Λειψύδριο Κιλκίς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 40°55′15″N 22°56′52″E / 40.92083°N 22.94778°E / 40.92083; 22.94778

Λειψύδριο Κιλκίς
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Λειψύδριο Κιλκίς
Χώρα Ελλάδα
Διοικητική υπαγωγή Δήμος Κιλκίς
Πληθυσμός 51 (2011)
Ζώνη ώρας UTC+02:00 (επίσημη ώρα)
UTC+03:00 (θερινή ώρα)

Το Λειψύδριο είναι χωριό του νομού Κιλκίς, του δήμου Κιλκίς. Βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων ανατολικά του Κιλκίς. Το χωριό Λειψύδριο στην τελευταία απογραφή του 2001 είχε 121 κατοίκους. Οι κάτοικοί του πρόσφυγες από το χωριό Σιντισκόμ της περιοχής του Αρνταχάν-Κάρς Καυκάσου καθώς και από άλλες διάφορες περιοχές του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης. Οι κάτοικοι ασχολούνται με γεωργικές εργασίες. Μεγάλος αριθμός κατοίκων του χωριού μετακινήθηκαν σε αστικά κέντρα και σήμερα διαμένουν σε συνοικισμούς της πόλης Θεσσαλονίκης. Από το Λειψύδριο κατάγεται ο επί οκτώ χρόνια δήμαρχος της Πολίχνης Θεσσαλονίκης Πέτρος Μυρίδης.

Το δημοτικό διαμέρισμα Λειψυδρίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το δημοτικό διαμέρισμα Λειψυδρίου είναι ένα από τα δέκα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Κιλκίς. Περιλαμβάνει εκτός από το ομώνυμο χωριό, τα χωριά Ακροποταμιά, Άνω Ποταμιά και Κάτω Ποταμιά. Παλιότερα ήταν έδρα της Κοινότητας Λειψυδρίου -στην οποία περιλαμβάνονταν όλα τα χωριά του σημερινού δημοτικού διαμερίσματος Λειψυδρίου- όπου υπήρχε και το κοινοτικό κατάστημα το οποίο πλέον αξιοποιείται από το δήμο Κιλκίς για τις ανάγκες του δημοτικού διαμερίσματος.

Ακροποταμιά Κιλκίς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ακροποταμιά βρίσκεται 12 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης του Κιλκίς και κατά την απογραφή του 2001 είχε 212 κατοίκους.Οι κάτοικοι είναι πρόσφυγες από την περιοχή των χωριών της Τσάλκας Γεωργίας (Κερέκ) αλλά και από τον Καύκασο συγκεκριμένα από το χωριό Χαλίφογλου της περιοχής Κάρς. Στο χωριό κατοικούν και πρόσφυγες από άλλες περιοχές. Διοικητικά ανήκει στο Δήμο Κιλκίς.

Άνω Ποταμιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Άνω Ποταμιά βρίσκεται σε απόσταση 4 χιλιομέτρων ανατολικά του Κιλκίς. Οι κάτοικοι του είναι Πόντιοι πρόσφυγες από Πόντο και Καύκασο καθώς και λίγες οικογένειες προσφύγων από Ανατολική Θράκη. Συγκεκριμένα από τα χωριά Σιντισκόμ Καυκάσου και Άγιου Φωκά Αργυρούπολης Πόντου. Στην τελευταία απογραφή του 2001 είχε 105 κατοίκους.Οι κάτοικοι ασχολούνται με γεωργικές εργασίες. Αρκετοί μετακινήθηκαν και διαμένουν στην περιοχή Θεσσαλονίκης.

Κάτω Ποταμιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κάτω Ποταμιά βρίσκεται 5 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης του Κιλκίς είναι ένα γραφικός αγροτικός οικισμός.