Φίλιππος Α΄ της Γαλλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Φίλιππος Α΄ της Γαλλίας
Philippe Ier.jpg
Γέννηση
Champagne-et-Fontaine
Θάνατος
Μελάν
Σύζυγος Μπέρθα της Ολλανδίας και Βερτράδη του Μονφόρ
Τέκνα Constance of France, Princess of Antioch, Λουδοβίκος ΣΤ΄ της Γαλλίας, Cecile of France και Philipp von Mantes
Γονείς Ερρίκος Α΄ της Γαλλίας και Άννα του Κιέβου
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα

Ο Φίλιππος Α' (1052 - 1108) ήταν βασιλιάς της Γαλλίας (1060 -1108), υιός και διάδοχος του βασιλιά Ερρίκου Α' και της Άννας του Κιέβου.

Η περίοδος της βασιλείας του ήταν εξαιρετικά μεγάλη για την εποχή του. Η μοναρχία επί της εποχής του είχε μεγάλη ανάκαμψη και πρόοδο. Το όνομα του, ασυνήθιστο στην Δυτική Ευρώπη, προέρχεται από τα ελληνικά, σημαίνει «αυτός που αγαπά τα άλογα» και του δόθηκε από την Ανατολίτισσα μητέρα του. Κυβέρνησε αρχικά υπό την κηδεμονία της μητέρας του ως το 1066 με συμβασιλέα τον Βαλδουίνο Ε' της Φλάνδρας.

Προστριβές με την εκκλησία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε την Μπέρθα της Ολλανδίας (1072), κόρη του Φλωρέντιου της Ολλανδίας. Αν και ο γάμος του έφερε τον απαιτούμενο διάδοχο, ερωτεύτηκε παράφορα τη Βερτράδη του Μονφόρ, σύζυγο του κόμη Φούλκων Δ' του Ανζού, μητέρα του Φούλκωνος των Ιεροσολύμων. Αποκήρυξε την Μπέρθα, με την δικαιολογία ότι ήταν παχύσαρκη και παντρεύτηκε τη νέα του σύζυγο. Αφορίστηκε το 1094 από τον Ούγο, αρχιεπίσκοπο της Λυών, και ο Πάπας Ουρβανός Β΄ επανέλαβε τον αφορισμό στο συμβούλιο του Κλερμόν (1095). H απαγόρευση επαναλαμβανόταν όσο ο Φίλιππος υποσχόταν να χωρίσει από την Βερτράδη, αλλά πάντα επέστρεφε σε αυτήν.

Ξόδεψε πολύ χρόνο, όπως και ο πατέρας του, προκειμένου να καταστείλει εξεγέρσεις ισχυρών φεουδαρχών και έκλεισε ειρήνη (1077) με τον κατακτητή της Βρετανίας Γουλιέλμο τον Κατακτητή.

Το 1100 είχε υπό τον έλεγχό του την Βουργουνδία. Βρισκόταν στο συμβούλιο του Κλερμόν όταν προκηρύχθηκε η έναρξη της 1ης Σταυροφορίας. Δεν ήθελε να συμμετάσχει προσωρινά λόγω της διένεξης του με τον Πάπα Ουρβανό Β΄, που επανέλαβε τον αφορισμό. Αυτό δεν του επέτρεψε να συμμετάσχει, παρ' όλα αυτά ο αδελφός του Ούγος των Βερμαντουά είχε ισχυρή συμμετοχή.

Τον διαδέχθηκε ο γιος του, Λουδοβίκος ΣΤ' ο Παχύς, ενώ σύμφωνα με τον Αβά Σούγκερ (Suger): «Ο βασιλιάς Φίλιππος είχε ασθενήσει βαριά. Μετά την απαγωγή της κόμισσας του Ανζού δεν μπορούσε να καταφέρει τίποτα προκειμένου να αποκαταστήσει το βασιλικό του κύρος λόγω της σαρκικής αφοσίωσης στην συγκεκριμένη κυρία. Δεν φρόντιζε ούτε τις κρατικές υποθέσεις, ούτε την υγεία του. Πριν αφήσει την τελευταία του πνοή ακούστηκε να ψιθυρίζει ότι δεν ήθελε να ταφεί στο παρεκκλήσι του Σεν Ντενί μαζί με τους προγόνους του βασιλείς γιατί δεν συμπεριφέρθηκε σωστά στην εκκλησία και δεν θα ήταν επιθυμητός ανάμεσα τους».

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την πρώτη σύζυγο του Μπέρθα απέκτησε:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ελεύθερη μετάφραση από την Αγγλική Wikipedia


Προκάτοχος:
Ερρίκος Α΄
Βασιλιάς της Γαλλίας
4 Αυγούστου106029 Ιουλίου1108
Διάδοχος:
Λουδοβίκος Στ'