Ορλεάνη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 47°54′11″N 1°54′18″E / 47.903056°N 1.905°E / 47.903056; 1.905

Ορλεάνη
Orleans4.jpg
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Χώρα Γαλλία
Διοικητική διαίρεση Λουαρέ, canton of Orléans-Bannier, canton of Orléans-Bourgogne, canton of Orléans-Carmes, canton of Orléans-La Source, canton of Orléans-Saint-Marc-Argonne, canton of Orléans-Saint-Marceau και Διαμέρισμα της Ορλεάν
 • Δήμαρχος Olivier Carré
Υψόμετρο 116 m
Πληθυσμός 114 644 (2015)[1]
Ταχυδρομικός κώδικας 45000 και 45100
Ιστοσελίδα Επίσημη ιστοσελίδα

Η Ορλεάνη (γαλλικά: Orléans) είναι μεγάλη πόλη και κοινότητα της Κεντρικής Γαλλίας με πληθυσμό 113.126 κατοίκους (1999). Βρίσκεται 130 km ΝΔ του Παρισιού και αποτελεί πρωτεύουσα του διαμερίσματος Λουαρέ (Loiret). Είναι ταυτόχρονα ένας από τους δημοφιλέστερους παραθεριστικούς τόπους στη Γαλλία.

Ιστορικά γεγονότα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πανοραμική θέα της Ορλεάνης

Απο τα αρχαιότατα χρόνια ήταν πόλη-κράτος γαλατικού πληθυσμού της φυλής των Καρνυτών. Επανιδρύθηκε το 275 από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αυρηλιανό, που του έδωσε και το όνομα Aurelianum, πόλη του Αυρηλιανού.

Το 451 ο Αττίλας, επικεφαλής των Ούννων, αποπειράθηκε να κυριεύσει την πόλη αλλά συνάντησε τη συνδυασμένη αντίσταση του Θεοδώριχου, βασιλιά των Βησιγότθων, και του Ρωμαίου στρατηγού Αέτιου.

Ήταν πρωτεύουσα του Μεροβίγγιου βασιλιά Χλοδομίρου (495-524). Η πολιορκία της Ορλεάνης (1428-1429) αποτέλεσε σημαντικό σημείο καμπής του Εκατονταετούς Πολέμου με την Αγγλία, αφού η Ιωάννα της Λωρραίνης κήρυξε την επανάσταση 9 ημέρες μετά την άφιξή της.

Αργότερα έγινε έδρα δουκάτου υπό τον Φίλιππο της Ορλεάνης δεύτερο γιο του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου ΙΓ΄ και των απογόνων του. Από τον Οίκο της Ορλεάνης θα προκύψει και ο τελευταίος μεγάλος βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος Λουδοβίκος Φίλιππος, ενώ οι διεκδικητές του Γαλλικού στέμματος ακόμα και μέχρι τις μέρες μας προέρχονται από τον συγκεκριμένο Οίκο.

Εκπαιδευτικό κέντρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ορλεάνης είναι τα διασημότερα σε ολόκληρη την Γαλλία από τα αρχαία χρόνια. Αναφέρεται ότι σημαντικοί ιστορικοί άνδρες, όπως ο Καρολομάγνος και ο Ούγος Καπέτος έστελναν τους γιους τους να φοιτήσουν σε αυτά. Το 1230 με τη διασπορά των επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού, ο μεγαλύτερος αριθμός τους κατέφυγε στο Πανεπιστήμιο της Ορλεάνης. Τον 14ο αιώνα έγινε το διασημότερο Πανεπιστήμιο της Ευρώπης, εφάμιλλο με αυτό της Σορβόνης. Πέντε αιώνες αργότερα, φοίτησαν σε αυτό, μεταξύ άλλων, δώδεκα μελλοντικοί πάπες.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα


  1. «Recensement de la population 2015» 27  Δεκεμβρίου 2017.