Κωνσταντίνος Τριαρίδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κωνσταντίνος Τριαρίδης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1938
Θάνατος 27  Ιουνίου 2012
Χώρα πολιτογράφησης Ελλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Νέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/Κίνημα Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Έλληνας υπουργός
μέλος της Βουλής των Ελλήνων (εκλογική περιφέρεια Κιλκίς)
Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης

Ο Κωνσταντίνος Τριαρίδης του Αθανασίου (1938 - 27 Ιουνίου 2012) ήταν Έλληνας ιατρός, πανεπιστημιακός και πολιτικός, που διετέλεσε βουλευτής Κιλκίς με το ΠΑΣΟΚ και υπουργός Μακεδονίας - Θράκης στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου (1993 - 1996).

Βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1938 στο Κιλκίς, αλλά μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Έλαβε διδακτορικό δίπλωμα από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), στην οποία διετέλεσε καθηγητής χειρουργικής κεφαλής και τραχήλου.[1] Το ενδιαφέρον του για την πολιτική τον οδήγησε να σπουδάσει και πολιτικές επιστήμες, λαμβάνοντας πτυχίο και μεταπτυχιακό σε αυτό τον τομέα, επίσης από το ΑΠΘ.[1]

Προδικτατορικά υπήρξε μέλος της Ελληνικής Δημοκρατικής Νεολαίας (ΕΔΗΝ) και το 1974 ήταν ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ.[1] Κατά τη διάρκεια της χούντας των συνταγματαρχών ανέπτυξε αντιστασιακή δράση ως στέλεχος του ΠΑΚ Εσωτερικού, συνελήφθη από την ΕΣΑ, και εξορίστηκε.[1]

Εκλέχθηκε βουλευτής Κιλκίς με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1989 (Ιουνίου και Νοεμβρίου), του 1990 και του 1993. Διετέλεσε υπουργός Μακεδονίας - Θράκης στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, από το 1993 έως το 1996.

Ως υπουργός Μακεδονίας - Θράκης ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για το Κιλκίς, χρηματοδοτώντας από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου μια σειρά από μεγάλα έργα υποδομής, όπως το δημαρχιακό μέγαρο και το συνεδριακό κέντρο της πόλης.

Πέθανε από καρκίνο στις 27 Ιουνίου 2012, σε ηλικία 74 ετών. Ήταν νυμφευμένος και είχε τρια παιδιά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]