Ερρίκος Γ΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ερρίκος Γ΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
Heinrich III. (HRR) Miniatur.jpg
Γέννηση
Θάνατος
Bodfeld
Σύζυγος Γκουνχίλτα της Δανίας και Αγνή του Πουατού
Τέκνα Beatrice I, Abbess of Quedlinburg, Adelheid II van Franken, Ερρίκος Δ΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Conrad II, Duke of Bavaria, Judith of Swabia και Matilda of Swabia
Γονείς Κορράδος Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και Gisela of Swabia
Αδέλφια Matilda of Franconia, Ernest II, Duke of Swabia, Liudolf, Margrave of Frisia και Herman IV, Duke of Swabia
Αξίωμα Αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
Duke of Swabia
duke of Bavaria
Υπογραφή
HeinrichIII signum.png
Commons page Πολυμέσα

Ο Ερρίκος Γ΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (Heinrich III, 28 Οκτωβρίου 1016 – Χαρζ, 5 Οκτωβρίου 1056), γνωστός επίσης και ως ο Μαύρος ή ο Ευσεβής (Πίος), ήταν Αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από το 1046 μέχρι το θάνατό του το 1056. Ήταν μέλος της δυναστεία Salian των Αγίων Ρωμαΐων Αυτοκρατόρων.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μονόγραμμα του Ερρίκου Γ΄

Ο Ερρίκος Γ΄ ήταν πρωτότοκος γιος του Κορράδου Β΄ της Γερμανίας και της Γκιζέλας της Σουηβίας. Το 1026, μετά το θάνατο του δούκα Ερρίκου Ε΄, ο πατέρας του τον έκανε δούκα της Βαυαρίας (ως Ερρίκο Α΄).

Το Πάσχα του 1028, αφού ο πατέρας του είχε στεφθεί αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ο Ερρίκος εξελέγη και στέφθηκε βασιλιάς της Γερμανίας στον Καθεδρικό Ναό του Άαχεν από τον Αρχιεπίσκοπο της Κολωνίας Πίλγκριμ.

Το 1038, μετά το θάνατο του δούκα της Σουηβίας Χέρμαν Δ΄, ο πατέρας του τού έδωσε και αυτό το δουκάτο (ως Ερρίκο Α΄), καθώς και το βασίλειο της Βουργουνδίας, το οποίο είχε κληρονομήσει ο Κορράδος Β΄ το 1033. Μετά το θάνατο του πατέρα του, στις 4 Ιουνίου 1039, έγινε ο μοναδικός ηγεμόνας τους και το 1046 στέφθηκε αυτοκράτορας από τον Πάπα Κλήμη Β΄ στην Ρώμη.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  •  Chisholm, Hugh, επιμ.. (1911) «Henry III. "the Black"» Εγκυκλοπαίδεια Μπριτάννικα (11η έκδοση) Cambridge University Press 
  • Gwatkin, H. M., Whitney, J. P. (ed) et al. The Cambridge Medieval History: Volume III. Cambridge: Cambridge University Press, 1926.
  • Norwich, John Julius. The Normans in the South 1016-1130. Longmans: London, 1967.