Αρνούλφος της Καρινθίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αρνούλφος της Καρινθίας
Die deutschen Kaiser Arnulph.jpg
Γέννηση (περίπου)
άγνωστη τιμή
Θάνατος
Ρέγκενσμπουργκ
Ιδιότητα μονάρχης
Σύζυγος Όντα
Σύντροφος Winburg και Ellinrat
Τέκνα Λουδοβίκος το παιδί, Ρατόλδος, Ζβέντιμπολντ και Ellinrat
Γονείς Καρλομάγνος της Βαυαρίας και Liutswinde
Υπογραφή
Arnulf signum 890.png
Commons page Πολυμέσα

Ο Αρνούλφος της Καρινθίας (Arnulf de Carinthie, 850 - 8 Δεκεμβρίου 899) ήταν ο τελευταίος Καρολίδης βασιλιάς των Ανατολικών Φράγκων (887 - 899) και Άγιος Ρωμαίος αυτοκράτορας (896 - 899) νόθος γιος του Καρλομάνου, βασιλιά της Βαυαρίας, και μιας παλλακίδας.

Από τον πατέρα του πήρε το υποτελές δουκάτο της Καρινθίας που ήταν συνέχεια της αρχαίας Καραντανίας. Οι σχέσεις του με τον θείο του Κάρολο τον παχύ χάλασαν λόγω της υποστήριξης του σε κάποιον επαναστάτη κι έτσι έχασε τις ελπίδες του να τον διαδεχτεί. Ο Αρνούλφος κατάφερε με συνωμοσία ευγενών να εκθρονίσει τον θείο του τον Νοέμβριο του 887 που του παραχώρησε μερικές βασιλικές κατοικίες στην Σουηβία για να μείνει το υπόλοιπο της ζωής του και ανακηρύχθηκε ο ίδιος βασιλιάς.

Βασιλιάς των Ανατολικών Φράγκων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αρνούλφος ήταν σκληρός μαχητής και δεν συνθηκολογούσε. Στην μάχη του Λέουβεν τον Σεπτέμβριο του 891 συνέτριψε τους Βίκινγκς και τους σκότωσε όλους, έχτισε στην συνέχεια ένα κάστρο στις όχθες του ποταμού Ντιλ. Το 893 κατέλαβε μεγάλο τμήμα της Μεγάλης Μοραβίας (σημερινή Ουγγαρία) αλλά παρά τις συνεχόμενες επιδρομές τα επόμενα χρόνια δεν κατόρθωσε να την καταλάβει εξολοκλήρου. Το 895 απέσπασε την Βοημία που έγινε υποτελές κρατίδιο. Το 893 ο πάπας Φορμόζος, που δεν εμπιστευόταν τους δύο συναυτοκράτορες, Γκυ και Λαμβέρτο, έστειλε επιστολή στον Αρνούλφο, που του ζητούσε να ελευθερώσει την Ιταλία και να τον στέψει αυτοκράτορα στην Ρώμη.

Διέσχισε τις Άλπεις στις αρχές του 894 κατέκτησε όλες τις περιοχές βόρεια του ποταμού Πάδου, αλλά δεν μπόρεσε να καταφέρει τίποτα περισσότερο μέχρι τον αιφνίδιο θάνατο του Γκυ το επόμενο φθινόπωρο. Ο Λαμβέρτος με την μητέρα του ταξίδευσαν στην Ρώμη, όπου είχαν αιχμάλωτο τον πάπα. Τον Οκτώβριο του 895 ξεκίνησε αποφασιστικά την δεύτερη εκστρατεία του στην Ιταλία: αφού κέρδισε την υποστήριξη της αριστοκρατίας στην Τοσκάνη κατέλαβε την Ρώμη στις 21 Φεβρουαρίου 896 ελευθερώνοντας τον πάπα.

Στέφθηκε βασιλιάς και αυτοκράτορας την επόμενη μέρα. Τον διαδέχθηκε ο γιος του από την νόμιμη σύζυγο του, Ότα (πέθανε το 903), ο Λουδοβίκος το παιδί. Ο νόθος γιος του, Ζβέντιμπολντ, που είχε τοποθετηθεί βασιλιάς της Λοθαριγγίας (895) συνέχισε να είναι βασιλιάς ως την επόμενη χρονιά (900).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Arnulf of Carinthia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).