης Παγώνης
2004–2006 Γιάννης Γούμενος
2006–2007 Νίκος Βεζυρτζής
2007–2010 Θοδωρής Ζαγοράκης
2010–2014 Ζήσης Βρύζας
2014–2016 Ιάκωβος Αγγελίδης
2016 Λούμπος Μίχελ
2016– Ιβάν Σαββίδης


ΚΑΕ ΠΑΟΚ

Διάστημα Ονοματεπώνυμο
1992–1993 Νίκος Βεζυρτζής
1993–1995 Απόστολος Οικονομίδης
1995–1998 Απόστολος Αλεξόπουλος
1999–2000 Αριστείδης Κανάβης, Θανάσης Ακριβόπουλος
2000–2002 Βασίλης Οικονομίδης
2002–2004 Θανάσης Κατσαρής
2004–2007 Δημήτρης Πανελούδης
2008–2009 Δημήτρης Δρόσος
2009–2010 Μιλτιάδης Κανώτας
2010– Μπάνε Πρέλεβιτς

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. με τον ίδιο τίτλο κυκλοφορεί από το 2013 το πρόγραμμα των εντός έδρας αγώνων του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ[19]
 2. σύμφωνα με την ομαδοποίηση που ακολουθείται στην εγκυκλοπαίδεια SPORTS[20]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. [1] acpaok.gr
 2. Αφιέρωμα paokfc.gr
 3. «Ιστορία». www.acpaok.gr. Ανακτήθηκε στις 21 Απριλίου 2021. 
 4. 14 Απριλίου 1926: Πριν 85 χρόνια ιδρύθηκε ο ΠΑΟΚ Αρχειοθετήθηκε 2011-04-25 στο Wayback Machine. paokmania.gr
 5. Χρόνια πολλά ΠΑΟΚ
 6. Π. Θεοδωρίδης, Β. Κεχαγιάς, Αφιέρωμα στην ιστορία του Άρη και του ΠΑΟΚ, Εκπομπή "Εκατογραφία", ΕΡΤ3.
 7. Turkey - List of Foundation Dates
 8. Ιστορίες από την Κατοχή
 9. «Τα γενέθλια της Τούμπας». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουλίου 2014. 
 10. paok24.com - Δεν ξεχνούν το δάσκαλο[νεκρός σύνδεσμος]
 11. Cup winner's cup linguasport.com
 12. «Cup Winners' Cup 1990-91». www.linguasport.com. Ανακτήθηκε στις 12 Απριλίου 2019. 
 13. «European Cup 1991-92». www.linguasport.com. Ανακτήθηκε στις 12 Απριλίου 2019. 
 14. «Οι μεγαλύτερες σε σκορ νίκες συλλόγων σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις». www.tovivlio.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Απριλίου 2019. 
 15. https://www.sport24.gr/football/ellada/GreekCup/kypellouxos-o-paok-nikhse-1-0-thn-aek-kai-katekthse-to-ntampl.5510076.html
 16. «Η ιστορία του ΠΑΟΚ». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Αυγούστου 2011. Ανακτήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2013. 
 17. «acpaok.gr». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Αυγούστου 2015. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουλίου 2015. 
 18. Γιώργος Η. Κουσουνέλος, Λεξικό ελληνικού αθλητικού Τύπου 1894-2004 • Εφημερίδες, περιοδικά, έντυπα, βασικοί συνεργάτες, Εκδόσεις Διόπτρα, Αθήνα 2004, ISBN 960-3642-57-6, σελ. 116
 19. Εντυπωσιακό το PAOK Magazine, Μάνος Τσαλγατίδης, inpaok.com
 20. συλλογικό έργο (μετάφρ. Γιώργος Κουσουνέλος), Sports • Πλήρης εικονογραφημένη εγκυκλοπαίδεια, Εκδόσεις Καυκάς, Αθήνα 2003 (Γ΄ έκδοση), ISBN 978-960-86966-0-0, σελ. X-XI
 21. Τμήματα-Ακαδημίες, ιστότοπος ΑΣ ΠΑΟΚ
 22. Αρχείο > Πρωτάθλημα Ελλάδας (από 1927-28), ιστότοπος Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ)
 23. ψηφιακό αρχείο Κυπέλλου Ελλάδος: 1931-1940, 1941-1950, 1951-1960, 1961-1970, 1971-1980, 1981-1990, 1991-1995, 1996-1999, 1999-00, 2000-01, 2001-02, 2002-03, 2003-04 και από την περίοδο 2006-07, ιστότοπος ΕΠΟ
 24. http://weightlifting.gr/%cf%80%ce%b1%ce%bf%ce%ba-%cf%83%cf%80%ce%ac%cf%81%cf%84%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%82-%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b8%ce%b7%ce%bd%ce%b1%cf%8a%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b2%cf%8d%ce%b2%cf%89/
 25. http://hjf.gr/wp-content/uploads/2019/12/GR_CHAMP_A_G_2019_results_compressed.pdf
 26. https://www.paok24.com/tzounto/143094/protia-sto-panellinio-gia-paok
 27. https://hellenicpes.blogspot.com/p/greek-super-league-10vs10-history.html
 28. Πρωταθλητές Ελλάδος 2019 οι Έφηβοι της Πάλης!
 29. «Κολύμβηση - AC PAOK». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2017-05-26. https://web.archive.org/web/20170526114854/http://acpaok.gr/tmimata-akadimies/athlimata-ygrou-stivou/kolimvisi. Ανακτήθηκε στις 2017-05-14. 
 30. «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ Πρωταθλητές ΠΑΟΚ και ΑΝΟ Γλυφάδας». koe.org.gr. Ανακτήθηκε στις 14 Απριλίου 2017. 
 31. ««Πετούσαν»... στο νερό και πρώτη θέση!». www.acpaok.gr. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2018. 
 32. 32,0 32,1 32,2 «Πρωταθλητής Ελλάδος ο ΠΑΟΚ στις κατηγορίες Παίδων - Παμπαίδων Α & Β!». www.acpaok.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Απριλίου 2019. 
 33. http://www.acpaok.gr/el/article/6968-prwtia-gia-ton-paok-sthn-kathgoria-paidwn---korasidwn!
 34. Πρώτη θέση και Κύπελλο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ16 για το τμήμα Στίβου!
 35. «ΜΙΝΙ ΠΑΙΔΕΣ Ο ΠΑΟΚ πρωταθλητής στους Μίνι Παίδες». koe.org.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Απριλίου 2019. 
 36. «Πόλο Γυναικών». www.acpaok.gr. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2017. 
 37. http://aspromavresistories.blogspot.com/2017/07/1969.html?m=1
 38. http://aspromavresistories.blogspot.com/2019/06/1973_24.html?m=1
 39. http://aspromavresistories.blogspot.com/2017/06/blog-post_87.html?m=1
 40. Χρυσή βίβλος πρωταθλήματος ΕΠΕΣΘ εφήβων Αρχειοθετήθηκε 2013-07-28 στο Wayback Machine., volleynews.gr
 41. Χρυσή βίβλος πρωταθλήματος ΕΠΕΣΘ παίδων Αρχειοθετήθηκε 2016-03-05 στο Wayback Machine., volleynews.gr
 42. Χρυσή βίβλος πρωταθλήματος ΕΠΕΣΘ παμπαίδων Αρχειοθετήθηκε 2015-06-03 στο Wayback Machine., volleynews.gr
 43. Αθλητικά Βραβεία, ιστότοπος ΠΣΑΤ

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Μιλτιάδης Κανώτας, Αυτός είναι ο Π.Α.Ο.Κ. • 80 χρόνια, Εκδόσεις Εκδοτική Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη 2006
 • Δημήτρης Κυρίτσης - Ανέστης Στεφανίδης - Ελένη Τσιομπανούδη, Π.Α.Ο.Κ. • Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινοπουλιτών, 1926-2005, έκδοση Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης (δήμος Θεσσ/κης), Θεσσαλονίκη 2005, ISBN 960-8859-52-2.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]