Ερρίκος Α΄ της Γαλλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ερρίκος Α'
Henry1 head.jpg
Περίοδος 10 Ιουλίου 10314 Αυγούστου 1060
Στέψη 14 Μαΐου 1027
Καθεδρικός Ναός της Ρενς
Προκάτοχος Ροβέρτος Β΄ της Γαλλίας
Διάδοχος Φίλιππος Α΄ της Γαλλίας
Δούκας της Βουργουνδίας
Περίοδος 1016 - 1032
Προκάτοχος Ροβέρτος Β΄ της Γαλλίας
Διάδοχος Ροβέρτος Α΄ της Βουργουνδίας
Σύζυγος Ματθίλδη της Φρισίας
Άννα του Κιέβου
Επίγονοι Φίλιππος Α΄ της Γαλλίας
Ροβέρτος της Γαλλίας
Έμμα της Γαλλίας
Ούγος του Βερμαντουά
Πατέρας Ροβέρτος Β΄ της Γαλλίας
Μητέρα Κωνσταντία της Αρλ
Γέννηση 4 Μαΐου 1008
Ρενς, Γαλλία
Θάνατος 4 Αυγούστου 1060
Βιτρί-ο-Λοζ, Γαλλία
Τόπος ταφής Βασιλική Σαιν-Ντενί, Παρίσι, Γαλλία
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα
δεδομέναπ  σ  ε )
Ο βασιλιάς της Γαλλίας Ερρίκος ο 1ος

Ο Ερρίκος Α' (Henri Ier, 4 Μαΐου 1008 - 4 Αυγούστου 1060) ήταν βασιλιάς των Φράγκων από το 1031 έως το θάνατό του. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, η βασιλική κυριότητα της Γαλλίας έφτασε στο μικρότερό της μέγεθος και για το λόγο αυτό θεωρείται συχνά ως σύμβολο της αδυναμίας των πρώτων Καπέτων.

Η βασιλεία του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην πόλη Ρενς και ήταν δεύτερος γιος και διάδοχος του βασιλιά Ροβέρτου Β' και της Κωνσταντίας του Άρλ.

Στέφθηκε βασιλιάς στον Καθεδρικό ναό της Ρενς (1027) κατά τα Γαλλικά παραδοσιακά έθιμα, ζώντος ακόμα του πατέρα του. Παρέμεινε υπό την επιρροή του πατέρα του, ενώ έμεινε μόνος του στον θρόνο μετά τον θάνατο του. Η βασιλεία του, όπως και αυτή των προγενεστέρων του, κυριαρχείτο από εδαφικές διαμάχες: αρχικά ενώθηκε με τον αδελφό του Ροβέρτο με την υποστήριξη της μητέρας του κατά του πατέρα τους (1025). Η μητέρα τους υποστήριξε τον Ροβέρτο σαν διάδοχο, αλλά μετά το θάνατο του Ροβέρτου άφησε τα αδέλφια να συνδιαλλαγούν μεταξύ τους. Εξευμένισε λίγο τον Ροβέρτο από τον θυμό του (1032) δίνοντας του το δουκάτο της Βουργουνδίας.

Στην πρώιμη στρατηγική του ταχτική ήρθε σε συνεννόηση με το νεαρό ανιψιό του Γουλιέλμο τον Κατακτητή της Νορμανδίας, καταπνίγοντας επανάσταση των ευγενών του, και στην αποφασιστική νίκη του Val-ès-Dunes εξασφάλισε του δουκάτο για τον Γουλιέλμο. Λίγα χρόνια αργότερα, όταν ο Γουλιέλμος, που ήταν ξάδελφος του βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδου του Εξομολογητή (1042 - 1066) παντρευόταν τη Ματθίλδη της Φλάνδρας, ο Ερρίκος φοβήθηκε την αυξανόμενη δύναμη του Γουλιέλμου και αποφάσισε να τον αντιμετωπίσει συμμαχώντας με τον δούκα Γοδεφρείδο Μαρτέλο του Ανζού.

Σε δύο μάχες εναντίον του, προσπαθώντας να κατακτήσει την Νορμανδία (1054, 1057), ηττήθηκε. Σε όλη την υπόλοιπη ζωή του είδε την φεουδαρχική δύναμη στην Γαλλία να φτάνει στο μέγιστο σημείο της. Είχε 3 συναντήσεις με τον αυτοκράτορα Ερρίκο τον 3ο, όπου έθεσε το θέμα του γάμου του αυτοκράτορα με την Αγνή του Πουατιέ, κόρη ενός υποτελούς του. Τον Μάιο του 1056 οι δύο Ερρίκοι συναντήθηκαν τελικά για να συζητήσουν ιδιαίτερα το θέμα της Λωρραίνης. Το ενδιαφέρον για το δουκάτο ήταν τόσο ψηλό που ο βασιλιάς της Γαλλίας τον προκάλεσε σε μάχη.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι δύο πρώτες του σύζυγοι πέθαναν πρόωρα χωρίς να του αφήσουν απογόνους. Από τον γάμο του με την τρίτη σύζυγό του Άννα του Κιέβου επέζησαν δύο γιοί :

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αγγλική Wikipedia

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα


Προκάτοχος:
Ροβέρτος Β'
Βασιλιάς της Γαλλίας
29 Ιουλίου 10314 Αυγούστου 1060
Διάδοχος:
Φίλιππος Α'