Άνδρος (πόλη)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Άνδρος
Η πόλη της Άνδρου
Άνδρος βρίσκεται στο τόπο Greece
Άνδρος
Άνδρος
Χώρα Ελλάδα
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Δήμος Άνδρου
Διοίκηση
 • Δήμαρχος Ιωάννης Γλυνός
Υψόμετρο 5 m
Πληθυσμός 1 428

Η Άνδρος ή Χώρα είναι η πρωτεύουσα της Άνδρου με πληθυσμό 1.508 κατοίκων (2001). Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού χτισμένη κατά μήκος μιας μικρής χερσονήσου. Περιβάλλεται από δύο αμμώδεις παραλίες, το Παραπόρτι στα ανατολικά και το Νειμποριό στα δυτικά. Η Άνδρος διοικητικά ανήκει στο Δήμο Άνδρου, του οποίου είναι πρωτεύουσα, ενώ αποτελεί και έδρα της ομώνυμης Περιφερειακής Ενότητας.

Η πόλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχιτεκτονικά η πόλη συνδυάζει νεοκλασικά του μεσοπολέμου με τα χαρακτηριστικά κυβόσχημα κυκλαδίτικα σπίτια. Στο κέντρο της, στην περιοχή του μητροπολιτικού ναού της πόλης βρίσκονται πολλά παλιά αρχοντικά, αποτέλεσμα μιας πλούσιας τάξης εφοπλιστών που άκμαζε στην πόλη στο παρελθόν. Στο κέντρο της πόλης υπάρχει η αγορά, ένας πεζόδρομος που ονομάζεται Γεωργίου Εμπειρίκου και ξεκινάει από το ταχυδρομείο της πόλης και καταλήγει στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άνδρου και συνεχίζει με άλλο όνομα μέχρι στο μνημείο του Αφανούς Ναύτη. Κατά το μήκος του δρόμου υπάρχουν πολλά μαγαζιά και υπηρεσίες.

Η Αγορά το χειμώνα

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη διαθέτει τέσσερα μουσεία, Αρχαιολογικό, Σύγχρονης Τέχνης, Ναυτικό και Λαογραφικό.

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης εγκαινιάστηκε το 1979 και ήταν δωρεά του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Έχει φιλοξενήσει έργα πολύ σημαντικών Ελλήνων και ξένων ζωγράφων οπως του Τσαρούχη και του Μόραλη.[1] Άλλα αξιοθέατα της πόλης είναι το βενετικό κάστρο με το γεφύρι που συνδέει τμήμα του με την πόλη και το άγαλμα του αφανούς ναύτη στο λιμάνι.

Ο φάρος Τουρλίτης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χτισμένος το 1887 πάνω σε έναν βράχο με ύψος 7 μ. (ο πύργος) και 36 μ. (μαζί με τον βράχο), ο φάρος Τουρλίτης είναι ένα από τα καλύτερα αξιοθέατα στην πόλη. Κατά την κατασκευή του, ο βράχος είχε ραγίσει με κίνδυνο ο φάρος να καταρρεύσει κι έτσι χρειάστηκε να ενισχύσουν τον βράχο. Ο φάρος είχε μεγάλες καταστροφές από το βομβαρδισμό της Χώρας από τους Γερμανούς το 1943. Το 1950 κατασκευάστηκε νέος φάρος στα ερείπια του παλιού. Το 1994 με δωρεά της οικογένειας Γουλανδρή ο φάρος κατασκευάστηκε πάλι όπως ήταν στην αρχική του μορφή. Είναι ο μόνος φάρος που έχει κατασκευαστεί στη θάλασσα. Λειτούργησε για πρώτη φορά την 1η Ιανουαρίου 1897 [2].

Ηλεκτροδότηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ηλεκτροδότηση της πόλης όπως σ όλο το νησί γίνεται μέσω του εργοστασίου λιγνίτη και των αιολικών πάρκων του Αλιβερίου. Επίσης μέρος της ηλεκτροδότησης του νησιού και της πόλης γίνεται από το αιολικό πάρκο της Άνδρου που βρίσκεται κοντά στο Καλυβάρι. Αν και η Άνδρος έχει εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δε χρησιμοποιείται, παρά μόνο σε διακοπή ρεύματος για να τροφοδοτήσει με ρεύμα το ίδιο το νησί αλλά και την Τήνο.

Δωρεές για την πόλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από την Άνδρο κατάγονται οι εφοπλιστικές οικογένειες Γουλανδρή και Εμπειρίκου. Προσφορά των δύο εφοπλιστικών οικογενειών στην Άνδρο είναι το Εμπειρίκειο Γηροκομείο και Νοσοκομείο και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή. Χωρίζεται στην παλιά πόλη της Άνδρου και στην υπόλοιπη πόλη.

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]