Άλαγις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Άλαγις
Γέννηση 7ος αιώνας
Θάνατος
Cornate d'Adda
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Λομβαρδοί
Ιδιότητα Duke

Ο Άλαγις ή Άλαχις ήταν Αρειανιστής βασιλιάς των Λομβαρδών και, πριν από την ανταρσία που τον έφερε στο θρόνο το 688, Δούκας του Τρέντο. Η βασιλεία του ήταν πολύ σύντομη.

Η πρώτη στάση του Άλαγι κατά του βασιλιά Περκτάρητου απέτυχε αλλά ο τελευταίος αφού τον συνέλαβε τον άφησε ελέυθερο δίνοντάς του χάρη. Επαναστάτησε ξανά το 688 με τη διαδοχή του Περκτάρητου από τον γιό του τον Κουνιπέρτο, περιορίζοντας τον τελευταίο σε ένα κάστρο πάνω στο νησί της Λίμνης του Κόμο. Η εξουσία του ήταν προβληματική και τυρρανική και έτσι έχασε την εμπιστοσύνη του λαού του. Τελικά, το 689 ο Κουνιπέρτος αντεπιτέθηκε με τη βοήθεια του λαού του Πεδεμόντιου και νίκησε τον Άλαγι και τους Βενετούς συμμάχους του κοντά στον ποταμό Άδδα. Ο Άλαγις έχασε τη ζωή του στη μάχη.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Gwatkin, H. M. and Whitney J. P. ed. The Cambridge Medieval History: Volume II—The Rise of the Saracens and the Foundations of the Western Empire. Cambridge University Press, 1926. (Αγγλικά)


Προηγούμενος
Κουνιπέρτος
Βασιλιάς των Λομβαρδών
689
Επόμενος
Κουνιπέρτος


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Alahis της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).