Ερρίκος Α΄ της Γαλλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ερρίκος Α΄ της Γαλλίας
HendrikIFr.jpg
Γέννηση
Ρενς
Θάνατος
Vitry-aux-Loges
Υπηκοότητα Γαλλία
Ιδιότητα πολιτικός
Σύζυγος Matilda of Franconia, Matilda of Frisia και Άννα του Κιέβου
Τέκνα Φίλιππος Α΄ της Γαλλίας και Ούγος των Βερμαντουά
Γονείς Ροβέρτος Β΄ της Γαλλίας και Κωνσταντία της Αρλ
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Ο βασιλιάς της Γαλλίας Ερρίκος ο 1ος

Ο Ερρίκος Α' (Henri Ier, 4 Μαΐου 1008 - 4 Αυγούστου 1060) ήταν βασιλιάς της Γαλλίας (1031 - 1060), μέλος του οίκου των Καπέτων. Γεννήθηκε στην πόλη Ρενς και ήταν δεύτερος γιος και διάδοχος του βασιλιά Ροβέρτου Β' και της Κωνσταντίας του Άρλ.

Κατά τη βασιλεία του η επιρροή και η εξουσία της Γαλλίας έφτασε στο χαμηλότερο της σημείο κι έτσι συχνά γίνεται παράδειγμα για την αδυναμία των πρώτων Καπετιδών.

Στέφθηκε βασιλιάς στον Καθεδρικό ναό της Ρενς (1027) κατά τα Γαλλικά παραδοσιακά έθιμα, ζώντος ακόμα του πατέρα του. Παρέμεινε υπό την επιρροή του πατέρα του, ενώ έμεινε μόνος του στον θρόνο μετά τον θάνατο του. Η βασιλεία του, όπως και αυτή των προγενεστέρων του, κυριαρχείτο από εδαφικές διαμάχες: αρχικά ενώθηκε με τον αδελφό του Ροβέρτο με την υποστήριξη της μητέρας του κατά του πατέρα τους (1025). Η μητέρα τους υποστήριξε τον Ροβέρτο σαν διάδοχο, αλλά μετά το θάνατο του Ροβέρτου άφησε τα αδέλφια να συνδιαλλαγούν μεταξύ τους. Εξευμένισε λίγο τον Ροβέρτο από τον θυμό του (1032) δίνοντας του το δουκάτο της Βουργουνδίας.

Στην πρώιμη στρατηγική του ταχτική ήρθε σε συνεννόηση με το νεαρό ανιψιό του Γουλιέλμο τον Κατακτητή της Νορμανδίας, καταπνίγοντας επανάσταση των ευγενών του, και στην αποφασιστική νίκη του Val-ès-Dunes εξασφάλισε του δουκάτο για τον Γουλιέλμο. Λίγα χρόνια αργότερα, όταν ο Γουλιέλμος, που ήταν ξάδελφος του βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδου του Εξομολογητή (1042 - 1066) παντρευόταν τη Ματθίλδη της Φλάνδρας, ο Ερρίκος φοβήθηκε την αυξανόμενη δύναμη του Γουλιέλμου και αποφάσισε να τον αντιμετωπίσει συμμαχώντας με τον δούκα Γοδεφρείδο Μαρτέλο του Ανζού.

Σε δύο μάχες εναντίον του, προσπαθώντας να κατακτήσει την Νορμανδία (1054, 1057), ηττήθηκε. Σε όλη την υπόλοιπη ζωή του είδε την φεουδαρχική δύναμη στην Γαλλία να φτάνει στο μέγιστο σημείο της. Είχε 3 συναντήσεις με τον αυτοκράτορα Ερρίκο τον 3ο, όπου έθεσε το θέμα του γάμου του αυτοκράτορα με την Αγνή του Πουατιέ, κόρη ενός υποτελούς του. Τον Μάιο του 1056 οι δύο Ερρίκοι συναντήθηκαν τελικά για να συζητήσουν ιδιαίτερα το θέμα της Λωρραίνης. Το ενδιαφέρον για το δουκάτο ήταν τόσο ψηλό που ο βασιλιάς της Γαλλίας τον προκάλεσε σε μάχη.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι δύο πρώτες του σύζυγοι πέθαναν πρόωρα χωρίς να του αφήσουν απογόνους. Από τον γάμο του με την τρίτη σύζυγό του Άννα του Κιέβου επέζησαν δύο γιοί :

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αγγλική Wikipedia

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα


Προκάτοχος:
Ροβέρτος Β'
Βασιλιάς της Γαλλίας
29 Ιουλίου 10314 Αυγούστου 1060
Διάδοχος:
Φίλιππος Α'