Κάρολος ο Φαλακρός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Κάρολος (αποσαφήνιση).
Κάρολος Β΄ ο Φαλακρός
Carlo calvo.jpg
Βασιλιάς της Δυτικής Φραγκίας
Περίοδος11 Αυγούστου 843 - 6 Οκτωβρίου 877
Στέψη6 Ιουνίου 848
Ορλεάνη, Γαλλία
ΠροκάτοχοςΛουδοβίκος Α΄ ο Ευσεβής
ΔιάδοχοςΛουδοβίκος Β΄ ο Τραυλός
Περίοδος25 Δεκεμβρίου 8756 Οκτωβρίου 877
Στέψη29 Δεκεμβρίου 875
Παβία, Ιταλία
ΠροκάτοχοςΛουδοβίκος Β΄ της Ιταλίας
ΔιάδοχοςΚάρολος Γ΄ ο Παχύς
Γέννηση13 Ιουνίου 823
Φραγκφούρτη, Γερμανία
Θάνατος6 Οκτωβρίου 877 (54 ετών)
Αβριό, Γαλλία
ΣύζυγοςΕρμεντρούδη της Ορλεάνης
Ριχίλδη της Προβηγκίας
ΕπίγονοιΙουδήθ της Φλάνδρας
Λουδοβίκος ο Τραυλός
Κάρολος το Παιδί
Καρλομάν
Ερμεντρούδη
Χίλντεγκαρντ
Λοθάριος
Ροτρούδη
Ροθίλδη
ΟίκοςΔυναστεία των Καρολιδών
ΠατέραςΛουδοβίκος ο Ευσεβής
ΜητέραΙουδήθ της Βαυαρίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Κάρολος Β΄ ο Φαλακρός (Karl der Kahle, 13 Ιουνίου 8236 Οκτωβρίου 877) ήταν βασιλιάς της Δυτικής Φραγκίας (843877) και αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (875877, ως Κάρολος Β΄). Μετά από μία σειρά εμφυλίων πολέμων κατά τη διάρκεια της βασιλείας του πατέρα του, Λουδοβίκου του Ευσεβούς, ο Κάρολος πέτυχε με τη Συνθήκη του Βερντέν να αποκτήσει το δυτικό μέρος της αυτοκρατορίας των Καρολιδών. Ήταν εγγονός του Καρλομάγνου και ο μικρότερος γιος του Λουδοβίκου του Ευσεβούς από τη δεύτερη σύζυγό του, Ιουδήθ.

Διαμερισμός της μεγάλης αυτοκρατορίας του Καρολομάγνου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 13 Ιουνίου του 823 στη Φραγκφούρτη, όταν οι μεγαλύτεροι αδελφοί του ήταν ήδη ενήλικες και τους είχαν ανατεθεί τα δικά τους υποβασίλεια, από τον πατέρα τους. Ο Λουδοβίκος ο ευσεβής αναζητούσε και για τον μικρότερο Κάρολο ένα βασίλειο αρχικά στην Αλαμανία και στην συνέχεια στα Πυρηναία. Τελικά αποφάσισε να του δώσει μερίδιο την Γαλατία, την περιοχή στην οποία βρίσκεται η σημερινή Γαλλία. Σε μια Δίαιτα στο Κρεμιέ (837) όρισε τον Κάρολο διάδοχο του, κάτι που έκανε τους μεγαλύτερους αδελφούς του να εξεγερθούν. Ο Πεπίνος Α΄ της Ακουιτανίας πέθανε (838) και το δουκάτο παραχωρήθηκε στον Κάρολο.

Κάρολος ο φαλακρός

Ο θάνατος του αυτοκράτορα Λουδοβίκου του ευσεβούς (840) έφερε πολλές διαμάχες ανάμεσα στους γιους του για την διαδοχή. Ο Κάρολος συμμάχησε με τον Λουδοβίκο τον Γερμανικό νικώντας τον Λοθάριο και τον ανιψιό του Πεπίνο Β΄ της Ακουιτανίας, γιο του Πεπίνου Α΄ που διεκδικούσε την Ακουιτανία στις 25 Ιουνίου 841 στην μάχη του Φοντενέ-αν-Πουισέ. Τα επόμενα χρόνια τα δύο αδέλφια επιβεβαίωσαν την συμμαχία τους με τον όρκο του Στρασβούργου: ο πόλεμος τελικά κατέληξε στην Συνθήκη του Βερντέν τον Αύγουστο του 843. Σύμφωνα με την τελική συμφωνία, ο μικρότερος αδελφός, Κάρολος ο Φαλακρός, θα κληρονομούσε την Δυτική Φραγκία, δηλαδή την σημερινή Γαλλία μέχρι τον Ισπανικό ποταμό Έβρο, ο Λουδοβίκος την Ανατολική Φραγκία, την σημερινή Γερμανία. Ο Λοθάριος τέλος θα κρατούσε τον αυτοκρατορικό τίτλο, την Λομβαρδία, την Φλάνδρα και περιοχές της Μέσης Φραγκίας, όπως το Βασίλειο της Βουργουνδίας.

Τα πρώτα χρόνια της βασιλείας τους μέχρι τον θάνατο του Λοθάριου (855) ήταν σχετικά ειρηνικά, με τα τρία αδέλφια να συνεργάζονται άψογα μεταξύ τους. Το (858), ο Λουδοβίκος ο Γερμανικός δέχθηκε πρόσκληση ευγενών να επιτεθεί στην Γαλατία και να εκθρονίσει τον Κάρολο, που ήταν τόσο αντιπαθής στον κόσμο που δεν μπορούσε να συγκεντρώσει στρατό και δραπέτευσε για την Βουργουνδία. Τελικά ο Κάρολος σώθηκε χάρη στην υποστήριξη των επισκόπων, που αρνήθηκαν να στέψουν τον Λουδοβίκο βασιλιά, και των Γουέλφων, που υποστήριζαν την μητέρα του, Ιουδήθ. Όταν πέθανε ο ανιψιός του, Λοθάριος Β΄ της Λοθαριγγίας (869), επιχείρησε να καταλάβει τα εδάφη του, αλλά με την Συνθήκη του Μέρσεν (870) αναγκάστηκε να τα μοιράσει με τον αδελφό του Λουδοβίκο τον Γερμανικό.

Ο Κάρολος Β΄ ο Φαλακρός.

Πόλεμοι με τους Βίκινγκς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτός από τις οικογενειακές διαφορές, ο Κάρολος είχε να αντιμετωπίσει τις εξεγέρσεις στην Ακουιτανία και των Βρετόνων, που με τους αρχηγούς τους Νομινόη και Ερισπόη τον νίκησαν δύο φορές (845, 851) αναγκάζοντας τον να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία τους. Δέχθηκε συνεχείς επιθέσεις από τους Βίκινγκς, που λεηλατούσαν συνέχεια τα βόρεια της χώρας στις κοιλάδες του Σηκουάνα και του Λίγηρα, πιέστηκε για να αποφύγει τα χειρότερα να κλείσει μαζί τους ειρήνη με βαρύ τίμημα. Τότε με το έδικτο του Πιστρ (864) αποφάσισε να εφοδιάσει τον στρατό του με ιππικό και να ξεκινήσει την κατασκευή γεφυρών ανάμεσα στα ποτάμια για να σταματήσεις τις πορείες των Βίκινγκς. Δύο από αυτές τις γέφυρες έσωσαν το Παρίσι στην πολιορκία (885886).

Με τον θάνατο του αυτοκράτορα Λουδοβίκου Β΄, γιου του ετεροθαλούς αδελφού του, Λοθάριου, ταξίδεψε στην Ρώμη, προκειμένου να δεχτεί από τον πάπα Ιωάννη Η΄ το αυτοκρατορικό στέμμα στις 29 Δεκεμβρίου. Ο αδελφός του Λουδοβίκος ο Γερμανικός ενοχλημένος από την στάση του πάπα άρχισε να λεηλατεί τις περιοχές του στην Γαλατία. Με τον θάνατο του Γερμανικού στις 28 Αυγούστου 876, επιχείρησε να λεηλατήσει τις περιοχές του, αλλά υπέστη συντριπτική ήττα. Στην Λομβαρδία έγινε με ελάχιστο ενθουσιασμό δεκτός από τους ευγενείς. Ο Κάρολος άρρωστος και εξαντλημένος πέθανε στις 6 Οκτωβρίου 877 στον δρόμο της επιστροφής του προς την Γαλατία.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την πρώτη σύζυγό του Ερμεντρούδη της Ορλεάνης (842), κόρη του Όντο Α΄ κόμη της Ορλεάνης (απεβ. το 869), παιδιά του ήταν:

Με τη δεύτερη σύζυγό του Ριχίλδη της Προβηγκίας, κόρη του Μπιβίν διοικητή του αββαείου του Γκoρζ από τον Οίκο των Μποζονιδών, απέκτησε:

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάρολος ο Φαλακρός
Γέννηση: 13 Ιουνίου 823 Θάνατος: 6 Οκτωβρίου 877
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Λουδοβίκος ο Ευσεβής
Δημιουργία του βασιλείου των Δυτικών Φράγκων από την διαίρεση του βασιλείου των Φράγκων.
Βασιλιάς των Δυτικών Φράγκων
Royal Standard of the King of France.svg

840-877
Διάδοχος
Λουδοβίκος ο Τραυλός
Προκάτοχος
Λουδοβίκος Β΄
Βασιλιάς της Ιταλίας
875-877
Διάδοχος
Καρλομάνος της Βαυαρίας
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Charles the Bald της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).