Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς
Χάρτης
Γενικές πληροφορίες
Είδοςαρχαιολογικό μουσείο και μουσείο
ΔιεύθυνσηΟυτσκούνη 12 & Ρεγκούκου
Γεωγραφικές συντεταγμένες40°59′51″N 22°52′40″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Κιλκίς
ΤοποθεσίαΚιλκίς
ΧώραΕλλάδα
Έναρξη κατασκευής1972
Ολοκλήρωση1972
Λειτουργία1972
ΙδιοκτήτηςΥπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Commons page Πολυμέσα

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς λειτουργεί από το 1972 και συγκεντρώνει στις αίθουσές του τα διάφορα ευρήματα του νομού, που προέρχονται από παραδόσεις ιδιωτών, καθώς και από τις συστηματικές ανασκαφές των τελευταίων ετών.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το υφιστάμενο κτήριο του μουσείου περιλαμβάνει τρεις αίθουσες με διάφορα ευρήματα της προϊστορικής περιόδου και της πρώιμης εποχής του Σιδήρου, ανασκαφικά ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο του νεκροταφείου της εποχής του Σιδήρου του Παλιού Γυναικόκαστρου, καθώς και ευρήματα ιστορικών χρόνων από την καθημερινή ζωή των πόλεων Ευρωπού και Παλατιανού. Το σημαντικότερο έκθεμα είναι ο μοναδικός στη Βόρεια Ελλάδα Κούρος της αρχαίας Ευρωπού του 6ου π.Χ. αιώνα. Επίσης, έχει και εξωτερικό χωρο όπου φιλοξενούνται επιγραφές και πολλά άλλα εκθέματα.

Το Μουσείο λειτουργεί Τρίτη-Κυριακή από 8:30 ως 15:00 και διαθέτει υποδομές πρόσβασης για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΠΡΟΘΑΛΑΜΟΣ

Σε δύο προθήκες εκτίθενται ευρήματα της προϊστορικής περιόδου από τις ανασκαφές των άγγλων αρχαιολόγων Casson και Heurtley στην Τσαουσίτσα και το Αξιοχώρι, καθώς και τυχαία ευρήματα - ειδώλια, λίθινα εργαλεία και περίαπτα - από τους οικισμούς Πεδινού, Γαλλικού και Αξιούπολης.

ΑΙΘΟΥΣΑ 1

Εκτίθεται κυρίως κεραμική της πρώιμης εποχής του Σιδήρου. Πρόκειται για τεφροδόχα αγγεία που αποκαλύφθηκαν στα νεκροταφείο των περιβόλων του Παλιού Γυναικόκαστρου (1000-700 π.Χ.), Στις προθήκες της αίθουσας εκτίθενται κτερίσματα που περιείχαν τα τεφροδόχα αγγεία - χάλκινα κοσμήματα και σιδερένια όπλα, ανάλογα με το φύλο του νεκρού. Στην αίθουσα υπάρχουν επίσης αναπαραστάσεις ταφικού περιβόλου και εξέδρας.

ΑΙΘΟΥΣΑ 2

Εκτίθενται γλυπτά, επιγραφές και επιτύμβιες στήλες ελληνιστικών και ρωμαϊκών κυρίως χρόνων. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν ο κούρος της αρχαίας Ευρωπού, του τέλους του 6ου αι. π.Χ., και τα τέσσερα μνημειακά αγάλματα από το ηρώο στα Παλατιανό (τέλη 1ου-αρχές 2ου αι. μ.Χ.). Στις προθήκες της αίθουσας είναι εκτεθειμένα πήλινα ειδώλια, αγγεία και κοσμήματα, κυρίως από ανασκαφές. Αξιόλογο είναι το χάλκινο κράνος από το Χωρύγι καθώς και τα πήλινα πλακίδια που εικονίζουν γυναικείες μορφές και προέρχονται από κιβωτιόσχημο τάφο της περιοχής Φιλυρίας, ελληνιστικών χρόνων.

Έκθεση φωτογραφιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]