Κατάλογος Γάλλων μοναρχών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ούγος Καπέτος, ο πρώτος μονάρχης της Γαλλίας του Οίκου των Καπέτων

Οι μονάρχες της Γαλλίας κυβέρνησαν, πρώτα ως βασιλείς και αργότερα ως αυτοκράτορες (οι Βοναπάρτες μόνο), από τον Μεσαίωνα έως το 1870. Υπάρχει διαφωνία στο πότε η Γαλλία δημιουργήθηκε ως οντότητα. Η νωρίτερη δυνατή ημερομηνία θα μπορούσε να είναι η ίδρυση του Μεροβιγγιανού Φραγκικού βασιλείου από τον Κλόβι Α΄ το 486 με την ήττα του Συάγριου, του Ρωμαίου διοικητή στη Γαλατία. Οι κυβερνήτες του βασιλείου αυτού εκθρονίσθηκαν τον 8ο αιώνα. Η Συνθήκη του Βερντέν ίδρυσε το Βασίλειο της Δυτικής Φραγκίας το 843.

Σε διαφώτιση αυτών των καταστάσεων, αυτή η λίστα αρχίζει με τον Κάρολο τον Φαλακρό και το Βασίλειο της Δυτικής Φραγκίας, με προέλευση το 843, το κράτος που απευθείας εξελίχθηκε στην σύγχρονη Γαλλία. Για πιο πρώιμους Φράγκους μονάρχες, βλέπε Κατάλογος Φράγκων Βασιλέων.

Επιπροσθέτως με τους μονάρχες που καταγράφονται παρακάτω, οι Βασιλείς της Αγγλίας και της Μεγάλης Βρετανίας από το 1340–1360 και 1369–1801 επίσης διεκδικούσαν τον τίτλο του Βασιλιά της Γαλλίας. Για μια βραχεία περίοδο, αυτό είχε μερική βάση πραγματικά — υπό τους όρους της Συνθήκης του Τρουά του 1420, ο Κάρολος ΣΤ΄ είχε αναγνωρίσει τον γαμπρό του Ερρίκο Ε΄ της Αγγλίας ως αντιβασιλιά και διάδοχο. Ο Ερρίκος πέθανε πριν τον Κάρολο ΣΤ΄ και έτσι ο γιος του Ερρίκου Ε΄, Ερρίκος ΣΤ΄, διαδέχθηκε τον πατέρα του ως Βασιλιάς της Γαλλίας. Το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Γαλλίας ήταν υπό Αγγλικό έλεγχο μέχρι το 1435, αλλά μέχρι το 1453, οι Άγγλοι είχαν εκδιωχθεί από όλη τη Γαλλία εκτός του Καλαί (και τα Νησιά του Καναλιού), και το ίδιο το Καλαί έπεσε το 1558. Παρ' όλα αυτά, οι Άγγλοι και μετά οι Βρετανοί μονάρχες συνέχισαν να διεκδικούν τον τίτλο για τον εαυτό τους έως την δημιουργία του Ηνωμένου Βασιλείου το 1801. Πολλοί Άγγλοι βασιλείς μεταξύ 1337 και 1422 είχαν επίσης διεκδικήσει τον τίτλο του Βασιλιά της Γαλλίας, αλλά μόνο περιοδικά.

Ο τίτλος "Βασιλιάς των Φράγκων" (λατ. Rex Francorum) παρέμεινε σε χρήση μέχρι τη βασιλεία του Φίλιππου Δ΄. Κατά τη σύντομη περίοδο όταν το Γαλλικό Σύνταγμα του 1791 ήταν σε ισχύ (1791–1792) και μετά την Ιουλιανή Επανάσταση το 1830, η Προσφώνηση "Βασιλιάς των Γάλλων" χρησιμοποιήθηκε αντί του "Βασιλιάς της Γαλλίας (και της Ναβάρρας)". Ήταν μια συνταγματική καινοτομία γνωστή ως λαϊκή μοναρχία που συνέδεσε τον τίτλο του μονάρχη με το λαό, όχι με το έδαφος της Γαλλίας.


Πορτραίτο Όνομα Βασιλιάς Από Βασιλιάς Έως Σχέση με τον/τους Προκάτοχο/ους
CharlesIItheBald.JPG Κάρολος Β΄ ο Φαλακρός
(Charles II le Chauve)
20 Ιουνίου 840 6 Οκτωβρίου 877  •Γιος του Λουδοβίκου του Ευσεβούς ή Λουδοβίκου Α΄
 • Εγγονός του Καρλομάγνου ή Καρόλου Α΄
Louis II of France.JPG Λουδοβίκος Β΄ ο Τραυλός
(Louis II le Bègue)
6 Οκτωβρίου 877 10 Απριλίου 879  •Γιος του Καρόλου Β΄
King Louis III.gif Λουδοβίκος Γ΄ 10 Απριλίου 879 5 Αυγούστου 882  •Γιος του Λουδοβίκου Β΄
Carloman II of France.jpg Καρλομάνος 10 Απριλίου 879 6 Δεκεμβρίου 884  •Γιος του Λουδοβίκου Β΄
Charles le Gros.PNG Κάρολος Γ΄ ο Παχύς
(Charles le Gros)
Ιούνιος 885 13 Ιανουαρίου 888  •Γιος του Λουδοβίκου του Γερμανικού
 •Εγγονός του Λουδοβίκου του Ευσεβούς
 • Δισέγγονος του Καρλομάγνου
Odo of France.PNG Εύδης των Παρισίων
(Eudes de Paris)
29 Φεβρουαρίου 888 1 Ιανουαρίου 898  •Γιος του Ροβέρτου του Ισχυρού
 •Εκλέχθηκε βασιλιάς αντί του νεαρού Καρόλου Γ΄.
Georges Rouget (1783-1869) - Charles III, dit le simple, roi de France en 896 (879-929).jpg Κάρολος Γ΄ ο Απλός
(Charles III le Simple)
28 Ιανουαρίου 893 30 Ιουνίου 922  •Μετά θάνατον γιος του Λουδοβίκου Β΄
 •Νεότερος ετεροθαλής αδελφός του Λουδοβίκου Γ΄ και του Καρλομάνου Β΄
Robert I de France.jpg Ροβέρτος Α΄
(Robert Ier)
30 Ιουνίου 922 15 Ιουνίου 923  •Γιος του Ροβέρτου του Ισχυρού
 •Νεότερος αδελφός του Όντο
Raoul Ier.jpg Ραούλ Α΄ της Γαλλίας
(Raoul de France)
13 Ιουλίου 923 14 Ιανουαρίου 936  •Γαμπρός του Ροβέρτου Α΄
Louis IV d'Outremer.jpg Λουδοβίκος Δ΄ ο Υπερπόντιος
(Louis IV d'Outremer)
19 Ιουνίου 936 10 Σεπτεμβρίου 954  •.
Lothaire.jpg Λοθάριος
(Lothaire de France)
12 Νοεμβρίου 954 2 Μαρτίου 986  •Γιος του Λουδοβίκου Δ΄
Louis V.jpg Λουδοβίκος Ε΄ ο Νωθρός
(Louis V le Fainéant)
8 Ιουνίου 986 22 Μαΐου 987  •Γιος του Λοθάριου

Πίνακας περιεχομένων

Καπετιδική Δυναστεία, Απευθείας Καπέτοι (987 έως 1328)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Καπετιδική Δυναστεία, οι απόγονοι αρσενικής διαδοχής του Ούγου Καπέτου, κυβέρνησαν τη Γαλλία αδιάκοπα από το 987 έως το 1792 και πάλι από το 1814 έως το 1848. Οι κλάδοι της δυναστείας οι οποίοι κυβέρνησαν μετά το 1328, παρ' όλα αυτά, γενικά έχουν λάβει τα ονόματα κλάδων όπως Βαλουά και Bουρβόνοι.

Πορτραίτο Όνομα Βασιλιάς Από Βασιλιάς Έως Σχέση με τον/τους Προκάτοχο/ους
Hugues capet.jpg Ούγος Καπέτος
(Hugues Capet)
3 Ιουλίου 987 24 Οκτωβρίου 996  •Εγγονός του Ροβέρτου Α΄
Seal of Robert II.jpg Ροβέρτος Β΄ ο Ευσεβής
(Robert II le Pieux)
24 Οκτωβρίου 996 20 Ιουλίου 1031  •Γιος του Ούγου Καπέτου
Henri I.jpg Ερρίκος Α΄
(Henri Ier)
20 Ιουλίου 1031 4 Αυγούστου 1060  •Γιος του Ροβέρτου Β΄
Philippe Ier.jpg Φίλιππος Α΄
(Philippe Ier)
4 Αυγούστου 1060 29 Ιουλίου 1108  •Γιος του Ερρίκου Α΄
Louis VI le Gros.jpg Λουδοβίκος ΣΤ΄ ο Παχύς
(Louis VI le Gros)
29 Ιουλίου 1108 1 Αυγούστου 1137  •Γιος του Φιλίππου Α΄
Louis VII le Jeune.jpg Λουδοβίκος Ζ΄ ο Νέος
(Louis VII le Jeune)
1 Αυγούστου 1137 18 Σεπτεμβρίου 1180  •Γιος του Λουδοβίκου ΣΤ΄
Philippe II Auguste.jpg Φίλιππος Β΄ Αύγουστος
(Philippe II Auguste)
18 Σεπτεμβρίου 1180 14 Ιουλίου 1223  •Γιος του Λουδοβίκου Ζ΄
Louis VIII le Lion.jpg Λουδοβίκος Η΄ ο Λέων
(Louis VIII le Lion)
14 Ιουλίου 1223 8 Νοεμβρίου 1226  •Γιος του Φιλίππου Β΄ Αυγούστου
Louis IX ou Saint-Louis.jpg Λουδοβίκος Θ΄ ο Άγιος
(Άγιος Λουδοβίκος)
8 Νοεμβρίου 1226 25 Αυγούστου 1270  •Γιος του Λουδοβίκου Η΄
Miniature Philippe III Courronement.jpg Φίλιππος Γ΄ ο Τολμηρός
(Philippe III le Hardi)
25 Αυγούστου, 1270 5 Οκτωβρίου 1285  •Γιος του Λουδοβίκου Θ΄
align="center" align="center"|Φίλιππος Δ΄ ο Δίκαιος
(Philippe IV le Bel)
5 Οκτωβρίου 1285 29 Νοεμβρίου 1314  •Γιοε του Φιλίππου Γ΄
Louis X le Hutin.jpg Λουδοβίκος Ι΄ ο Φιλόνικος
(Louis X le Hutin)
29 Νοεμβρίου 1314 5 Ιουνίου 1316  •Γιος του Φιλίππου Δ΄
John I of France.jpg Ιωάννης Α΄ ο Μεταθανάτιος
(Jean Ier le Posthume)
15 Νοεμβρίου 1316 20 Νοεμβρίου 1316  •Γιος του Λουδοβίκου Ι΄
Philippe V le Long.jpg Φίλιππος Ε΄ ο Ψηλός
(Philippe V le Long)
20 Νοεμβρίου 1316 3 Ιανουαρίου 1322  •Γιος του Φιλίππου Δ΄
 •Younger brother of Louis X
Charles IV le Bel.jpg Κάρολος Δ΄ ο Δίκαιος
(Charles IV le Bel)
# Ιανουαρίου 1322 1 Φεβρουαρίου 1328  •Γιος του Φιλίππου Δ΄
 •Νεότερος αδελφός του Φιλίππου Ε΄

Δεν αναφέρονται παραπάνω οι Ούγος ο Μεγάλος, μεγαλύτερος γιος του Ροβέρτου Β΄, και ο Φίλιππος της Γαλλίας, μεγαλύτερος γιος του Λουδοβίκου ΣΤ΄· αμφότεροι ήταν συμβασιλείς με τους πατέρες του (σύμφωνα με την την πρώιμη Καπετιδική πρακτικήi με την οποία οι Βασιλείς έστεφαν τους διαδόχους τους ενόσω ήταν ζωντανοί και μοιράζονταν τη εξουσία με τον συμβασιλέα), αλλά πέθαναν πριν από αυτούς. Επειδή ούτε ο Ούγος ούτε ο Φίλιππος ήταν κύριοι ή μοναδικοί βασιλείς στη ζωή τους, δεν περιλαμβάνονται παραδοσιακά στους καταλόγους των Βασιλέων της Γαλλίας, και δεν μετρώνται την αρίθμηση.

Καπετιδική Δυναστεία, Οίκος των Βαλουά (1328-1589)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βαλουά (1328-1498)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πορτραίτο Όνομα Βασιλιάς Από Βασιλιάς Έως Σχέση με τον/τους Προκάτοχο/ους
Philippe6devalois.jpg Φίλιππος ΣΤ΄ των Βαλουά, ο Τυχερός
(Philippe VI de Valois, le Fortuné)
1 Φεβρουαρίου 1328 22 Αυγούστου 1350  •Γιος του Καρόλου των Βαλουά, ο οποίος ήταν γιος του Φιλίππου Γ΄
JeanIIdFrance.jpg Ιωάννης Β΄ ο Καλός
(Jean II le Bon)
22 Αυγούστου 1350 8 Απριλίου 1364  •Γιος του Φιλίππου ΣΤ΄
Charles5lesage.jpg Κάρολος Ε΄ ο Σοφός
(Charles V le Sage)
8 Απριλίου 1364 16 Σεπτεμβρίου 1380  •Γιος του Ιωάννη Β΄
Charles VI le Fou.jpg Κάρολος ΣΤ΄ ο Αγαπημένος, ο Τρελός
(Charles VI le Bienaimé, le Fol)
16 Σεπτεμβρίου 1380 O21 Οκτωβρίου 1422  •Γιος του Καρόλου Ε΄
Charles VII de france.jpg Κάρολος Ζ΄ ο Νικηφόρος, the Well-Served
(Charles VII le Victorieux, le Bien-Servi)
21 Οκτωβρίου 1422 22 Ιουλίου 1461  •Γιος του Καρόλου ΣΤ΄
Louis XI.jpg Λουδοβίκος ΙΑ΄ ο Συνετός, Η Οικουμενική Αράχνη
(Louis XI le Prudent, l'Universelle Aragne)
22 Ιουλίου 1461 30 Αυγούστου 1483  •Γιος του Καρόλου Ζ΄
Charles VIII de france.jpg Κάρολος Η΄ ο Ευγενικός
(Charles VIII l'Affable)
30 Αυγούστου 1483 7 Απριλίου 1498  •Γιος του Λουδοβίκου ΙΑ΄

Οίκος του Λάνκαστερ (1422-1453)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1422 ο Ερρίκος ΣΤ΄ της Αγγλίας έλεγχε το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Γαλλίας σύμφωνα με τις Πλανταγενετικές διεκδικήσεις στο Γαλλικό στέμμα, αν και ο Κάρολος Ζ΄ κράτησε την εξουσία του σε μεγάλες περιοχές νότια του Λίγηρα Ποταμού. Ο Κάρολος στέφθηκε στη Ρεμς το 1429 και αυξανόμενα επέκτεινε αυτήν την επικράτεια. Το 1453, οι Ερρίκος είχε χάσει όλες τις Γαλλικές κτήσεις εκτός του Καλαί, αποτελεσματικά θέτοντας τέλος στον Εκατονταετή Πόλεμο. (Βλέπε επίσης το κύριο λήμμα: Η Διπλή Μοναρχία της Αγγλίας και της Γαλλίας)

Πορτραίτο Όνομα Βασιλιάς Από Βασιλιάς Έως Σχέση με τον/ους Προκάτοχο/ους
HenryVIofEngland.JPG Ερρίκος ΣΤ΄ της Αγγλίας
(Henri II de France [1][2][3][4][5][6])
October 21, 1422 October 19, 1453  · Εγγονός του Καρόλου ΣΤ΄, διαδοχή σύμφωνα με την Συνθήκη του Τρουά

Καπετιδική Δυναστεία, Βαλουά-Κλάδος της Ορλεάνης (1498-1515)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πορτραίτο Όνομα Βασιλιάς Από Βασιλιάς Έως Σχέση με τον/τους Προκάτοχο/ους
Ludvig XII av Frankrike på målning från 1500-talet.jpg Λουδοβίκος ΙΒ΄ Πατέρας των Ανθρώπων
(Louis XII le Père du Peuple)
7 Απριλίου 1498 1 Ιανουαρίου 1515  •Δισέγγονος του Καρόλου Ε΄
 •Δεύτερος εξάδελφος, και από τον πρώτο γάμο γαμπρός του Λουδοβίκου ΙΑ΄
 •Με το δεύτερο γάμο σύζυγος της Άννας της Βρετάνης, Βασίλισσα του Καρόλου Η΄

Καπετιδική Δυναστεία, Κλάδος των Βαλουά-Ανγκουλέμ (1515-1589)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πορτραίτο Όνομα Βασιλιάς Από Βασιλιάς Έως Σχέση με τον/τους Προκάτοχο/ους
Francis1-1.jpg Φραγκίσκος Α΄ ο Πατέρας και Ανορθωτής των Γραμμάτων
(François Ier le Père et Restaurateur des Lettres)
1 Ιανουαρίου 1515 31 Μαρτίου 1547  •Τρισέγγονος του Καρόλου Ε΄
Henry II of France..jpg Ερρίκος Β΄
(Henri II)
31 Μαρτίου 1547 10 Ιουλίου 1559  •Γιος του Φραγκίσκου Α΄
FrancoisII.jpg Φραγκίσκος Β΄
(François II)
10 Ιουλίου 1559 5 Δεκεμβρίου 1560  •Γιος του Ερρίκου Β΄
Charles IX by Francois Clouet.jpg Κάρολος Θ΄ 5 Δεκεμβρίου 1560 30 Μαΐου 1574  •Γιος του Ερρίκου Β΄
 •Νεότερος αδελφός του Φραγκίσκου Β΄
Henri3France.jpg Ερρίκος Γ΄
(Henri III)
30 Μαΐου 1574 2 Αυγούστου 1589  •Γιος του Ερρίκου Β΄
 •Νεότερος αδελφός του Καρόλου Θ΄

Καπετιδική Δυναστεία, Οίκος των Βουρβόνων (1589-1792)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πορτραίτο Όνομα Βασιλιάς Από Βασιλιάς Έως Σχέση με τους Προκάτοχο/ους
Henry IV of france by pourbous younger.jpg Ερρίκος Δ΄, Καλός Βασιλιάς Ερρίκος, ο Πράσινος Ήρωας
(Henri IV, le Bon Roi Henri, le Vert-Galant)
2 Αυγούστου 1589 May 14, 1610  •Δέκατης γενεάς απόγονος του Λουδοβίκου Θ΄ στην αρσενική γραμμή
 •Μικρανιψιός του Φραγκίσκου Α΄
 •Δεύτερος εξάδελφος, και από τον πρώτο γάμο γυναικάδελφος του Φραγκίσκου Β΄, του Καρόλου Θ΄ και του Ερρίκου Γ΄
Louis XIIIval grace.jpg Λουδοβίκος ΙΓ΄ ο Δίκαιος
(Louis XIII le Juste)
14 Μαΐου 1610 14 Μαΐου 1643  •Γιος του Ερρίκου Δ΄
Louis XIV of France.jpg Λουδοβίκος ΙΔ΄ '"ο Μέγας, ο Βασιλιάς Ήλιος
(Louis XIV
le Grand, le Roi Soleil)
14 Μαΐου 1643 1 Σεπτεμβρίου 1715  •Γιος του Λουδοβίκου ΙΓ΄
LouisXV-Rigaud1.jpg Λουδοβίκος ΙΕ΄ ο Αγαπητός
(Louis XV le Bien-Aimé)
1 Σεπτεμβρίου, 1715 10 Μαΐου 1774  •Δισέγγονος του Λουδοβίκου ΙΔ΄
Louis xvi.jpg Λουδοβίκος ΙΣΤ' ο Τελευταίος
(Louis XVI le Dernier)
10 Μαΐου 1774 10 Αυγούστου 1792  •Εγγονός του Λουδοβίκου ΙΕ΄

Από τις 21 Ιανουαρίου 1793 έως τις 8 Ιουνίου 1795, ο γιος του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄, Λουδοβίκος-Κάρολος, είχε τον τίτλο του βασιλιά της Γαλλίας ως Λουδοβίκος ΙΖ΄. Ωστόσο, στην πραγματικότητα ήταν φυλακισμένος και η εξουσία ασκούνταν από τους ηγέτες της Επανάστασης. Μετά το θάνατό του, ο θείος του, Λουδοβίκος-Στανισλάος, διεκδίκησε το θρόνο ως Λουδοβίκος ΙΗ΄, αλλά έγινε ντε φάκτο Βασιλιάς της Γαλλίας μόλις το 1814.

Πρώτη Δημοκρατία (1792-1804)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πρώτη Γαλλική Δημοκρατία διήρκεσε από το 1792 ως το 1804, όταν ο Ναπολέων Βοναπάρτης αυτοανακηρύχθηκε Αυτοκράτορας των Γάλλων.

Δυναστεία Βοναπαρτών, Πρώτη Αυτοκρατορία (1804-1814)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πορτραίτο Όνομα Αυτοκράτορας Από Αυτοκράτορας Έως
Ingres, Napoleon on his Imperial throne.jpg Ναπολέων Α΄, ο Μέγας
(Napoléon Ier, le Grand)
18 Μαΐου 1804 11 Απριλίου 1814

Καπετιδική Δυναστεία, Οίκος των Βουρβόνων, Παλινόρθωση (1814)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πορτραίτο Όνομα Βασιλιάς Από Βασιλιάς Έως Σχέση με τον/τους Προκάτοχο/ους
Lodewijk XVIII.jpg Λουδοβίκος ΙΗ΄, ο Λατρευτός
(Louis XVIII, le Désiré)
11 Απριλίου 1814 20 Μαρτίου 1815  •Νεότερος αδελφός του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄/ θείος του Λουδοβίκου ΙΖ΄

Δυναστεία Βοναπάρτη, Πρώτη Γαλλική Αυτοκρατορία (Οι Εκατό Μέρες, 1815)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πορτραίτο Όνομα Αυτοκράτορας Από Αυτοκράτορας Έως Σχέση με τον/ους Προκατόχο/ους
Ingres, Napoleon on his Imperial throne.jpg Ναπολέων Α΄
(Napoléon Ier)
20 Μαρτίου 1815 22 Ιουνίου 1815

Από τις 22 Ιουνίου ώς τις 7 Ιουλίου 1815, οι Βοναπαρτιστές θεώρησαν τον γιο του Ναπολέοντα Α΄, Ναπολέοντα Β΄, ως τον νόμιμο διάδοχο στο θρόνο. Ωστόσο, η βασιλεία του νεαρού παιδιού ήταν εντελώς πλασματική, καθώς ζούσε στην Αυστρία με τη μητέρα του. Ο Λουδοβίκος ΙΗ΄ επανήλθε στις 7 Ιουλίου.

Καπετιδική Δυναστεία, Οίκος των Βουρβόνων, Παλινόρθωση (1815-1830)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πορτραίτο Όνομα Βασιλιάς Από Βασιλιάς Έως Σχέση με τον/τους Προκάτοχο/ους
Lodewijk XVIII.jpg Λουδοβίκος ΙΗ΄ 7 Ιουλίου 1815 16 Σεπτεμβρίου 1824  •Νεότερος αδελφός του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄/ θείος του Λουδοβίκου ΙΖ΄
Charles X Roi de France et de Navarre.jpg Κάρολος Ι΄ 16 Σεπτεμβρίου 1824 2 Αυγούστου 1830  •Νεότερος αδελφός του Λουδοβίκου ΙΗ΄

Ο μεγαλύτερος γιος και διάδοχος του Καρόλου Ι΄, ο Δελφίνος Λουδοβίκος Αντώνιος, θεωρείται περιστασιακά ότι ήταν νόμιμα ο Βασιλιάς της Γαλλίας ως Λουδοβίκος ΙΘ΄ στα 20 λεπτά που πέρασαν μεταξύ της επίσημης υπογραφής παραίτησης του Kαρόλου Ι΄ και την όμοια υπογραφή του Δελφίνου.

O Ερρίκος του Αρτουά, εγγονός του Καρόλου Ι΄, θεωρήθηκε από τους οπαδούς της μοναρχίας ως ο τιτλούχος Βασιλιάς της Γαλλίας ως Ερρίκος Ε΄ από τις 2 Αυγούστου 1830 ως τις 9 Αυγούστου 1830, αλλά η βασιλεία του παρέμεινε πλασματική, καθώς δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από το Γαλλικό Κράτος, καθώς ανήλθε σε περίοδο επαναστατικού αναβρασμού.

Καπετιδική Δυναστεία, Οίκος των Βουρβόνων-Ορλεάνης (Η Μοναρχία του Ιουλίου 1830-1848)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πορτραίτο Όνομα Βασιλιάς Από Βασιλιάς Έως Σχέση με τον/τους Προκάτοχο/ους
Louis-Philippe de Bourbon.jpg Λουδοβίκος Φίλιππος Α΄ ο Βασιλιάς Πολίτης
(Louis Philippe, le Roi Citoyen)
9 Αυγούστου 1830 24 Φεβρουαρίου, 1848  •Απόγονος έκτης γενεάς του Λουδοβίκου ΙΓ΄ στην αρσενική γραμμή
 •Πέμπτος εξάδελφος του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄, του Λουδοβίκου ΙΗ΄ και του Καρόλου Ι΄

Δεύτερη Δημοκρατία (1848 - 1852)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Δεύτερη Γαλλική Δημοκρατία διήρκεσε από το 1848 έως το 1852, όταν ο Λουδοβίκος Ναπολέων Βοναπάρτης ανακηρύχθηκε Αυτοκράτορας των Γάλλων.

Δυναστεία των Βοναπαρτών, Δεύτερη Αυτοκρατορία (1852-1870)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πορτραίτο Όνομα Αυτοκράτορας Από Αυτοκράτορας Έως Σχέση με τον/τους Προκάτοχο/ους
Franz Xaver Winterhalter Napoleon III.jpg Ναπολέων Γ΄
(Napoléon III)
2 Δεκεμβρίου 1852 4 Σεπτεμβρίου 1870 *Ανιψιός του Ναπολέοντα Α΄

Κυβέρνηση Εθνική Άμυνας (Παρισινή Κομμούνα 1870 - 1871)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μεταβατική περίοδος, μεταξύ της πτώσης της Δεύτερης Αυτοκρατορίας μετά την αιχμαλωσία του Ναπολέοντα Γ΄ από τους Πρώσσους και την ανακήρυξη της Τρίτης Δημοκρατίας από τον Στρατηγό Λουί Ζυλ Τροσύ.


Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Patrick, James, Renaissance and Reformation, (Marshall Cavendish, 2007), 601.
  2. Neillands, Robin, The Hundred Years War, (Routledge, 1991), 263.
  3. Morgan, Kenneth O., The Oxford Illustrated History of Britain, (Oxford University Press, 2000), 200.
  4. Oman, Charles William Chadwick, The History of England, from the Accession of Richard II to the Death of Richard III (1377-1485), (Longmans, Green, and Co., 1906), 316-317.
  5. Hare, Christopher and Mare Andrews, The life of Louis XI, (C. Scribner, 1907), 15-16.
  6. Thackeray, Frank W., Events that changed the world through the sixteenth century, (Greenwood Publishing Group, 2001), 57.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Edward James, The Origins of France: Clovis to the Capetians 500-1000. ISBN 0-333-27052-5.
  • Edward James, The Franks. Blackwell: 1991. ISBN 0-631-17936-4.
  • The Cambridge Illustrated History of France. Cambridge University Press
  • Paul Fouracre and Richard A. Gerberding, Late Merovingian France: History and Hagiography, 640-720. Manchester University Press. ISBN 0-7190-4791-9.
  • Patrick Geary, Before France and Germany: The Creation and Transformation of the Merovingian World. Oxford: Oxford U. Press, 1988. ISBN 0-19-504458-4.
  • Patrick Geary, The Myth of Nations: The Medieval Origins of Europe. Princeton University Press, 2001. ISBN 0-691-11481-1.