Ιουδήθ της Φλάνδρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ιουδήθ της Φλάνδρας
Balduin Judita.jpg
Γέννηση
άγνωστη τιμή
Θάνατος άγνωστη τιμή
άγνωστη τιμή
Ιδιότητα βασιλική σύζυγος
Σύζυγος Έθελγουλφ του Ουέσσεξ, Έθελμπαλντ του Ουέσσεξ και Βαλδουίνος Α΄ της Φλάνδρας
Τέκνα Βαλδουίνος Β΄ της Φλάνδρας και Raoul of Flanders
Γονείς Κάρολος ο Φαλακρός και Ermentrude of Orléans
Αδέλφια Lothar the Lame, Λουδοβίκος ο Τραυλός, Κάρολος το Παιδί, Carloman, son of Charles the Bald, Drogo, Πιπίνος, Κάρολος, Rothilde, Ερμεντρούδη, Χίλντεγκαρντ, Γκιζέλα και 0
Commons page Πολυμέσα

H Ιουδήθ της Φλάνδρας (843870) ήταν η μεγαλύτερη κόρη του βασιλιά των Φράγκων και αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Καρόλου του Φαλακρού και της Ερμεντρούδης της Ορλεάνης. Έγινε βασίλισσα με τους γάμους της με δύο βασιλείς του Ουέσσεξ και με τον τρίτο της γάμο με τον Βαλδουίνο έγινε κόμισσα της Φλάνδρας και μαζί με τον Βαλδουίνο γενάρχες του οίκου της Φλάνδρας. Ήταν θετή μητέρα και του Αλφρέδου του Μεγάλου.

Όταν ήταν 12 ετών στις 1 Οκτωβρίου 856, ο πατέρας της την πάντρεψε με τον Έθελγουλφ, βασιλιά του Ουέσσεξ, ο οποίος είχε πάει για προσκύνημα στην Ρώμη και επιστρέφοντας πέρασε από την αυλή του πατέρα της. Επιστρέφοντας ο σύζυγος της μαζί με την νέα του σύζυγο στην Αγγλία, αντιμετώπισε συνωμοσία από τον μεγαλύτερο γιο του, Εθελμπάλντ, που αναγκάστηκε τελικά να του δώσει το δυτικό Ουέσσεξ, ενώ κράτησε για τον εαυτό του το κεντρικό και το ανατολικό Ουέσσεξ. Η Ιουδήθ σαν Ευρωπαία πριγκίπισσα υψηλής καταγωγής ανέτρεψε την ως τότε συνήθεια των βασιλέων του Ουέσσεξ να μην αποκαλούν την σύζυγο τους βασίλισσα παρά μονάχα βασιλική σύζυγο και να μην την αφήνουν να κάθεται δίπλα του στον θρόνο. Όταν ο Εθελγούλφ πέθανε στις 13 Ιανουαρίου 858, ορίστηκε διάδοχος του ο μεγαλύτερος γιος του, Εθελμπάλντ, που παντρεύτηκε την θετή του μητέρα, Ιουδήθ. Ο γάμος ακυρώθηκε από την εκκλησία (860), αλλά την ίδια χρονιά ο Εθελμπάλντ πέθανε πρόωρα.

Πρώτη κόμισσα της Φλάνδρας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην συνέχεια, η Ιουδήθ πούλησε την περιουσία της στο Ουέσσεξ για να επανέλθει στην αυλή του πατέρα της στην Γαλλία, όπου ετοίμαζε έναν νέο γάμο για την κόρη του. Παρόλα αυτά τα Χριστούγεννα του 861 η Ιουδήθ απήχθη από τον Βαλδουίνο, μετέπειτα πρώτο κόμη της Φλάνδρας, οπότε και παντρεύτηκαν στο μοναστήρι του Σενλί που είχε τοποθετηθεί εκεί από τον πατέρα της. Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, η Ιουδήθ δεν ήταν θύμα της απαγωγής, αφού έγινε με την συγκατάθεση της, σαν μόλις ενήλικη και με την συγκατάθεση του διαδόχου αδελφού της Λουδοβίκου του τραυλού. Ο πατέρας της εξοργίστηκε και το ζευγάρι βρήκε καταφύγιο στην αυλή του ξαδέλφου της, Λοθαρίου Β΄ της Λοθαριγγίας, και στην συνέχεια κατέφυγαν στον πάπα Νικόλαο Α΄ να μεσολαβήσει για την περίπτωσή της στον πατέρα της, Κάρολο τον Φαλακρό.

Με την μεσολάβηση του πάπα, ο Κάρολος δέχτηκε το ζευγάρι. Ο γάμος μεταξύ τους πραγματοποιήθηκε το 870 στην Οσέρ. Ο Βαλδουίνος δέχτηκε από τον Κάρολο την διοίκηση της περιοχής που αργότερα θα εξελιχθεί στην κομητεία της Φλάνδρας, με καθήκον να προστατέψει τον βασιλιά πεθερό του από τους Βίκινγκς εισβολείς. Ο Κάρολος έτρεφε την ελπίδα να σκοτωθεί ο Βαλδουίνος σε μάχη με τους Βίκινγκς, αλλά ο Βαλδουίνος ανταποκρίθηκε άριστα στα καθήκοντα του.

Η Ιουδήθ πέθανε πρόωρα σε ηλικία 26 ετών. Με τον γάμο της με τον Βαλδουίνο Α΄ της Φλάνδρας παιδιά τους ήταν:

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Judith of Flanders της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).